Aranymazsolás kalács Portugáliából

Portugália nem csak a Pastel de Belém-ről szól, van egy szuper húsvéti kalácsuk is, amit aranymazsolával készítenek. 

Imádom Portugáliát, az ételeiket, a boraikat és persze a sütiket (na jó, azt is elárulom, hogy a focijukat is). A top 3 nyaralásunk egyike is a Dél-Portugáliában eltöltött egy hét volt, mely során nem győztük felfedezni a tájat és a gasztronómiát. És ha már portugál gasztronómia, a friss tengeri herkentyűk után rögtön a tojássárgájával és tejszínnel főzött krémes kosárka, vagyis a Pastel de Belém ugrik be. De emellett tudnak más finomságot is, például ősidők óta készítenek mazsolás kalácsot Húsvétra, amin kicsit meglepődtem, amikor azt keresgettem, hogy milyen édes finomságok kerüljenek nálunk idén a húsvéti asztalra. Szeretek böngészi más nemzetek hagyományos receptjei között, de ez eddig valahogy elkerülte a figyelmemet. Nem is volt kérdés, hogy elkészítem! Van, ahol a mazsola mellett ánizzsal és fahéjjal is gazdagítják a tésztát, vagy löttyintenek bele egy kis konyakat. Én ezeket most kihagytam belőle, de így is isteni finom lett ez a négyfonatos. 

portugal_kalacs01.jpg

Hozzávalók
500 g liszt
100 g cukor
1 nagy csipet só
2 tojás
100 g olvasztott vaj
2 dl tej
20 g élesztő
100 g aranyamazsola

Elkészítés
A mazsolát forrázd le, és hagyd állni a vízben 10 percet.
A tej felét öntsd egy lábosba, egy csipet cukorral langyosítsd meg, majd morzsold bele az élesztőt. Meleg helyen letakarva, hagyd, hogy az élesztő felfusson.
Addig a robotgép táljában mérd ki a többi hozzávalót (kivéve a mazsolát), és add hozzá az élesztőt is. A dagasztókarral dolgozd ki a tésztát 10-15 perc alatt.
Ezalatt a mazsolát szűrd le, csepegtesd le, majd ha már kész a tészta keverd bele. Letakarva keleszd a duplájára kb. 1 óra alatt. 
A megkelt tésztát borítsd ki egy lisztezett deszkára, dolgozd kicsit át, majd oszd négy részre. Mindegyik darabból gyúrj egy hurkát. A végeit csippentsd össze, majd fond meg a kalácsot. Ha nem ismered a négyes fonást, a Youtube-on szuper videókat találsz, amikkel párhuzamosan te is meg tudod fonni a kalácsot.
A kalácsot tedd egy kilisztezett tepsire, majd letakarva keleszd a duplájára 30-40 perc alatt. Ezalatt melegítsd fel a sütőt 180 fokra. 
A megkelt kalácsot kend meg felvert tojással, majd tedd a sütőbe, és 30-40 perc alatt süsd aranybarnára.

TIPP: ha nem szereted a mazsolát, helyettesítsd aszalt gyümölcsökkel.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (20) desszert (126) fűszer (23) gasztro túra (10) halak (27) házimenza (41) húsok (111) ital (52) karácsony (42) kenyér (83) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (125) leves (52) négy szuper (23) nektek (49) pastamía (66) pénteki gyors (46) reggeli (50) saláta (32) tipp (39) ünnep (39) vega (94) vendégváró (22) Címkefelhő