Négy szuper limonádé
2018. május 03. írta: Városi konyha

Négy szuper limonádé

Indul a limonádé szezon! A hagyományos citrus limonádé szinte már snassznak számít, annyi variációja létezik a legjobb nyári hűsítőnek.

Iszol te rendesen? Ugyan nem a limonádé fogyasztás kapcsán szokott felmerülni ez a mondat, pedig a napi folyadékbevitel miatt is feltehetném magamnak minden nap ezt a kérdést. A napi 2-3 liter folyadék fogyasztás lenne az ideális, amit bevallom, szinte sosem érek el. Igyekszem nagyon figyelni, sokat inni, és szerencsére nyáron nagyobb sikerrel is járok. Miért? Egy kis trükkel változatossá teszem a vizet, amit napközben iszok. Nem kell más hozzá a citrom mellett, mint néhány idénygyümölcs, zöldség, vagy fűszer.

limonade.jpg

Limonádénak hívom, azonban cukor(szirup) nélkül készítem ezeket az üdítőket. Nem azért, mert bajom lenne a cukorral, hanem mert szerintem így jobban érvényesülnek az ízek, de aki szeretne, természetesen tehet hozzá valamilyen édesítőt (cukrot/mézet/agave szirupot/eritritet) ízlés szerint. Egy 3 decis pohárhoz minden limonádé alapja 2 gerezd citrom és 1 gerezd lime. Ehhez jöhetnek a szezonális ízesítők. Mutatom a négy aktuális kedvencem.

Rozmaring
A fűszernövény nagyon kellemes ízt ad a víznek, és egész évben beszerezhető. Elsőre lehet, hogy furcsán hangzik, de érdemes megkóstolni. Néhány levelet kicsit dörzsölj meg a kezedben, és úgy add a vízhez.
Akár bogyós gyümölccsel (eper, málna, áfonya) is lehet kombinálni, abból is dobj egy kis marokkal a pohárba. 

Uborka
Nagyon jó hidratáló hatású, így nem csak a szomjat oltja, hanem a bőrnek is jót tesz, valamint tele van C-vitaminnal.
Egy krumplihámozóval vágj egy szelet uborkát és add a limonádéhoz.

Bodzavirág
Amikor nyílik a bodza, nem kell feltétlenül cukros, szirupos bodzaszörpöt készíteni. Elég egy kisebb tényér virágot beletenni a pohárba, és máris édeskés íze lesz a limonádénknak.

Eper
Tél végén mindeki az eperszezont várja! Tegyél limonádéba 2-3 szem negyedelt epret, ami a színét és ízét is átadja a víznek.

A mellett, hogy különböző ízekkel tesszük vonzóbbá a vizet, azzal is motiválhatjuk magunkat a több folyadék fogyasztásra, ha nem pohárba, hanem egy nagyobb kancsóban, üvegben készítjük el az italokat. Így folyamatosan látjuk, hogy mennyit kell még meginnunk. A kancsó/üveg méretétől függően tűzzünk ki időpontokat: ha például 1 litert készítünk reggel, azt fogyasszuk el délig. És az is öszöntző lehet, ha a sima pohár helyett befőttesüvegből, vagy valamilyen palackból iszunk. : ) 

süti beállítások módosítása