Sós karamelles Tiramisú

A tökéletes tiramisú. Ha így készíted, soha többé nem fogsz más receptért nyúlni!

Volt egy tuti tiramisú receptem, imádta mindenki, azt hittem maga a tökély. Mindaddig, amíg meg nem ismertem Zita barátnőmet. Ugyanis mutatott egy sokkal jobbat! Ha az volt a tökély, akkor ez a mennyország a tiramisú finomsági skálán. A trükk nem más, mint a cukorszirup, mert ettől sokkal selymesebb, krémesebb lesz az egész, és hát mi más lenne a tiramusú lényege, mint a szájban lágyan olvadó krém. 
Szóval Zita receptje beégett a retinámba, a régit már el is felejtettem. Most viszont egy új verzióban dobtam össze ezt az olasz édességet. Mondhatjuk gyerekbarátnak, hiszen egy csepp kávé sincs benne, bár én inkább azért nyúltam a sós karamellhez, mert nem vagyok vmi nagy kávé-fan. A karamellt, annak is a sós változatát viszont annál inkább szeretem. A recept sikerét mutatja, hogy nagyon gyorsan elfogyott, legközelebb dupla adagot készítek. :D

tiramisu01.JPG

Hozzávalók a sós karamell krémhez
30 g cukor
1 teáskanál méz
1 evőkanál víz
100 ml tejszín
1 csapott teáskanál só

Hozzávalók a sós karamellás tejhez
2 evőkanál cukor
200 ml langyos tej
fél teáskanál só

Hozzávalók a "pasta bomba"-hoz
150 g cukor
50 g víz
4 tojás sárgája

Hozzávalók az összeállításhoz
250 g mascarpone
200 ml tejszín
kb. 200 g babapiskóta 
cukrozatlan kakaó

Elkészítés
Sós karamell krém: a cukrot a mézzel és a vízzel olvaszd fel, főzd, amíg borostyán színe nem lesz. Ekkor óvatosan öntsd fel a tejszínnel. 10-15 perc alatt főzz belőle sűrű krémet. Keverd bele a sót, tedd félre hűlni.
Sós karamellás tej: a cukrot olvaszd fel, főzd, amíg borostyán színe nem lesz. Közben a tejet kicsit melegítsd meg. A karamellre óvatosan öntsd a langyos tejet, ekkor a karamell összeugrik, de nem gond, mert addig kell főzni, amíg a tejben teljesen fel nem olvad. Sózd, tedd félre hűlni.
Pasta bomba: a cukrot és a vizet melegítsd össze, majd hevítsd 121 fokos hőmérsékletig. Közben a tojások sárgáját elektromos habverővel kicsit habosítsd fel. A cukorszirupot, amint elérte a kívánt hőmérsékletet, vedd le a tűzről és lassan csurgatva öntsd a tojások sárgájához úgy, hogy közben folyamatosan kevered az elektromos habverővel. Ha hozzáadtad az összes szirupot dolgozz tovább a géppel addig, amíg egy halvány sárga, sűrű krémet nem kapsz. A krém tetejét közvetlenül fedd le folpakkal, tedd hűtőbe 1-2 órára.
A tiramisú összeállítása: a tejszínt verd lágy habbá. A pasta bombába keverd a mascarponét, a sós karamell krémet, majd óvatosan forgasd bele a tejszínhabot is. A karamellás tejbe mártsd a babapiskótákat, rendezd el egy edény alján. Oszlasd el rajta a krém felét. Újabb réteg karamellába mártott babapiskóta jön, majd a krém másik fele. Éjszakára tedd hűtőbe. Tálalás előtt szórd meg a tetejét kakaóval.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon

Femina

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

 

A házi durumtésztából készült ételek támogatója:

epm_logo_rgb_124_37_41.png 

és Instagramon is!

Címkék

bbq (19) befőzés (24) desszert (142) farsang (9) fűszer (24) gasztro túra (10) hálaadás (7) halak (29) halloween (1) házimenza (48) húsok (121) húsvét (25) ital (55) karácsony (60) kenyér (99) koktélcsütörtök (28) könnyű (129) leves (60) mártonnap (3) négy szuper (22) pastamía (92) reggeli (56) saláta (34) tipp (38) vega (100) vendégváró (23) Címkefelhő
süti beállítások módosítása