Chili con carne
Chili con carne

A világ legegyszerűbb chilis babja.

12-13 évesen kezdtem el főzni és azóta hatalmas fejlődésen mentem keresztül. Megtanultam, hogy a leves hozzávalói zöldségek, csontos hús, fűszerek, nem pedig leveskocka, az igazi olasz ragu (ami például a lasagneba is kerül) hagyma-zeller-répa alapon készül lassan főzve, valamint azt is, hogy se a palacsintát, se a lángost nem valami dobozba zárt csoda porból keverjük ki.
Vannak ételek, melyek mégsem változnak, ugyan úgy ...

Bodza lekvár
Bodza lekvár

Nem csak a virágából, a bogyóiból is készíthető lekvár!

Tudtad, hogy a bodza bogyóit is fel lehet használni? Nekem erről gyerekkori emlékeim vannak. Akkoriban minden évben kétszer indultunk bodzát szedni. Tavasszal a virágokból készítettünk szörpöt, ősszel pedig a fekete bogyókból lekvárt. Ez utóbbi valamiért kikopott a családi hagyományok közül, pedig a savanykás bogyókból készített jam nagyon jól illik sültekhez. 
Néhány hete még Balatonon ...

Lekváros boller
Lekváros boller

Zsömle norvég módra lekvárral töltve.

Még a korábbi munkahelyemnek köszönhetően jártam Norvégiában. Az ott töltött egy hét alatt azonban egyszer sem találkoztam a bollerrel. Igaz, úgy mentem ki, hogy egy hétig csak halat és tengeri herkentyűket fogok enni, ezért a pékárukra nem fordítottam nagy figyelmet. Mondjuk sem a szálloda, sem az irodaház ételkínálata nem támogatta, hogy a neves északi péksütiket kóstolgassam. A halas tervemhez azonban pont ...

Cukkinis tonhalas fusilli
Cukkinis tonhalas fusilli

Friss tészta, roppanós zöldséggel és a krémes tonhallal. 

Rettentő régen készítettem fusillit, pedig ez is az egyik első tésztaforma volt, amit megtanultam. Az olaszok nagyon leleményesek, mindenféle otthon előforduló vékony rudat használnak a készítéséhez. Ezt a leleményességet követve, én a nagymamámtól kértem néhány vékony kötőtűt, amire feltekerhetem a kis tésztacsíkokat. Azóta is azokat használom, vagyis eddig inkább pihentettem a fiókban, de ...

Földimogyorókrémes-csokis babka
Földimogyorókrémes-csokis babka

Kalács őszies hangulatban.

Imádok babkát készíteni, mert annyira szép kis kalács kerekedik a végén abból, ahogy félbevágva egymáson átfonjuk a tészta két szárát. Megmutatja magát a töltelékkel rétegzett tészta, amitől cirmos végeredményt kapunk. Persze néha -annak ellenére, hogy számtalan babkát készítettem már- még mindig meggyűlik a bajom a csavarással, mert rakoncátlan tud lenni a kicsit hígabb töltelék és a lágy tészta, de szerencsére a ...

Pizzetta al tonno
Pizzetta al tonno

Pizzetta, vagyis pizzácska tonhallal.

Imádom, ahogy az olaszok becézgetik az ételeiket. Legyen az pizza, vagy tészta, a különböző méreteket kicsinyítő, vagy épp ellenkezőleg, nagyító képzőkkel látják el, ezért máris egy új ételről beszélnek. Mert a neves utcai kajájuk esetében sem ugyan az a pizza és a pizzetta. Az előbbinek régiónként eltérő variációi léteznek, általam a legkedveltebb a nápolyi típusú belül vékony, kívül vastag fajta. A ...

Tejes, vajas császárzsömle
Tejes, vajas császárzsömle

Zsömle, ami másnap is olyan puha, mintha akkor sült volna ki.

Eddig is egy szuper recept alapján készítettem a császárzsömlét , ami felidézi a gyerekkori osztrák nyaralásokat, de valahogy mégsem voltam 100%-osan elégedett a végeredménnyel. A zsömle frissen puha és foszlós volt, de másnapra kicsit összetömörödött és már nem az a könnyed zsömle volt, amiért a császárzsömlét annyira szeretem. Aztán elkezdtem kísérletezni tejjel és vajjal, míg ...

Ölkuchen
Ölkuchen

Puha, foszlós süti Ausztriából olívaolajjal.

Ölkuchen, lefordítva olajos sütemény. Sokat gondolkoztam, milyen nevet lehetne adni neki magyarul, de semmi frappáns nem jutott ezsembe, hiszem ebben a sütiben az olajon van a hangsúly, mert attól lesz zaftos és puha. 
Ha nem ismeretlen számodra az osztrák közértek átlátszó, kicsit zörgős fóliába csomagolt süteménye, akkor tudod, miről beszélek. Rustban, a Fertő-tó osztrák oldalán nyaraltunk a '90-es évek ...

Levendulás mojito
Levendulás mojito

Ha szereted a levendulát, mojitot is felturbózhatod vele.

Évek óta járunk levendulát szedni. Voltunk Tihanyban, Monoszlón, legutóbb pedig Köveskálon, hogy beszerezzük a virágokat, amikből szörpöt főzök és amivel dekorálhatom a lakást is. Idén a levendulaszüret azonban teljesen máshogy zajlott, mint korábban. Nem kellett órákat autózni, a tűző napon sorban állni zacskóért, és keresgetni sem kellett a szép, nagy bokrokat. A tavaly ültetett 4 levendula bokrom ...

Mini galette fehérboros-fűszeres körtével
Mini galette fehérboros-fűszeres körtével

Francia pite fűszeres töltelékkel.

Idén egyetlen gyömölcsfának kedvezett a tavaszi extrém hideg, mégpedig a későn virágzó körtének. Eddig szépen növögettek rajta a gyümölcsök, múlt héten azonban egy mohó madár (láttam is, csak nem tudom, milyen fajta) elkezdett rájárni. Így a körték egyik fele félig megrágott. A másik, pedig valamilyen oknál fogva, még éretlenül elkezdett lepotyogni. 
Én ezeket a gyümölcsöket sem hagyom veszni, egy kis főzéssel ...

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon

Femina

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

 

A házi durumtésztából készült ételek támogatója:

epm_logo_rgb_124_37_41.png 

és Instagramon is!

Címkék

bbq (19) befőzés (24) desszert (142) farsang (9) fűszer (24) gasztro túra (10) hálaadás (7) halak (29) halloween (1) házimenza (48) húsok (121) húsvét (25) ital (55) karácsony (60) kenyér (99) koktélcsütörtök (28) könnyű (129) leves (60) mártonnap (3) négy szuper (22) pastamía (92) reggeli (56) saláta (34) tipp (38) vega (100) vendégváró (23) Címkefelhő
süti beállítások módosítása