Csevapcsicsa
Csevapcsicsa

Délkelet-Európa fasirtja, ami általában grillen készül.

A volt jugoszláv államokban bárhova is utazzunk, mindehol találkozhatunk a csevappal, vagyis a helyi paprikával és fokhagymával fűszerezett fasirttal. Nincs olyan étterem, ahol ne lenne az étlapon, helyenként változó, hogy mivel kínálják: kaphatunk mellé sültkrumplit, valamilyen laposkenyeret, ecetes hagymát, paradicsomot, tejfölt, sőt még sajtot is, a közös azonban az ajvár, vagyis  helyi ...

Grill 1x1
Grill 1x1

Mit, hogyan grillezzünk.

A gyerekkorom tábortüzes szalonnasütéseit mára a grillezés váltotta fel. Ha nyár, akkor nem maradhat el a grillparty sem, de mit is süssünk, ha túllépnénk a nyásra húzott szalonnán. :D
Szubjektív lista jön a kedvenceimmel. 

grillezes03.jpeg

Saslik
A zöldséges-húsos nyársak igen népszerűek és finomak. Készülhet sertés, vagy csirke húsból, amit éjszakára bepácolhatunk. A legjöbb zöldségek hozzá pedig a paprika, a cukkini és a hagyma. Ha ...

Ajvár
Ajvár

A balkán konyha paprika alapú kréme, amit húsok mellé kínálnak. 

Először Horvátországban kóstoltam ajvárt, amit húsok - csevapcsicsa, sült malac - mellé kínálnak. A '90-as évek elején, amíg nem volt kész a tengerpartra vezető autópálya, a hegyeken keresztül lehetett eljutni az Adriára. Az úton csárda csárdát követett, ahol mindegyikben malacot sütöttek. Útközben mindig megálltunk egy ilyen étteremnél malacsültre, ami mellé ajvár is járt.
A ...

Brioche fagyi
Brioche fagyi

Végre Budapesten is kapható a péksütiben felszolgált fagyi, vagyis a Brioscia con Gelato.

Tényleg itt a nyár és a fagyi szezon! A legnagyobb melegben egész nap tudnék csak fagyit enni. Szerencsére van is miből válogatni, hiszen rengeteg finom és különleges ízt találhatunk a fagyizókban, sőt már a szicíliai fagyis édesség, a brioche-ban kínált fagyi is kapható egy belvárosi cukrászdában. 

A brioche Szicília kedvelt péksüteménye, de teljes ...

Avokádó pesto
Avokádó pesto

Avokádó krém olasz ízvilággal. 

A guacamolet, vagyis a mexikói avokádó krémet szerintem mindenki ismeri. De nem csak ezt a mártogatós készíthetjük avokádóból, hanem az olasz ízvilág is jól áll neki. Pestot szinte mindenből lehet csinálni, így avokádóból is, amit összeforgathatunk tésztával, bepácolhatunk vele húsokat, halakat, ízesíthetünk vele leveseket és salátaönteteket. Vagy csak egyszerűen kenyérre kenjük. :)

avokado_pesto.jpg

Hozzávalók
1 avokádó
1 ...

Spárga tart
Spárga tart

Gyors leveles tésztás spárga. Köret, vagy önálló fogás is lehet. 

Az anyukám múlt hétvégén megkérdezte, hogy nem csinálnék-e neki valamit spárgából, mert látta, hogy a piacon már elárasztotta a zöld és fehér spárga. Azóta kapott rá ő is az ízére, mióta pár éve egy családi grillezésre vittem spárgát is.
Az elkészítést mindig rám szokta bízni, én meg meglepem újabb és újabb receptekkel. Most egy leveles tésztás tart-ot sütöttem neki. 

  sparga_tart.jpeg

...
Sültpaprika-krémleves
Sültpaprika-krémleves

Krémes leves, ami hidegen, vagy melegen is ugyan olyan finom.

Nyár sincs leves nélkül. Legalább is nálam, mert  imádom a leveseket. Húslevest is szoktam főzni, de ilyenkor szeretem a zöldséges, krémes verziókat, amiket akár hidegen is lehet fogyasztani. A legnagyobb melegben kedvencem a turmixgépben készíthető Gapacho ( recept itt ), de a sült paprikából is isteni levest lehet készíteni. Variálható különböző fűszerekkel, illetve levesbetétekkel. Én most ...

Pici olio e aglio
Pici olio e aglio

A fokhagymás, olívaolajos tészta az egyik legnépszerűbb olasz tésztaétel. 

Szeretem az NCIS sorozatokat, tegnap a Los Angeles egyik régebbi részét néztem, aminek végén Kensi (a csapat egyetlen női ügynöke) azt skandálja: "Pasta olio e aglio". Ha nem lett volna majdnem éjfél, biztos, hogy még este elkészítem, annyira megkívántam. :D
Az olio e aglio tipikus spagettivel készülő fogás, és az olaszok nagyon kényesek arra, hogy a megfelelő tésztával készítsék ...

Baconös spárga hollandi mártással
Baconös spárga hollandi mártással

Fejedelmi reggeli, amivel csak jól indulhat a nap .

A spárgával Nürnbergben ismerkedtem meg, amikor egy gimis kiránduláson arra jártunk májusban. Épp spárga fesztivál volt, a főtér tele volt kisebb, nagyobb standokkal, ahol spárgát kínáltak. Akkor ugyan nem kóstoltam, csak jópár évvel később, de azóta szezonban nem telik egy úgy hét, hogy ne készítenék belőle valamit. Lehet saláta, leves, rizotto, de mégis a baconbe tekert sült változat a kedvencem. Ha ...

Balzsamos epres desszert
Balzsamos epres desszert

Az eper önmagában is finom, a balzsamecet azonban még jobban kiemeli az ízét.

Maradékmentésnek indult, mert lapult a hűtőben egy kevés mascarpone, amiből nagy dolgokat már nem lehetett készíteni, de annyira finom lett, hogy azóta már többször megcsináltam. A legjobb, hogy 5 perc alatt össze lehet dobni, se sütni, se hűteni nem kell. Egy grillparty végén tökéletes desszert. 

balzsamos_eper.jpeg

Hozzávalók - 4 pohárhoz
200 g mascarpone
1 dl tejszín
4-5 evőkanál porcukor
1/2 ...

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

bbq (15) befőzés (15) desszert (109) fűszer (21) gasztro túra (7) halak (22) húsok (96) ital (46) karácsony (33) kenyér (64) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (110) leves (42) négy szuper (23) nektek (46) pastamía (50) pénteki gyors (46) reggeli (40) saláta (29) tipp (36) ünnep (38) vega (87) vendégváró (21) Címkefelhő