Fűszerkisokos - majoranna
2018. május 18. írta: Városi konyha

Fűszerkisokos - majoranna

A majoranna a szerelem növénye.

Az ókori görögök úgy tartották, hogy a majorannát a szerelem istennője, Aphrodité teremtette, ezért a görög párok majorannakoszorút viselnek az esküvőn. Ennek nyomán egy magyar néphagyomány is köthető hozzá: az a lány, aki hosszú, boldog házasságot szeretne, a kelengyéje közé egy csokor majorannát tesz. 

fullsizeoutput_36f.jpeg

Fotó: Pinterest

Származás
A Földközi-tenger vidékéről származik, de ma már szinte mindenhol megtalálható a világon. 

Jellemzői
Melegebb éghajlaton évelő növény, mivel a hideget nem nagyon szereti, ezért a hűvösebb helyeken egy nyarat él csak. 30-50 centis bokros növény gyönyörű lila virággal.

Ültetés
Tavasszal magról lehet ültetni, ha pedig van áttelelt növényünk, tőosztással szaportható. Magról ültetés esetén a palántázót 3/4-ig meg kell tölteni földdel, kicsit meglocsolni, majd rászórni a magokat, mintha sóznánk. Erre mehet egy kis réteg föld, majd ismét jól locsoljuk meg. A földet/magokat a kihajtásig folyamatosan nedvesen kell tartani. Néhány hét alatt elkezdenek kinőni a hajtások. Ha eléri az 5-8 centit átültethető nagyobb cserépbe, balkonládába kb. 20 cm távolságra egymástól.

Gondozás
Napfény igényes növény, a meleg, napos helyet szereti. Locsolására figyelni kell, mert nem tűri a szárazságot. Bőven kaphat vizet, de arra azért vigyázni kell, hogy ne rohadjon ki. 

Jótékony hatásai
Étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő és nyugtató hatású. Teájával kezelhető az enyhe megfázás, köhögés.

Felhasználás
A majoranna igazi jolly joker fűszer, ízesíthetünk vele húsokat, zöldségeket, gombát egyaránt. Tehetjük grillpácokba, ha pedig valaki otthon készít hurkát és kolbászt, a majorannal elaradhatatlan fűszer. 

süti beállítások módosítása