Fűszerkisokos - tárkony
2018. április 04. írta: Városi konyha

Fűszerkisokos - tárkony

A tárkonyt megvéd a sárkányoktól - tartja a néphagyomány. Ha nem is ezért, de érdemes otthon tartani, mert számos húsféle, leves és főzelék fűszerezésére használhatjuk.

fullsizeoutput_2b3.jpeg

Származás
A tárkony Ázsiában őshonos, ma már azonban szerte az északi féltekén megtalálható Ázsiától - Amerikáig. Hazánkba vélhetően a honfoglaló magyarok hozták magukkal, így joggal mondhatjuk magyar fűszernek.  

Jellemzői
A tárkony évelő növény, így nem kell minden évben elülteti, ha túléli a telet. Akár 10 évig is elélhet, de azt tudni kell, hogy az idővel csökken az aromája. 
A növény bokor szerű, akár 150 centisre is nőhet. Két fajtája van az orosz és a francia, melyek közül az utóbbi az elterjedtebb, mert aromásabb, illóolaj tartalma magasabb.

Ültetés
Tavasszal magról lehet ültetni, ha pedig valaki már szaporítani szeretné, ősszel, tőosztással teheti meg.
Magról ültetve kis palántázó edényekbe (vagy tejfölös, joghurtos dobozba) kell elvetni a magokat. A palántázót 3/4-ig meg kell tölteni földdel, kicsit meglocsolni, majd rászórni a magokat, mintha sóznánk. Erre mehet egy kis réteg föld, majd ismét jól locsoljuk meg. A földet/magokat a kihajtásig folyamatosan nedvesen kell tartani. Néhány hét alatt elkezdenek kinőni a hajtások. Ha eléri az 5-8 centit átültethető nagyobb cserépbe.
Szaporításnál a töveket 30-40 cm távolságra kell ültetni egymástól.

Gondozás
Lakásban vagy erkélyen is lehet tartani, szereti a meleget és a napfényt, de sok folyadékot is igényel. Ha kitesszük erkélyre, csak akkor tegyük, ha már 20 fok fölötti a hőmérséklet, és ügyeljünk a napi szintű locsolásra.
Ha szeretnénk, hogy következő évben is legyen tárkonyunk, a virágokat ne vágjuk le. 

Jótékony hatásai
Vesetisztító, epehajtó és étvágynövelő hatása van. 

Felhasználás
A tárkonyról azonnal a csirkeragu leves ugrik be, de kiváló fűszere a szárnyasok mellett a bárány és a vadhúsoknak is. A zöldborsó, a zöldbab és a krumplifőzeléket is megbolondíthatjuk vele. 

süti beállítások módosítása