Fekete ravioli rozmaringos céklával
2019. május 09. írta: Városi konyha

Fekete ravioli rozmaringos céklával

Kontasztos színek és elképesztő ízek.

A színezett tészták közül szerintem a legvagányabb a fekete, melyhez a tintahal tintáját használják. Az íze nem lesz halas, attól nem kell tartani, de mégis legtöbbször a halételeknél találkozhatunk vele. Színében a fehér, a rózsaszín halakhoz, a tejszínes szószokhoz passzol. Most azonban egy erőteljes lila színnel, és teljesen más ízvilággal kombináltam. Sült céklával és ricottával tölteléket készítettem, és megtöltöttem vele a fekete tésztalapokat. 

ceklas_ravioli.jpeg

Hozzávalók – 4 főnek
250 g durumliszt
3 tojás
5 ml tintahal tinta
2 nagy cékla
250 g ricotta
2 evőkanál vaj
só, bors, rozmaring

Elkészítés
A céklát pucold meg, kockázd fel és tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Locsold meg olívaolajjal, sózd és bodj mellé 1-2 ág friss rozmaringot. Forgasd össze, tedd 180 fokos sütőbe, és süsd puhára. Ha elkészült, egy villával nyomkodd össze, majd keverd el a ricottával.
A lisztet borítsd ki egy deszkára, csinálj a közepébe egy nagy lyukat. Üsd bele a tojásokat, és egy villával dolgozd el őket, majd add hozzá a tintát. Lassan kezd el a tojásokhoz keverni a lisztet, majd ha összeálltak a hozzávalók gyúrj  egy homogén, rugalmas tésztát.
A tésztát oszd négy részre, azokat a darabokat, amiket épp nem használsz, tekerd be folpakkba, nehogy kiszáradjanak. A tésztát gép, vagy sodrófa segítségével nyújtsd ki kb. fél centi vékonyra (a tésztakészítésről részletesebben itt olvashatsz). Vágd fel a tésztát 20 centis csíkokra. A csíkok egyik felére 2-3 centinként helyezz kis halmokat a töltelékből, majd hajtsd rá a tészta másik felét. Ha nem tapadna össze, nedvesítsd meg egy kis vízzel a tészta széleit.
A töltelék körül nyomkodd le a tésztát úgy, hogy jól szorítsd ki belőle a levegőt, majd a széleket is nyomkodd össze. Darabold fel az így kapott raviolikat, a széleket pedig egy villával még egyszer nyomkodd le - így egy kis mintát is kap. A raviolik kivágásához használhatsz kést, derelye vágót - ebben az esetben hullámos lesz a széle - vagy erre a célra készített szögletes/kerek/háromszög alakú tészta vágó formát - szintén hullámos széllel. 
A ravoilokat néhány perc alatt főzd ki forró, sós vízben. Akkor készültek el, ha feljöttek a víz tetejére. 
Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, kis lángon főzd, amíg enyhe barna színt nem kap. Dobj bele néhány levél rozmaringot, majd forgasd bele a kifőtt raviolikat.

Ha érdekel a tésztakészítés, várlak következő workshopomon június 1-jén a Városi Konyha Gasztro Élménystúdióban (1094 Budapest, Ferenc krt. 40.). További információért írj a varosikonyha.blog@gmail.com címre. 

süti beállítások módosítása