Semlor

A fánk svédül, marcipánnal és tejszínhabbal.

Azt már írtam korábban, hogy nemrég találtam egy zacskó őrölt karmadomot a fűszeres dobozomban, és teljesen rákattantam. Elkezdtem recepteket keresni, amikhez használhatom. Az ázsiai konyha mellett a skandinávok is előszeretettel használják főleg a péksütemények ízesítésére. A svéd fánk, vagyis a semlor is ezzel készül. Idén farsangkor ezt próbáltam ki. A fánk inkább hasonlít a zsemle alakú kalácsra, de a marcipános töltelék krémessé teszi. És, hát amiben marcipán van... az csak finom lehet! :)

semlor09.JPG

Hozzávalók - 12 darabhoz
420 g liszt
40 g cukor
1 nagy csipet só
2 teáskanál őrölt zöld kardamom
250 ml tej
80 g vaj
1 tojás
25 g friss élesztő
1 tojás kevés vízzel elkeverve a kenéshez
a töltelékhez
200 g marcipán
300 ml tej
400 mll tejszín
a tetejére
porcukor

Elkészítés
A vajat és a tejet melegítsd össze úgy, hogy a vaj teljesen elolvadjon. Ezután morzsold bele az élesztőt, add hozzá a tojást és keverd össze.
A lisztet, a cukrot, a sót és a kardamomot mérd a robotgép táljába, add hozzá a tejes folyadékot, majd a dagasztókarral készíts ruganyos tésztát.. Letakarva, szobahőmérsékleten keleszd a duplájára.
A tésztát borítsd ki egy lisztezett deszkára, kicsit gyúrd át, majd oszd 12 egyenlő részre (kb. 72 g-os darabokra). Minden tésztát gömbölyítsd kicsit, tedd őket egy sütőlapra, majd majd letakarva keleszd további 20-25 percet. A  sütőt közben melegítsd elő 180 fokra, a pihentetett fánkok tetejét kend meg a vízzel felvert tojással, 10-12 perc alatt süsd készre.. Sütőrácson hagyd teljesen kihűlni.
A fánkok kalapját vágd le, belsejüket kapard ki. A tésztát tedd félre.
A tejet melegítsd fel, morzsold bele a marcipánt, kis lángon addig főzd, amíg fel nem olvad. A tűzről levéve forgasd bele a fánkok belsejéből kikapart tésztát. Miután kihűlt, töltsd meg vele a fánkokat.
Végül verd fel a tejszínt, kanalazd habzsákba és nyomd a fánkokra. Helyezd rá a kalapokat, porcukorral megszórva tálald. 

A recept megjelent a Kifőztük magazin februári számában is. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (20) desszert (126) fűszer (23) gasztro túra (10) halak (27) házimenza (41) húsok (111) ital (52) karácsony (42) kenyér (83) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (125) leves (52) négy szuper (23) nektek (49) pastamía (66) pénteki gyors (46) reggeli (50) saláta (32) tipp (39) ünnep (39) vega (94) vendégváró (22) Címkefelhő