Krumpligombócos zöldségleves
2022. február 08. írta: Városi konyha

Krumpligombócos zöldségleves

A nyírségi gombócleves húsmentes változata.

Fúúú, már nagyon elegem van a télből, a hidegből! Abból, hogy 100 réget ruhát kell húzni, hogy a nagy télikabátban csak úgy tudok mozogni, mint egy felfújt báb, hogy óriási sálakat kell a nyakamba tekerni, hogy ne fagyjak meg, és abból, hogy a sapka alatt f*s lesz a hajam. Egyetlen módon vagyok képes elviselni a telet: akkor, amikor síelni megyek. De ez évente (vagy inkább 2-3 évente) max. 1 hét, és idén is kimarad a vírus miatt. Szóval, rég leszedtem a Karácsonyfát, az üzletekben is megjelentek a jácintok, úgyhogy, jöhetne végre a jó idő is. 
Amivel kicsit elviselhetőbbé tudom tenni a hideg napokat az a forralt bor és a leves. Ez utóbbiból már legalább akkora a repertoárom, mint a tésztákból. :D És még mindig van új a tarsolyomban. Most épp a nyírségi gombócleves zöldséges verziójából sikerült egy nagyobb adagot főznöm. Legalább is azt gondoltam, hogy nagyobb adag, mert épphogy belefért a legnagyobb fazekamba. Mivel mindenki éhes volt, úgy voltam vele, marad elég másnapra, majd akkor fotózok. Végül úgy kellett a fazék alján a maradékot megmentenem, hogy elkészülhessenek a képek, mert mindenki újra és újra vett "csak egy kis kanállal, még egy utolsó falatot". :D Na persze, pont ezért szeretek főzni, mert ennél jobb visszajelzés nem is kell. Úgy látszik nem csak nekem volt már szükséges néhány lélekmelengető falatra, hanem a családomnak is jól esett a forró leves a hideg szeles időben. 

 nyiresi_gombocleves_2524.jpg

Hozzávalók a leveshez
∼6-8 főnek∼
1 fej vöröshagyma
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1-2 karalábé
200 g csiperke gomba
1 csokor petrezselyem
50 g zöldborsó
2 dl tejszín
só, víz, olaj

Hozzávalók a gombóchoz
2 krumpli
1 tojás
kb. 100 g liszt

Elkészítés
A hagymát, répákat, karalábét és a gombát pucold meg, kockázd fel. 
Egy lábosban hevítsd kevés olajat, párold üvegesre a hagymát. Add hozzá a többi zöldséget, forgasd át a zsiradékon, pirítsd néhány percig. Öntsd fel 2,5-3 liter vízzel úgy, hogy a zöldségeket jól ellepje, sóval ízesítsd. A petrezselymet aprítsd fel, tedd azt is a levesbe. Forrald fel, majd félig lefedve főzd kis lángon 40-50 percig.
Közben a krumplikat héjában, sós vízben főzd meg. Ha megpuhult, pucold meg, még melegen krumplinyomón nyomd át. Add hozzá a tojást, sózd, majd gyúrd össze annyi liszttel, amennyivel formázható tésztát kapsz. A masszából nedves kézzel formázz gombócokat, forgasd lisztbe.
Ha a répa és karalábé a levesben megpuhult, add hozzá a zöldborsót és a gombócokat. Főzd addig, amíg a gombócok fel nem jönnek a leves tetejére. Végül öntsd hozzá a tejszínt is, kóstold meg, ha szükséges sózd és forrald fel.
Még forrón kínáld.

nyirsegi_gombocleves_2516.jpg

süti beállítások módosítása