A legjobb hamburger zsemle
2019. május 14. írta: Városi konyha

A legjobb hamburger zsemle

Az édes és puha hamburger zsemle az igazi hamburger zsemle.

Gyerekként is finnyás voltam, és amióta a mindennapjaim részévé vált a főzés, ez csak fokozódott. Hamburger zsemle tetkintetében a finnyásságom pedig egyenesen 100%-ra rúg, mert itthon sehol nem kapni olyan verziót, amit én szeretek. Marad tehát, hogy megsütöm. :) Tésztára és ízre is a kalács és a kenyér között van valahol félúton, mert édes, van benne vaj és tojás is, amitől kicsit foszlós lesz, de nem annyira puha. Megsüthetjük a grillparty előtti nap, majd félbevágva a grillre téve megpiríthatjuk. Így még finomabb lesz!

hamburger_zsomle01.JPG

Hozzávalók - 5 darabhoz
200 g sima liszt
50 g teljes kiőrlésű liszt
40 g cukor
15 g olvasztott vaj
1 felvert tojás: fele a tésztába, fele a kenéshez
fél teáskanál csipet só
75 ml tej
75 ml langyos víz
8 g friss élesztő
szezámmag (elhagyható)

Elkészítés
A tejet és a vizet öntsd tálba, morzsold el benne az élesztőt. Add hozzá a felolvasztott, szobahőmérsékletűre hűlt vajat és a tojás felét. keverd el. 
Egy tálban keverd össze a kétféle lisztet a sóval és a cukorral. Fokozatosan adagold a nedves keverékhez, dagassz a hozzávalókból fényes, ruganyos tésztát (dolgozhatsz kézzel, vagy géppel is). A tésztát szobahőmérsékleten, letakarva keleszd duplájára. 
A megkelt tésztát borítsd ki enyhén lisztezett deszkára, oszd 5 egyenlő észre (1 buci kb. 130 g lesz). Formázz a részekből gombócokat, letakarva pihentesd további 30-40 percet. 
A megkelt bucikat helyezd tepsire, sütőlapra, jól kend meg a felvert tojás másik felével, majd szórd meg szezámmaggal. 180 fokos sütőben süsd aranybarnára őket. Rácson hagyd kihűlni mielőtt felhasználnád.

süti beállítások módosítása