Crema catalana (katalán krém)
2018. május 09. írta: Városi konyha

Crema catalana (katalán krém)

A kalatán konyha legjobb desszertje, ami tojássárgájából készül a tetején karamellizált cukorral.

Évekkel ezelőtt az Aldiban lehetett egyszer-egyszer kapni katalán krém port, amit csak tejjel fel kellett főzni a csomagban található cukrot pedig rá kellett égetni a kihűlt desszert tetejére. Nagyjából ugyan annyi idő alatt, mint ahogy ez az instant változat készült, összedobhatjuk a saját verziónkat, amit aztán ízlésünk szerint ízesíthetünk is. 
Én legutóbb katalán krémet, az eredeti recept (ízesítés) szerint Anyák napjára készítettem, ezzel leptem az Anyukámat. :) De készíthető akkor is, ha több vendéget várunk, mert nagyobb mennyiségben is gyorsan, könnyen meg tudjuk csinálni. 

fullsizeoutput_34f.jpeg

Hozzávalók - 4 adag
4 tojás sárgája
3/4 bögre cukor (használhatsz nádcukrot is, de akkor a krém színe sötétebb lesz)
1 rúd fahéj
1 citrom reszelt héja
4 dl tej
1 dl tejszín
2 evőkanál kukoricaliszt
4 kanál kristálycukor a tetejére

Elkészítés
A tojások sárgáját a cukorral keverd habosra. Én ezt a robotgépre bízom, mert pár perc alatt gyönyörű, halvány sárga krémet kever. Ezután add hozzá a tejet és a tejszínt, majd dobd bele a fahéjrudat és a citrom héját. 
Tedd fel kis lángra, és melegítsd össze. Ha langyos, add hozzá a kukoricalisztet. Érdemes kézi habverővel keverni közben, nehogy becsomósodjon. Folyamatos kevergetés mellett főzd kis lángon addig, míg sűrű nem lesz (15-20 perc).
Kanalazd négy hőálló tálba, és hagyd kihűlni. Felszolgálás előtt szórd meg a tetejét cukorral, és karamellizáld rá. Ha nincs szakácsfáklyád, akkor a sütőben grill fokozton is meg tudod csinálni. 

TIPP: a krémet ízesítheted egy rúd vanília kikapart magjaival, kókuszreszelékkel, rózsavízzel, vagy bármilyen sziruppal. 

süti beállítások módosítása