Fahéjas tekercs
Fahéjas tekercs

Elképesztően puha kis tekercsek, aminek nem csak a tölteléke, hanem a tésztája is fahéjas.

Ha választhatok, hogy kelt, vagy leveles tésztából készült péksütit egyek, biztos, hogy az utóbbit kérem. A leveles tészta a benne lévő rengeteg vajtól omlós, a kelt tészta azonban sok esetben nekem száraz. Hiába a sok töltelék, nehezen csúszik le a torkomon. Itthon is rengeteget kísérleteztem már kelt tésztából készült kakaós és egyéb csigákkal, de eddig ...

Fish and chips tortilla
Fish and chips tortilla

Csinálj két ételből egy újat!

Napok óta szerettem volna tortillát és fish and chips-et is enni. Hát gondoltam egyet és a két ételből egyet csináltam. Ötvöztem az angol és a mexikói ízeket, és nem is lett olyan rossz. 

fish_and_chips_tortilla.jpeg

Hozzávalók a tortillához - 8 darabhoz
350 ml simaliszt
egy nagy csipet só
50 ml napraforgóolaj
50 ml hideg víz 

Hozzávalók a sörtésztás halhoz
4 szelet tőkehal
100 g simaliszt + extra liszt a hal sütéséhez
1 nagy csipet só
6 g ...

Örömfőzés
Örömfőzés

Hiszem, hogy a konyhában töltött idő lehet öröm. Azt vallom, hogy ha főzünk, örömmel tegyük, mert a végeredmény csak úgy lesz igazán finom. 

Sok szakácskönyvem van, több angol nyelven, melyeket rendszeresen forgatok, nem csak azért, hogy kipróbáljam a neves séfek receptjeit, hanem, hogy ihletet merítsek. Ezért azokat a szakácskönyveket szeretem, amiket úgy lehet olvasni akárcsak egy regényt. Bármikor fel lehet csapni, és elolvasni egy-egy fejezethez tartozó ...

Narancsos-mézes-gyömbéres csirkecsíkok
Narancsos-mézes-gyömbéres csirkecsíkok

Ázsiai ihletésű pác, ami feldobja a csirkét. Az intenzívebb ízekért készítsd el már egy nappal korábban, de egy óra alatt is fantaszikus lesz tőle a hús.

Szeretem a gyorsan és egyszerűen elkészíthető ételeket, amikkel mégis nagyszerű ízeket érhetünk el. Ahhoz, hogy felbodjunk egy húst, néha csak pár ízben gazdag hozzávaló kell, amiből pác készülhet. Ha ebben időzik a hús, már néhány óra után fantasztikus íze lesz, de persze minél tovább fürdik ...

Készíts vajat otthon
Készíts vajat otthon

Nem is olyan nehéz, mint elsőre gondolnád. Csak jó minőségű, zsíros tejszín kell hozzá.

Te is jártál már úgy, hogy kicsit túlverted a tejszínt, és nem selymes hab, hanem darabos massza lett belőle? Ilyenkor nem szabad abbahagyni a munkát, és vonakodva ugyan, de megenni a sütivel, esetleg kidobni, hanem tovább kell dolgozni, mert 10-15 perc alatt máris vajat csinálhatunk a tejszínből. 
Az első vajam én is egy véletlennek köszönhetem. Tortához szerettem volna ...

Pizza fritta
Pizza fritta

Olajban sütött, töltött pizza. Ez volt az eredeti nápolyi pizza, amit ma már kevés helyen készítenek. 

A pizza fritta nem más, mint töltött, olajban kisütött pizza. olyan, mintha mi a lángost megtöltenénk sütés előtt. Ha Nápolyban jár az ember, kis utcákban találni még árusokat, akik így készítik a pizzát. A kínált feltétek közül mindenki maga válogathatja össze a neki tetszőt. Érdemes megkóstolni a klasszikus pizza Margherita mellett. 

  pizza_fritta01.jpeg

...

Tejes kifli
Tejes kifli

Olyan, mint a '80-as években. Ma is minden kiflinek ilyennek kéne lennie, de csak ritkán kapható és retró kiflinek hívják.

Úgy hiányoznak gyerekkorom pékárui. A kenyér, ami kovásszal készül, eláll, és vágható, nem esik atomjaira. A zsömle, aminek a közepén nem egy űr tátong, és a kifli, ami puha és ruganyos, amit magában is jó elmajszolni. Ha ilyet szeretnénk enni, egyszerűbb otthon megsütni, mint vadászni őket a városban. Igaz, egyre több a kézműves ...

Gombás gorgonzolás tagliatelle
Gombás gorgonzolás tagliatelle

A gorgonzola elsősorban desszertsajt, de számos fogásnak ad nagyon kellemes ízt. A gombával is jól harmonizál.

A több, mint 300 különböző olasz tésztaforma közül a metélt az egyik kedvencem. Ezt készítem legtöbbször, valószínű azért, mert ezzel van a legkevesebb munka. Akár kézzel, akár tésztagéppel dolgozunk, a begyúrt tésztát csak ki kell nyújtani, majd egyszerűen kb. 10 mm-es csíkokra vágni. Ráadásul bármilyen szószt készíthetünk hozzá. A ...

Arancini
Arancini

Töltött, rántott rizotto. Az igazi olasz utcai kaja. 

Eredetileg Húsvétkor készítették, amit nem csodálok, hiszen nem egy 10 perces fogás. A szicíliai finomság két étel ötvözete új formában: sáfrányos rizotto és bolognai raguval töltve és rántva. Ma már számos verziója megtalálható az egész országban: töltik csak sajttal, vagy zöldésgekkel, de az is lehet, hogy egyszerűen csak a rizottot használják fel az arancini készítéséhez. Nem kell étterembe ...

Cannoli
Cannoli

Szicília karneváli desszertje. A kis töltött tészta hengereg érdekessége, hogy a tésztája borral készül, tölteléke pedig  valamilyen ricotta krém. 

A hengerre tekert olajban kisütött finomság a Dél-olaszok végjegye. Régen karneváli desszert volt, ma már azonban lépten-nyomon találkozni vele. Mivel idén nem dúskáltunk a fánkban, valahogy nem volt kedvem 4-5 félét sütni, ahogy tavaly, a szezon végére azért csak befigyelt ez az olasz finomság.  

cannoli.jpeg

...

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (102) fűszer (21) gasztro túra (7) halak (22) húsok (90) ital (46) karácsony (33) kenyér (54) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (106) leves (40) négy szuper (23) nektek (44) pastamía (46) pénteki gyors (46) reggeli (36) saláta (26) tipp (34) ünnep (33) vega (87) vendégváró (21) Címkefelhő