Húsvéti csirke kenyér
2017. április 11. írta: Városi konyha

Húsvéti csirke kenyér

Puha, kicsit édes kenyér, aminek a kurkuma ad szép sárga színt.

Vannak olyan ünnepi fogások, amik minden évben vita tárgyát képezik a családban, hogy elkészítsük-e vagy sem. Pedig nem is lenne kérdés, hogy igen, hiszen ezek nélkül nálunk az ünnep, már nem is ünnep.
Ilyen a csirke formájúra sütött kenyér is, ami nem is igazi kenyér, mert édes és állaga is puhább. Viszont kalácsnak sem nevezhető, mert annál tömörebb és a héja is keményebb, mint egy hagyományos kalácsé. Gyerekkorom óta minden húsvétkor ezt esszük a sonkához. Már elválaszthatatlan része az ünnepnek, Anyukám mégis minden évben felteszi a kérdést, hogy süssön-e csirke kenyeret. :D A válasz egyértelmű: igen, legyen.  

csirkekenyer01.JPG

Hozzávalók
100 g margarin
1 csomag friss élesztő
100 g barnacukor
200 ml langyos tej
300 g teljes kiőrlésű liszt
300 g sima liszt
2 teáskanál só
1/2 kávéskanál kurkuma
2 tojás

Elkészítés
A tejet egy csipet cukorral langyosítsd meg, futtasd meg benne az élesztőt. A vajat olvaszd fel. A liszteket a sóval, a cukorral és a kurkumával keverd össze a robotgép táljában, add hozzá a felfutott élesztős tejet, a vajat, majd dolgozd össze a géppel. Langyos helyen hagy kelni 1 órát.
A duplájára kelt a tésztát borítsd ki lisztezett felületre, gyúrd kicsit át, felezd el. A tészta egyik feléből készítsd el e tyúkanyót, a másik feléből pedig két csibét. Az „állatok” farkát, szárnyait és taraját olló segítségével tudod elkészíteni, a szemek helyére szegfűszeget nyomj, a csőrök pedig mandula szeletek lehetnek.
A tyúkanyót tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe, 200 fokra előmelegített sütőben süsd 20 percig. Ekkor tedd mellé a csibéket is és süsd további 20 percig.
Tálban dekorfűvel és a húsvéti tojásokkal körülrakva tedd az ünnepi asztalra. 

süti beállítások módosítása