Balatoni gasztrotúra
2019. május 02. írta: Városi konyha

Balatoni gasztrotúra

Aktív pihenés és gasztro orgia a Balaton északi partján.

Gyerekkoromban a déli part, azon belül is Balatonlelle jelentette a Balatont, mígnem felnőtt fejjel fel nem fedeztem, hogy északi part is létezik. :) Azóta minden éveben visszajárok, vannak fix helyek, amiket mindig meglátogatok, de újakat is felfedezek, mert annyi minden változik és fejlődik 365 nap alatt. A Balaton északi partja és a Káli-medence évről-évre egyre jobb hely lesz!

img_6213.JPG

Év elején új fejezet nyílt a Városi Konyha életében, úgynevezett soft openinggel megnyílt a Gasztro Élménystúdió, ami májustól működik teljes gőzzel, így egy kis lazításra és feltöltődésre volt szükségem. Nem is választhattam volna mást, mint a Balatont, ahol aktív pihenés és gasztro orgia vár mindenkit.

A dimbes-dombos vidéket magyar Toszkánának is nevezik, nem véletlenül. Lenyűgöző a a hegyek között megbúvó szőlőültetvények és pincészetek látványa. A környék tele van kilátókkal, melyekre érdemes felmászni, hiszen a magasból még szebb a látvány, és nemcsak a hegyek, hanem a Balaton is látszik. 

img_6148.JPGHegyestű

Aki a gasztronómiát részesíti előnyben, az is talál ínyére valót. A környéken számos szuper étterem és kávézó van. Egy-egy hely annyira népszerű lett mára, hogy foglalás nélkül még hétköznap sem tudunk beülni. Köztük több egész évben nyitva van, így nem csak a nyári szezonban ugorhatunk be egy finom falatra. 

A kedvenc helyeim – szubjektív vélemény

Veganeeta Home, Balatonalmádi
Tágas, gyönyörű, teraszos hely a központban. Az étlapon csupa olyan fogás, amiről meg nem mondani – még kóstolás után sem – hogy vegán. Az étlap szezonálisan változik, érdemes minden évszakban betérni!

cc4a7321-e269-4b25-a822-5480efc55f08.jpgVeganeeta Homeburger csicseri pogácsával, salátával

Baricska Csárda, Balatonfüred
Magyar konyha újragodolva, de nem a zavaró, ultratrendi, hanem  - átvitt értelemben és szó szerint is – fogyasztható módon. Rendszeresen visszajárok ide nyáron, már végigettem az étlapot. Kedvencem a kovászosuborka leves és isteni a palacsinta is.
Egy hibája van csak, szezonálisan, a nyári időszakban van nyitva.

Sparhelt Bisztró, Balatonfüred
Kicsi, ám annál hangulatosabb hely Füreden. Az étterem sajátossága, hogy a törzsvendégek névre szóló borospoharait őrzik egy vitrinben.
Az étlap sűrűn változik, mindig a szezonális alapanyagokra épülve.

Péklány pékség, Balatonfüred
Ha kovászos kenyérre/pékárura vágysz a Balatonnál is, ezt a helyet nem szabad kihagyni! Érdemes korán menni, mert hamar elfogynak a finomságok.

img_5961.jpg

Kővirág, Köveskál
Régi parasztházból kialakított étterem, bent a régi búboskemence mellett ülhetünk le. Nyáron nyitva a nagy kerthelyiség is. Az ételek egyenesen mesések, a magyar konyha alapvető fogásait kóstolhatjuk meg egy kis csavarral. Érdemes előre foglalni.

Liliomkert Piac, Káptalantóti
Minden vasárnap felbolydul Káptalantóti, ami egyébként egy kicsi, csendes falu. A piacra azonban annyira érkeznek, hogy a szántóföldet is parkolóvá alakítják ilynekor.
A piacon a környék legjobb őstermelőit és portékájukat találjuk: friss zöldség, gyümölcs, olajok, sajtok, helyi nénik sütijei, húsok, és természetesen kézműves termékek. Több helyen főznek ebédet, így az illatok is fantasztikusak. Számos kávézó is van, de a standokból sem távozhatunk kóstoló nélkül. Néhány órát úgy el lehet itt tölteni, hogy észre sem vesszük, miközben jóllakunk és a kosarunkat is telerakjuk.

Homola Borterasz, Palóznak
Ne riasszon meg senkit a hepe-puhás földút a bejáratig. Megéri felsétálni ide, mert gyönyörű a kilátás akár a kertben, akár a fedett teraszon foglalunk helyet. Gondozott kert, szőlő, majd a Balaton panorámájában gyönyörködhetünk egy pohár bor, vagy házi szörp mellett.

img_3610.jpg

Pajta Csárda, Salföld
Igazi vidéki csárda, ahol semmi másra nem vágysz jobban, mint egy igazi bogrács gulyásra. Amit a legjobb a kertben lévő hatalasm árnyas fák tövében elfogyasztani.

Kirándulóhelyek
Kisfaludy kilátó, Badacsonytomaj
Eötvös Kilátó, Balatonhenye
Fülöp-hegyi kilátó, Révfülöp
Tavasbarlang, Tapolca
Hegyestű
Kőtenger
Salföldi major
Levendula Ház és Belső-tó, Tihany

süti beállítások módosítása