Fűszerkisokos - metélőpetrezselyem
2018. április 27. írta: Városi konyha

Fűszerkisokos - metélőpetrezselyem

Petrezselyem nélkül nincs konyha! És jó hír, hogy cserépben és balkonládában is lehet nevelni.  

A petrezselyem a fehérrépa föld feletti zöldje, amit számos étel, többek között a húsleves ízesítésére használunk. Nem kell azonban lemondania azoknak sem a saját petrezselyemről, akiknek nincs kertjük. Ők otthon metélőpetrezselymet tudnak tartani. Mivel ez utóbbinak a gyökere bokros, nem növeszt ehető részt, cserépben is könnyen nevelhető. 

 fullsizeoutput_318.jpegForó: Pinterest

Származás
Európa-szerte ismert fűszer, melyet kizárólag a zöld lombjáért termesztenek.

Jellemzői
Borkos növény, akár 50-80 centisre is megnőhet. Létezik sima és fodros levelű verziója is.

Ültetés
Tavasszal magról lehet ültetni. Magról ültetve kis palántázó edényekbe (vagy tejfölös, joghurtos dobozba) kell elvetni a magokat. A palántázót 3/4-ig meg kell tölteni földdel, kicsit meglocsolni, majd rászórni a magokat, mintha sóznánk. Erre mehet egy kis réteg föld, majd ismét jól locsoljuk meg. A földet/magokat a kihajtásig folyamatosan nedvesen kell tartani. Néhány hét alatt elkezdenek kinőni a hajtások. Ha eléri az 5-8 centit átültethető nagyobb cserépbe, de ha tudod érdemes már eleve nagy cserépbe vetni a magokat.

Gondozás
A túl meleget, erős napsütést nem szereti, ezért teheted kicsit árnyékosabb helyre. Ha folyamatosan leszeded a nagyobb leveleket, állandóan új hajtásokat fog hozni.  

Jótékony hatásai
E-, és C-vitamint tartalmaz. Jó vér-, és vesetisztító hatású. Étvágynövelésre is használják.

Felhasználás
Legtöbbször nyersen fogyasztjuk, vagy csak kevés hőhatásnak tesszük ki, kivéve, ha levest ízesítünk vele. Finom újkrumplihoz, salátákba, vagy halételekhez is. Előszeretettel használják ételek díszítésére is.

süti beállítások módosítása