Fűszerkisokos - oregano
2018. április 13. írta: Városi konyha

Fűszerkisokos - oregano

Az oreganot főként az olasz ételek fűszereként ismerjük, pedig régen itthon is nagyon kedvelt volt. Hívják  vadmajorannának is, mert dédanyáink a majoranna helyettesítésére használták.  

oregano.jpgFotó: Pinterest

El sem tudom képzelni, hogy ne legyen otthon oregano, hiszen nagyon széles körű a használata: a paradicsomos tésztaételekbe, a pizza szószba, a tepsiben sült krumplira, vagy a teflonban lesütött csirkére mindig teszek belőle. 

Származás
Az oregano a Földközi-tenger vidékén őshonos növény. Az ókori görögök sebgyógyításra használták, sőt az egyiptomiak is ismerték, ők a köhögést csillapították vele. Itthon egy ideig elfeledett fűszernövény volt, pedig még vadon is megtaláható például hegyoldalakon, vagy az erdőszélen. 

Jellemzői
Az oregano évelő növény, így nem kell minden évben elülteti. 30-80 centisre is megnőhet, igen aromás növény, illatát távolról is érezni. 

Ültetés
Tavasszal magról lehet ültetni, ha pedig valaki már szaporítani szeretné, ősszel, tőosztással teheti meg.
Magról ültetve kis palántázó edényekbe (vagy tejfölös, joghurtos dobozba) kell elvetni a magokat. A palántázót 3/4-ig meg kell tölteni földdel, kicsit meglocsolni, majd rászórni a magokat, mintha sóznánk. Erre mehet egy kis réteg föld, majd ismét jól locsoljuk meg. A földet/magokat a kihajtásig folyamatosan nedvesen kell tartani. Néhány hét alatt elkezdenek kinőni a hajtások. Ha eléri az 5-8 centit átültethető nagyobb cserépbe.

Gondozás
Lakásban vagy erkélyen is lehet tartani, nem túl igényes növény. Szereti a meleget és a napfényt, így tűző napra is ültethető. Locsolni sem kell sűrűn, mert pont a sok vízzel ártunk neki.  

Jótékony hatásai
Természtes antibiotikumnak tartják baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően. Leveleinek forrázatát étvágygerjesztőnek és idegnyugtatónak is használják. 

Felhasználás
A fent említett olasz ételek, krumpli és húsok fűszerezése mellett ízesíthetünk vele olívaolajat (csak egy ágat bele kell dobni az olajba), készíthetünk belőle fűszersót, vagy megbolondíthatunk vele bármilyen salátát. 

 

süti beállítások módosítása