Fűszerkisokos - zsálya
2018. május 04. írta: Városi konyha

Fűszerkisokos - zsálya

Aki szereti az olasz konyhát, annak mindig jól jön a friss zsálya, hiszen nagyon jól passzol a tésztaételekhez.

A zsályát hivatalosan orvosi zsályának hívják, nem csoda, hiszen a népi gyógyászatban sokmindenre használták. Egy régi mondás is úgy tartja, hogy azt a házat elkerül minden betegség, ahol zsályát tartanak. A zsálya gyógyító hatására azonban nem csak a magyar hagyományokban találunk példát, már az ókori görökök is orvoslásra használták, például kígyómarást gyógyítottak vele, és a növény latin neve (salvia) is arra utal, hogy minden betegséget meggyógít. 

fullsizeoutput_338.jpegFotó: Pinterest

Származás
Az Adriai-tenger partvidékéről származik. Dél-Európában tömegesen fordul elő, de hazánkban is őshonos.

Jellemzői
Borkos növény, akár 80-100 centisre is megnőhet. Levelei lándzsa szerűek, bolyhosak. 

Ültetés
Tavasszal magról lehet ültetni. Magról ültetve kis palántázó edényekbe (vagy tejfölös, joghurtos dobozba) kell elvetni a magokat. A palántázót 3/4-ig meg kell tölteni földdel, kicsit meglocsolni, majd rászórni a magokat, mintha sóznánk. Erre mehet egy kis réteg föld, majd ismét jól locsoljuk meg. A földet/magokat a kihajtásig folyamatosan nedvesen kell tartani. Néhány hét alatt elkezdenek kinőni a hajtások. Ha eléri az 5-8 centit átültethető nagyobb cserépbe, de ha tudod érdemes már eleve nagy cserépbe vetni a magokat.

Gondozás
A napos, védett helyet szeretni. Hidegre érzékeny, vigyázni kell, hogy ne legyen huzatban, és amint hűlni kezd az idő, érdemes lakásba vinni, ha balkonon tartottad.   

Jótékony hatásai
Gyulladásos betegségek kezelésére igen hatékony, mert magas a fertőtlenítő, baktériumölő hatása. Alkalmazzák köhögés és gyomorpanaszok ellen, a belőle készített oldattal pedig az aranyér is kezelhető. 

Felhasználás
Az olaszok elkerülhetelen fűszere, ha tésztaételekről van szó. Kedvencem a vajon pirított zsályalevél, amivel meg lehet szórni bármilyen tésztát. De fűszerezhetők vele a nehezebb húsételek, vadak, ízesítenek zsályával sajtokat és a sütőtök is nagyon kellemes lesz ha zsályával sütjük meg.

süti beállítások módosítása