Lazac olasz módra
Lazac olasz módra

A krémes paradicsomos és bazsalikomos mártás is jól áll a lazacnak.

Kimaradtam a karácsonyi lazac vacsorából, ezért most pótoltam be azt. A szokásos citrusos ízek helyett - talán mert ebben az időben semmi másra nem tudok gondolni, csak a tavaszias időjárású Amalfi-partra - azonban egy merőben más módon készítettem el. Néhány szem maradék aszalt paradicsomból és bazsalikomból készítettem egy tejszínes  mártást, ebben forgattam meg a már lesütött ...

Házi salsa
Házi salsa

Mártogatós, szendvicskrém, saláta, köret. A házi salsa sokféle módon felhasználható. 

A salsa szószt általában tortilla chips mellé kínálják, de sokkal izgalmasabb ez a paradicsom alapú mártás, mint gondolnád. Elkészíteni nagyon egyszerű, felhasználni viszont sok mindenhez lehet. Kínálhatod hagyományosan tortilla chipsszel, tejföllel keverkve lehet a tortilla vagy a taco szósza, de keverheted akár salátához is, csinálhatsz belőle melegszendvicset vagy ...

Citromos ricottás caramelle zsályás vajban
Citromos ricottás caramelle zsályás vajban

Szaloncukor alakú töltött tészta.

A caramelle a ravioli egyik fajtája, nevét cukorka formájáról kapta. A Párma környékére jellemző tészta egy tipikus, otthon készített tészta. Pármáról valószínű mindenkinek a sonka jut eszébe, de ez a tészta mégsem azzal készül. Hús helyett általában ricottával, vagy főtt burgonyával töltik. 

Ha érdekel a tésztakészítés, várlak Tésztaműhely workshopjaimon a Városi Konyha Gasztro Élménystúdióban (1094 ...

Waffle szerelem
Waffle szerelem

Puha, vagy ropogós, édes, vagy sós, reggeli, vagy vacsora. Ez mind lehet a waffle.  

Az megvan, amikor a Shrek utolsó részében Szamár csillapíthatatlan waffle imádatának köszönhetően beleesik egy fatörzsnek álcázott gödörbe? Akárhányszor megnéztem ezt a részt, mindig azonnal waffle-t kell sütnöm. Így volt ez a hét elején is. Mivel a fogorvosom már engedélyezte a puha dolgok fogyasztását, teljesen rákattantam a belgák pihe-puha édességére. 
Ezer meg egy ...

A tökéletes hagymaleves
A tökéletes hagymaleves

Titka a lassú főzés és a türelem. 

A hagymaleves akkor lesz tökéletes, ha a felkarikázott hagymát a vajon lassan pároljuk meg. Majd csak ezt követően adjuk hozzá a folyadékot és a fűszereket. Bevallom, nekem ez sokszor egy olyan türelemjáték, ami bizony kifog rajtam. Most azonban egy lassúfőző van segítségemre, amit mintha nekem találtak volna ki! Kevés munka (macera), tökéletes végeredmény.  :D A lábos odafigyelés nélkül elvégzi helyettem azt a munkát, ...

Pulykás szendvics lilahagyma lekvárral
Pulykás szendvics lilahagyma lekvárral

Maradék pulykasült új köntösben.

A hétvégi sült pulykából maradt néhány szelet, azonban a vele sütött gyümölcsök, és a szaftja elfogyott. Mivel a pulykának így nincs nagyon íze és száraz is lenne, új életre keltettem. Némi fűszer és egyszerű hozzávaló kell, hogy maradékból újra valami finomságot készítsünk.

pulyka_burger.jpeg

Hozzávalók - 4 szendvicshez
4 hambuger buci ( recept itt )
2 szelet maradék sült hús (nem csak pulyka lehet)
1 evőkanál rub ...

Korianderes édesburgonya krémleves
Korianderes édesburgonya krémleves

Sült édesburgonya és jó sok koriander az én levesem titka.  

Hetek óta krémlevest eszek krémlevessel, de ígérem, nem fogom az összeset megosztani veletek. Viszont a jelenlegi kedvencemet muszáj megmutatnom. :D
Korianderes édesburgonya levest először a Good Karma Kitchen étteremben ettem tavaly ősszel. Ennek alapján kreáltam a saját verziómat, mert annyira ízlett, hogy ezt fel kell venni a krémleveseim táborába. A titka, a jó sok koriander, mert korianderből sosem ...

Sajtos croissant
Sajtos croissant

A tökéletes reggel croissanttal kezdődik.  

Házi leveles tésztát régóta készítek, most viszont kipróbáltam azt a módszert, ahogy hosszú ideje a kenyereket sütöm. Vagyis külön összekeverem a nedves és a száraz hozzávalókat, majd a nedveset adva a szárazhoz kezdem összedolgozni a tésztát. A módszer Emmanuel Hadjiandreou Hogyan süssünk kenyeret című könyvéből van, és annyira bevált, hogy az összes kenyér receptemet átalakítottam, és folyamatosan ...

Almás-áfonyás gombakrém leves brie sajttal
Almás-áfonyás gombakrém leves brie sajttal

Néhány maradékból is lehet különleges ízvilágú ételt készíteni.  

2019 utolsó 3 hete elég fájdalmas volt. Kezdődött egy begyulladt bölcsességfoggal, aminek a gyógyszeres kezelés nem használt, így fogműtét lett a vége. Azóta krémes-pépes étrendre vagyok ítélve. Se karácsonyi pulyka, se bejgli, se újévi lencse. A krémleves repertoáromat viszont lassan a tökélyre fejlesztem és szakácskönyvnyi mennyiségre duzzasztom. :D
Túl vagyok már a gyömbéres ...

Mincemeat pie
Mincemeat pie

Angol, karácsonyi pite tele csodás aszalt gyümölccsel.

Két és fél hete érik a hűtőben a mincemeat, ami nevével ellentétben nem valami húsos ragu, hanem a hagyományos angol karácsonyi pite, a mincemeat pie tölteléke. Aszalt gyümölcsök, magvak, narancs, citrom és egy kis brandy várják, hogy vajas formában megsülve kerüljenek az asztalra Karácsony napján. A töltelék jó, ha kicsit össze tud érni, de akár frissen is készülhet, mert néhány óra pihentetés ...

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (20) desszert (119) fűszer (23) gasztro túra (10) halak (27) húsok (109) ital (50) karácsony (42) kenyér (78) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (122) leves (50) négy szuper (23) nektek (48) pastamía (61) pénteki gyors (46) reggeli (49) saláta (32) tipp (40) ünnep (38) vega (93) vendégváró (21) Címkefelhő