Gnocchetti brokkoli pestoval

Kicsi tömör tészta, krémes, selymes brokkoli. Tökéletes páros.

Az utóbbi hetekben teljesen rákaptam a brokkolira. Mindenhez ezt enném, ami nem is nehéz, mert a brokkoli rengeteg módon elkészíthető. Szerencsére ha friss nincs is itthon, de a mélyhűtőben fagyasztva mindig találok, ami szerintem pont ugyan olyan jó és ízletes. 
Ha tésztát készítek, jobban szeretem a krémesebb szószokat. Amikor a szósz körülöleli a tésztát és szinte eggyé válnak, olyan krémes és harmonikus az étel. Jobban érvényesülnek az ízek. Ezért is találták fel a pestot - szerintem. :) Amit mindenből el lehet készíteni. Még brokkoliból is, ha a fagyasztóból veszed elő, akkor is. Pestohoz pedig a legjobbak a tömörebb, pufibb tészták, mint a gnocchetti, amit ráadásul most Dél-olasz módra tojás helyett, vízzel gyúrtam. 

brokkoli_pesztos_gnocchetti08kicsi.JPG

Hozzávalók a tésztához - 4 főnek
300 g Első Pesti Malom durum tésztaliszt
1,2 dl víz

Hozzávalók a pestohoz
1 fej brokkoli
2 gerezd fokhagyma
2–3 dkg parmezán sajt + a tálaláshoz
2–3 dkg török mogyoró vagy natúr pisztácia
olívaolaj

Elkészítés
A brokkolit szedd rózsáira, a szárát vágd kisebb darabokra. Enyhén sós, gyöngyöző vízben 6–8 perc alatt blansírozd meg. Szűrd le, majd csepegtesd le. A megtisztított fokhagymával, a reszelt parmezánnal, a mogyoróval és 2–3 evőkanál olívaolajjal tedd a késes aprítóba, majd pulzáló módban kezd összedolgozni. Sózd, adj hozzá annyi olívaolajat, hogy krémes állagú pestot kapj. 
A durumlisztet mérd tálba, fokozatosan adagolva hozzá a vizet, gyúrj sima felületű, ruganyos tésztát. A tészta akkor jó, ha felülete teljesen sima, az összes repedés és ránc eltűnik róla.
A tésztát oszd 4 részre, amit épp nem használsz tekerd folpakkba, vagy nedves konyharuhába, hogy ne száradjon ki. A tésztát sodord ujjnyi vékony hengerré, majd vágd fel fél centis darabokra. Bordázón vagy villa hátán pörgesd át őket, hogy a felületük enyhén csíkos bordázatot kapjon, így majd több szószt tud felvenni.
Bő, sós vízben pár perc alatt főzd ki. Közben a pestot kanalazd egy serpenyőbe, és kis lángon melegítsd fel. Adj hozzá néhány kanállal a tészta főzővizéből. A kifőtt tésztát szűrőkanállal szedd a pestora, forgasd össze. 
Parmezánnal megszórva tálald.

A recept megjelent a Kifőztük magazin februári számában is.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon

Femina

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

 

A házi durumtésztából készült ételek támogatója:

epm_logo_rgb_124_37_41.png 

és Instagramon is!

Címkék

bbq (19) befőzés (22) desszert (139) fűszer (24) gasztro túra (10) halak (30) házimenza (49) húsok (124) ital (54) karácsony (55) kenyér (99) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (137) leves (60) négy szuper (23) nektek (49) pastamía (89) pénteki gyors (45) reggeli (53) saláta (35) tipp (41) ünnep (47) vega (108) vendégváró (26) Címkefelhő
süti beállítások módosítása