Sfincione, a pizza Palermóban

Hagymás, paradicsomos, szardellás. Így készül a pizza Szicília fővárosában. 

A pizza nem csak kerek, belül vékony, a szélén vastag. Ez csak a nápolyi pizza, mely leginkább elterjedt a világban. A pizza azonban lehet olajban sütött, vastag és szögletes is. Utóbbi például Palermóban, ahol szinte minden sarkon belefuthatunk egy kis helybe, ahol kapható a legnépszerűbb utcai kaja. Nem csak a formája eltérő ám, hanem a feltétje is teljesen különbözik a megszokott pizzáétól: egy főzött hagymás, paradicsomos ragu kerül a tésztára, amit oreganoval ízesítenek. Ugyan a nápolyi pizza híve vagyok, de meg kell hagyni ez sem rossz! :D

sfincione01.JPG

Hozzávalók a pizzatésztához
500 g Első Peti Malom pizzaliszt
12 g só
250 g langyos víz
30 g olívaolaj
15 g friss élesztő

Hozzávalók a feltéthez
1 doboz darabolt konzerv paradicsom
0,5 kg vöröshagyma
5 dkg caciocavallo sajt reszelve (vagy más olasz, kemény, zsíros sajt)
10 db olajban eltett szardella filé
2-3 evőkanál zsemlemorzsa
oregano

Elkészítés
A tésztához a lisztet kever össze a sóval. A vizet öntsd egy nagy tálba, oldd fel az élesztőt, majd add hozzá az olívaolajat. Apánként kezd belekeverni a lisztet, ha a víz felvette az összeset, 10-15 perc alatt gyúrj sima tésztát. Letakarva keleszd duplájára. 
Közben a hagymát pucold meg, szeleteld fel, olajon párold üvegesre. Add hozzá a paradicsomot, sózd meg, kis lángon félig lefedve 35-40 perc alatt főzd krémesre. Ha főzés közben szükséges, adj hozzá nagyon kevés vizet, nehogy leégjen. Ha elkészült a szósz a sajt felét keverd bele. Hagyd kihűlni.
Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, szórd meg durvára őrölt durumliszttel, vagy rétesliszttel. A megkelt pizzatésztát borítsd a tepsibe, egyengesd el benne. A tészta legyen 4-5 centi vastag. Letakarva keleszd ismét a duplájára.
A megkelt pizzára halmozd a kihűlt paradicsomos szószt, oszlasd el rajta egyenletesen. Szórd meg zsemlemorzsával, a maradék sajttal és oreganoval. 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt süsd készre. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon

Femina

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

 

A házi durumtésztából készült ételek támogatója:

epm_logo_rgb_124_37_41.png 

és Instagramon is!

Címkék

bbq (19) befőzés (22) desszert (139) fűszer (24) gasztro túra (10) halak (29) házimenza (49) húsok (116) ital (53) karácsony (42) kenyér (92) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (132) leves (59) négy szuper (23) nektek (49) pastamía (81) pénteki gyors (45) reggeli (53) saláta (35) tipp (41) ünnep (44) vega (102) vendégváró (23) Címkefelhő