Pisztáciás tiramisú pohárdesszert
2022. április 05. írta: Városi konyha

Pisztáciás tiramisú pohárdesszert

Krémes, pisztáciás finomság.  

Jajj, a pisztácia. Az utóbbi pár évben teljesen rákattantam. Jöhet, süti, fagyi, vagy simán mag formájában, egyszerűen nem tudok neki ellenállni. Az íze mellett a színe is teljesen lenyűgöz, főleg, ha krémet készítek belőle. Annyira, de annyira zöld. WoW!
Az olaszok rengeteg pisztáciát használnak. Főként Szicília területén, mert onnan érkezett az országba. Nem csak a leghíresebb desszertjüket, a cannolit készítik pisztáciás krémmel, hanem tésztaételeiket is bővel megszórják vele. Én most a tiramisúhoz készítettem pisztáciakrémet: otthon, a magokból. Csak egy jó, nagy teljesítményű késes aprtó kell hozzá, meg némi türelem. :) A művelet ugyan nem tart tovább 10 percnél, de a biztonság kedvéért én kétszer pihentetni szoktam a gépem, nehogy leégjen a motorja. :D De megéri, mert valami mennyei a krém már önmagában is, és ez a tiramisú is biztos, hogy pillanatok alatt el fog fogyni. 

pisztacias_tiramisu_2982.jpg

Hozzávalók
∼4 adaghoz∼
100 g natúr tisztított pisztácia
75 g cukor
25 g víz
2 tojássárgája
250 g mascarpone
kb. 12 db babapiskóta
kb. 2 dl kávé

Elkészítés
A pisztáciát késes aprítóban dolgozd össze, egy teáskanállal tegyél félre a tálaláshoz. A többit dolgozd tovább a géppel, amíg lágy, krémes nem lesz.
A cukrot és a vizet melegítsd össze, majd forrald addig, amíg kicsit be nem sűrűsödik. 
A tojások sárgáját elektromos habverővel kezd kikeverni, majd kis sugárban, óvatosan csurgasd hozzá a forró cukorszirupot. Nagy fokozaton keverd addig, amíg halványságra krémet nem kapsz. Közvetlenül a krémet fedd le műanyag fóliával, tedd hűtőbe 1-2 órára (pasta bomba). 
A mascarponét keverd habosra a lehűlt pasta bomával, majd add hozzá a pisztáciakrémet is. Kanalazd habzsákba, melyre nagy, csillag alakú véget rögzítesz.
A babapiskótát mártsd a kávéba, a krémmel felváltva rétegezd 4 pohárba. A tetejét szórd meg a félretett, tört pisztáciával. Kínálhatod azonnal, vagy fogyasztás előtt 1-2 órára hűtőbe is teheted.

pisztacias_tiramisu_2966.jpg

süti beállítások módosítása