Shakshuka
2022. március 04. írta: Városi konyha

Shakshuka

Villásreggeli, vagy vacsora?

Amióta a brunch igen elterjedt lett, egyre több helyen jelent meg a shakshuka, vagyis a lecsó közel-keleti módra. És sokan bizony a reggelivel egybekötött ebédre fogyasztják, lassan, kiélvezve minden ízét. Izraelből érkező vendégeim szerint azonban a shakshuka inkább egy tartalmas vacsora, ami akkor a legfinomabb, ha odakozmál az alja. :) Ők egy hosszú nap után egy pohár bor kíséretében szívesebben fogyasztják el este, mint délelőtt, annak ellenére, hogy szinte minden netes forrás reggeliként említi ezt az ételt. 
A családomban is vacsorára fogyasztjuk, mert mi édeset reggelizünk. Vacsorára viszont mennyire jó! Imádok ugyan olyan lassan, komótosan vacsorázni, mint ahogy egy tartalmas reggeli-ebédet fogyasztanék el. Ülünk, beszélgetünk, borozunk, közben pedig elfalatozzuk ez a fűszeres, zöldséges, finomságot. Jajj, hát már úgy várom a nyarat, hogy mindezt Balatonon, a kertben tehessük meg! :D

shakshuka07.JPG

Hozzávalók
∼4 főre∼
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb padlizsán
1 kisebb cukkini
1 piros kaliforniai paprika
1 sárga kaliforniai paprika
1 konzerv darabolt paradicsom
1/4 teáskanál őrölt római kömény
1/4 teáskanál koriandermag
4 tojás
fél csokor petrezselyem
olívaolaj

bors
friss kenyér a tálaláshoz

Elkészítés
A római köményt és a koriander magot száraz, forró serpenyőben pirítsd meg. Amikor illatozni, pattogni kezd, tedd mozsárba vagy kávédarálóba, őröld meg.
A hagymákat pucold meg, aprítsd fel.
 A padlizsánt, a cukkinit és a paprikákat kockázd fel. Serpenyőben hevíts kevés olajat, kis lángon először párold meg a kétféle hagymát. Add hozzá a többi friss zöldséget, süsd, amíg színt nem kapnak és össze nem esnek kicsit. Ekkor öntsd rá a konzerv paradicsomot. Sózd, borsozd. add hozzá a megőrölt fűszereket. A petrezselyemről csipkedj le néhány szép levelet, a többit aprítsd fel és add a zöldségekhez. 20–25 percig fedő alatt, kis lángon főzd.
A raguba készíts 4 mélyedést, mindegyikbe üss bele 1 tojást. További pár percig süsd fedő alatt. 
Friss kenyérrel és a félretett petrezselyem levelekkel (esetleg csírákkal) megszórva tálald.

shakshuka03.JPG

süti beállítások módosítása