Márványos kalács

Vaníliás és kakaós rétegek egymásba simulva egy puha, foszlós kalácsban. 

Az elmúlt hetek online oktatása alatt lett egy gyerekünk. Hol egy elsős, hol egy ötödikes, ugyanis a tesóm egyszerre nem tudott a három lurkóval foglalkozni/tanulni. Ez feladta nekem a leckét a főzés szempontjából, ugyanis mindkét gyerek kísértetiesen hasonlít rám. Finnyásak. Nagyon. :D Szóval, nem volt mindegy, mit és hogyan készítek. Azt nem akartam, hogy a menü kimerüljön a krumplipüré, sült krumpli, tejbegríz, palacsinta kínálatban, mert bizony képesek lennének csak ezen élni. Azt viszont nem gondoltam volna, hogy a reggeli lesz a legnagyobb kihívás. :)
Ők is édeset esznek reggelire, mint mi, gondoltam, az általuk is imádott kaláccsal kipipáljuk a nap indítását. Hát, elég naív voltam. Ugyanis az imádott kalács, 2 nap után már nem is annyira imádott. Sőt... "fúúúújj" lesz, a harmadik napra meg "mármegintez?" Nem volt mit tenni, ki kellett találni valami újat. 
A kakaó mindig bejön. Nekik. Nekem viszont a kakaós fonott kalács nem a szívem csücske, így kitaláltam, hogy laminálni fogom a rétegeket, ahogy a tésztát is laminálom a friss fűszerekkel. Így lett gyönyörű márványos a kalács, ami újabb 2-3 napra megoldotta a reggeleket. 

marvanyos_kalacs03.JPG

Hozzávalók
200 ml szobahőmérsékletű tej
1 tojás + a tetejére a kenéshez
50 g olvasztott vaj
15 g élesztő
220 g rétes liszt
180 g sima liszt
40 g teljes kiőrlésű liszt
100 g cukor
csipet só
2 evőkanál vanilin cukor
2 teáskanál cukrozatlan kakaópor

Elkészítés
A tejet mérd a robotgép táljába. Morzsold bele az élesztőt, oldd fel benne teljesen. Add hozzá az olvasztott vajat és a tojást, keverd el. 
Egy edényben keverd össze a liszteket a cukorral és a sóval. Folyamatosan adagold a nedves keverékhez. Amikor a massza nagyjából összeállt, vedd ketté. Az egyik feléhez add a vanilin cukrot, a másikhoz pedig a kakaóport. Mindkét tésztából dagassz lágy, ruganyos tésztát. Letakarva keleszd duplájára. 
A megkelt tésztákat borítsd lisztezett felületre. Először a vaníliásat, majd a kakaósat is nyújtsd ki vékonyra - amennyire csak tudod. A vaníliásra tedd a kakaósat, nyomkodd össze. Vágd félbe, tedd egymásra a két darabot úgy, hogy vaníliás-kakaós-vaníliás-kakaós rétegeket kapj. Ezt ismételd meg még kétszer. Ezt követően újra nyújtsd ki a tésztát, a hosszabbik oldalától indulva nagyon szorosan tekerd fel. A csíkot vágd 3 részre, hengergesd meg mindhárom részt. Egyik végüknél csippentsd őket össze, fond össze a szárakat egyszerű, hármas fonással, tedd szögletes sütőformába. A kalácsot letakarva pihentest 30-40 percet.
A megkelt kalács tetejét kend meg felvert tojással, 180 fokos sütőben süsd 30 percig. Ekkor óvatosan forgasd ki a formából és süsd további 10-15 percet. 

TIPP
Ha a tetejére a kenéshez nem akarsz egy újabb tojást felütni, egy picit tegyél félre abból, amit a kalácsba teszel.  

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon

Femina

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

 

A házi durumtésztából készült ételek támogatója:

epm_logo_rgb_124_37_41.png 

és Instagramon is!

Címkék

bbq (19) befőzés (24) desszert (142) farsang (9) fűszer (24) gasztro túra (10) hálaadás (7) halak (29) halloween (1) házimenza (48) húsok (121) húsvét (25) ital (55) karácsony (60) kenyér (99) koktélcsütörtök (28) könnyű (129) leves (60) mártonnap (3) négy szuper (22) pastamía (92) reggeli (56) saláta (34) tipp (38) vega (100) vendégváró (23) Címkefelhő
süti beállítások módosítása