Cannoli mézeskalácsos krémmel
2022. január 03. írta: Városi konyha

Cannoli mézeskalácsos krémmel

Ezzel a desszerttel búcsúzok a Karácsonytól. 

Sokat gondolkoztam rajta, mi legyen az év első posztja. Legyek szezonális és osszam meg az ötezredik lencsés kaját? Vagy álljak be a "fogadom, hogy idén egészségesebben fogok étkezni" sorba és hozzak zöldséges, kalóriaszegény ételt? Esetleg azoknak kedvezzek, akik fogyókúráznának az ünnepek után és smoothie-val indítanák az évet? 
Aztán arra jutottam magammal, hogy most nem agyalom túl, nem írok tervet, vázlatokat és poszt ütemezést. Jön, amit épp tényleg kedvem van elkészíteni. Vagy épp nem volt időm Karácsonykor posztolni. :D Szóval, még egy kis Karácsony. Ezt a mézeskalácsos receptet az Óvártejnek készítettem, megtaláljátok az Instájukon is, de most én is elhoztam nektek. Ha valaki -a hagyományokhoz híven- január 6-án leszedi a karácsonyfát, még akkor is belefér egy ünnepeket idéző ízvilágú sütemény. 

cannoli_1795.jpg

Hozzávalók
12 darabhoz
1 M méretű egész tojás (kb. 52 g)
a tojás súlyának megfelelő súlyú édes fehérbor
2 evőkanál olívaolaj
200 g liszt

A krémhez
2 tojássárgája
250 ml tej
35 g kristálycukor
45 g liszt
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
250 g mascarpone
1 csomag habfixáló

A díszítéshez
3-4 mézeskalács durvára törve

Elkészítés
A töltelékhez a tejet a mézeskalács fűszerekkel melegítsd össze egy lábosban. A tojások sárgáját a cukorral keverd habosra, majd apránként add hozzá a lisztet. A tejet folyamatos kevergetés mellett csurgasd a tojásos keverékhez. Kis lángon főzd puding állagú krémmé. A tetejét műanyag fóliával közvetlenül fedd le, így hűtsd ki. 
A mascarponét keverd ki a habfixálóval, forgasd a kihűlt krémbe. Tedd hűtőbe 1-2 órára.
A tésztához a tojást üsd fel, mérd le. Önts hozzá súlyával megegyező mennyiségű (grammban mérve) bort, valamint add hozzá az olívaolajat és villával verd fel. Fokozatosan keverd bele a lisztet, végül gyúrj belőle homogén tésztát. Műanyag fóliába tekerve 1 órát pihentesd. 
A tésztából pihentetés után formázz hurkát, oszd 12 egyenlő részre. A kis darabokat nyújtsd egyenként 1 centi vékony kör alakra. Tekerd lisztezett fém hengerre úgy, hogy a tészta átfedésben legyen. Itt jól nyomkodd össze. Forró olajban néhány perc alatt süsd aranybarnára. A tésztát hagyd a hengeren langyosra hűlni, majd óvatosan szedd le.
A krémet kanalazd habzsákba és töltsd meg vele a tésztát.  A széleit durvára tört mézeskaláccsal díszítsd.

cannoli_1757.jpg

süti beállítások módosítása