Baconös spárga hollandi mártással
2019. május 31. írta: Városi konyha

Baconös spárga hollandi mártással

Fejedelmi reggeli, amivel csak jól indulhat a nap.

A spárgával Nürnbergben ismerkedtem meg, amikor egy gimis kiránduláson arra jártunk májusban. Épp spárga fesztivál volt, a főtér tele volt kisebb, nagyobb standokkal, ahol spárgát kínáltak. Akkor ugyan nem kóstoltam, csak jópár évvel később, de azóta szezonban nem telik egy úgy hét, hogy ne készítenék belőle valamit. Lehet saláta, leves, rizotto, de mégis a baconbe tekert sült változat a kedvencem. Ha pedig egy kis hollandi mártás is kerül rá, mellé meg vajas pirítós, fejedelmi reggeli lesz belőle. Olyan igazi, vasárnapi, ráérős fajta. :)

baconos_sparga.jpeg

Hozzávalók - 2 főnek
1 csomag spárga
10 dkg bacon

Hozzávalók a hollandi mártáshoz
1 tojás sárgája
1/2 kanál dijoni mustár
50 g vaj
kevés fehérbor ecet
pár csepp citromlé

Elkészítés
A spárga fás szárát távolítsd el. Ez úgy tudod a legkönnyebben megtenni, hogy ahol könnyen eltörik, onnantól nem lesz fás. Mosd meg, töröld szárazra, majd egyesével tekerd baconbe őket. Tedd egy tűzálló tálba és 160 fokon süsd meg 10-12 perc alatt.
A hollandi mártáshoz tegyél fel egy lábosba vizet forrni, majd kis lángon gyöngyöztesd. A vajat olvaszd fel. A tojás sárgáját tedd egy hőálló tálba, adj hozzá pár csepp citromlevet és a mustárt. Tedd a gyöngyöző víz fölé, kézi habverővel folyamatosan kevergetve, melegítsd fel. Apránként csurgasd hozzá a vajat, közben továbbra is keverd a krémet, mindaddig, amíg teljesen homogén nem lesz. Adj hozzá kevés fehérbor ecetet, sózd, és ha túl sűrű, hideg vízzel lágyíthatsz rajta.
A kész spárgát tedd egy tányérra, majd öntsd le a langyos mártással. 

TIPP
Az egészet megfejelheted buggyantott tojással is. 

süti beállítások módosítása