Nápolyi ragu

Hamisíthatatlan olasz paradicsomos ragu a szegények konyhájából.

A Két éhes olasz sorozat első képkockáit látva azonnal szívemhez nőtt Gennaro Contaldo és Antonio Carluccio. Két zseniális olasz séf, akik minden sallang nélkül, szívből főznek. A sorozatot annyiszor láttam már, hogy kívülről tudom - nem csak a bemutatott ételeket, hanem az összekötő szövegeket is -, de még így is mindig ámulattal nézem a két öreget. 
A kedvencem az a ragu, amit Gennaro készít szülővárosában, Minoriban. Ennek a ragunak köszönhetően vált védjegyévé a "Why I'm cooking soooo gooood?", vagy a "Miért főzök ilyen jól?" mondása. :D
A Cucina Povera, vagyis a szegények konyhája olcsó és egyszerű alapanyagait használja, a végeredmény mégis mennyei. Egyszerre több étkezést is megoldanak vele: a paradicsomos szószt tésztával eszik, majd később - pl. másnap - fogyasztják el a húst kenyérrel. 

napolyi_ragu01.JPG

Hozzávalók - 4 -6 személynek
1 szál friss olasz (fehér) sertéskolbász 
40 dkg sertés oldalas 
40 dkg marhalábszár
2 fej vöröshagyma
1 nagy evőkanál paradicsompüré
2 dl víz
1 dl vörösbor
3 doboz darabolt konzerv paradicsom
1 csokor friss bazsalikom
só, bors

Elkészítés
A húsokat és a kolbászt vágd nagyobb darabokra. Egy lábosban hevíts olívaolajat és pirítsd le rajta a húst. Ha minden oldal színt kapott, tedd hozzá a nagy kockákra vágott hagymákat és pirítsd tovább. 
Néhány perc után öntsd a lábosba a vörösbort, hagyd, hogy az alkoholtartalma elillanjon.
Közben a paradicsompürét oldd fel a vízben, és öntsd ezt is a lábosba. Végül add hozzá a konzerv paradicsomot is. Sózd, borsozd, keverj rajta egyet. Tedd bele a bazsalikomot, állítsd a lángot/hőt kicsire, félig lefedve főzd 2-3 órát, amíg a hús leomlik a csontról, a szaft pedig sűrű nem lesz.
A húst vedd ki a szaftból, tedd félre. A paradicsomos szószhoz készítsd tömörebb állagú tésztát, például cortecciat (recept itt). Először a paradicsomost tésztát kínáld, majd a főtt húst friss kenyérrel. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (20) desszert (129) fűszer (23) gasztro túra (10) halak (27) házimenza (49) húsok (115) ital (52) karácsony (42) kenyér (87) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (127) leves (54) négy szuper (23) nektek (49) pastamía (72) pénteki gyors (46) reggeli (53) saláta (33) tipp (39) ünnep (44) vega (99) vendégváró (22) Címkefelhő