Hogyan fonjunk kalácsot?
2021. március 26. írta: Városi konyha

Hogyan fonjunk kalácsot?

Nem elég a jó recept, egy kis kézügyesség is kell a jó kalács elkészítéséhez.

A kalács lényege a fonás, ami ugyan az ízt nem befolyásolja, engem mégis elvarázsolnak a minél több szálból, szépen fonott édes kenyerek. A pékségekben is azokon a finomságokon akad meg elsőként a szemem, amik tekerednek, csavarodnak, gömbölyödnek. 

portugal_kalacs04.JPG

Nálunk gyerekkoromban hétvégén mindig kaláccsal indult a nap. A barátnőim sokszor furcsán néztek rám, amikor meséltem nekik, hogy a kalácsot anyukám baracklekvárjával megkenve és prágai sonkával eszem, mert úgy a legfinomabb. Pedig a közelgő Húsvét és a sonka lakoma szerves része a kalács: ilyenkor senkiben sem merül fel, hogy furcsa dolog lenne az édes, puha kenyeret, a sós hússal, tormával és zöldségekkel fogyasztani. :) Így hát Húsvétkor egy asztalról sem hiányozhat egy szép nagy fonottas - a miénkről sem. Rengeteg variációja létezik, a mi kedvencünk ez a mazsolás, aminek elkészítését videóban hoztam el. Ráadásul három fonási technikát is mutatok, így ki tudjátok választani a nektek legjobban tetszőt.

 

süti beállítások módosítása