Töltött paprika zöldséges bulgurral
Töltött paprika zöldséges bulgurral

A klasszikus töltött paprika húsmentes verziója cukkinivel, gombával és bulgurral.

A töltött paprika mindig is Anyukám "feladata" volt, mert nála jobban senki nem készíti. Régen ez volt az az étel, amivel mindig várt, ha kirándulásról, nyári táborból értem haza. Ha töltött paprikát szeretnék enni, most is Anyukámat kérem meg, hogy főzzön, én sosem állok neki. Mivel viszont szeretek kísérletezni és új ízeket kipróbálni, egy olyan változathoz kaptam ...

Pains au Chocolat - csokis tekercs
Pains au Chocolat - csokis tekercs

A franciák isteni csokis tekercse, gyorsan elkészíthető változatban.

Leveles tésztát nem nehéz otthon készíteni, csak kissé időigényes, hiszen 5-6 órán keresztül kell hajtogatni/pihentetni, hogy kialakuljanak a rétegek. Ha csinálok, mindig egy nagyobb adaggal készítek, croissant formázok belőle és bedobom a fagyasztóba, hogy bármikor meg lehessen sütni néhányat reggelire. 
Ennél jobb nincs is, de bolti leveles tészta is mindig van itthon. Ebből is a sima ...

Tortellini sajtmártással
Tortellini sajtmártással

Mortadellás tortellini parmezános mártásban. 

Szerintem ez egy nagyon magyar szokás, mert eddig sem Olaszországban, sem olasz szakácskönyvekben nem találkoztam azzal, hogy a tortellinit sajtmártással kínálják, de én szeretem. Passataval szokták, de nem feltétlenül kell, hogy a mortadellás töltelék ízét, elnyomja a fűszeres olasz paradicsomlé, elég a parmezános besamel mártás enyhe sóssága. 
A recept alapján ugyan bonyolultnak tűnhet az elkészítése, ...

Csirke gyros módra
Csirke gyros módra

Görögös ízek a tányéron. 

Előre bocsájtom, senki ne keressen semilyen hasonlóságot a hagyományos gyros és az általam készített csirke között. A gyros név csupán az ízvilágot tükrözi, hiszen a tavaly Ciprusról hozott gyros fűszerkeverékkel pácoltam be a csirkét. Mellé pedig a gyros tálak kínálatából merítettem ihletet a köretre. 
Akinek nincs fűszerkeveréke, az se csüggedjen, mert nagyon egyszerűen összedobható a gyros keverék: oregano, kakukkfű, ...

Le a nylon szatyrokkal!
Le a nylon szatyrokkal!

Itt a műanyagmentes július: kerüld a nylon szatyrokat, válts környezetbarát, többször használható zacskókra, bevásárlótáskákra!

Pár éve járta körbe a netet egy nylon zacskós fotó azzal a felirattal, hogy minden magyar háztartásban van egy nagy nylon zacskó tele kisebb nylon zacskókkal. Ez elsőre viccesnek tűnt, belegondolva azonban nagyon is igaz. Az én spejzomban is volt egy ilyen, amit nem is igazán használtam, csak gyűjtöttem, gyűjtöttem, gyűjtöttem. ...

Vegán, hideg meggyleves
Vegán, hideg meggyleves

Tejföl helyett használj kókusztejet! Amellett, hogy vegán lesz a levesed, nagyon jó ízt is kap.  

A hét elején vegán vendégeim voltak A Városi Konyha Gasztro Élménystúdióban. Állati eredetű alapanyagok felhaszhasználása nélkül kellett ízelítőt adnom nekik a magyar konyhából. Elsőre tűnt csak nehéznek a menü összeállítása, hiszen belegondolva számos olyan ételünk van, ami pusztán zöldségekkel készül, vagy egy alternatív hozzávalóval vegánná, ...

Avokádó pestos penne
Avokádó pestos penne

A lyukas tészták több szószt tudnak felvenni, ezért ragukhoz és pestokhoz készítik az olaszok.  

Létezik ugyan egy speciális tészakészítő gép lyukas tésztákhoz, de különlegesebb konyhagépek nélkül is lehet például pennét, rigatonit és ezek különböző változatait csinálni. Ehhez egy saját kis eszközt készítettem, méghozzá a barkácsboltokban kapható cipőtartó rúdból (feldaraboltam, megcsiszoltam és olívaolajjal jól bekentem), de megteszi egy ...

Quesadilla tojással - reggelire
Quesadilla tojással - reggelire

Egy tartalmas rántottával is meg lehet tölteni a torilla lapokat, amiből fantasztikus reggeli lesz.

A mexikói és a magyar konyha találkozása. A helyett, hogy kenyeret majszoltam volna a reggeli rántotta mellé,  tortilla lapot sütöttem hozzá és quesadillát csináltam belőle. Ez lehetne amolyan huevos rancheros magyar módra :), hiszen hasonlóan laktató. A rántottam pedig ízlés szerint variálható, de a cheddar sajt nem maradhat ki belőle, attól lesz krémes, és ...

Nápolyi kenyér
Nápolyi kenyér

Pane cafone, a kenyér, amit csak össze kell keverni, 24 órát pihentetni, majd megsütni.

Az utóbbi pár hétben teljesen rákattantam erre a dagsztás nélküli kenyérre. A receptje Gennaro Contaldo Italian Bakery szakácskönyvében található, egy igazi, régi olasz kenyérféle, amit akkor sütöttek az asszonyok, amikor nem volt idejük a hosszú dagasztásra.  
Ugyan élesztővel készül, de az egynapos kelsztésnek köszönhetően szinte már olyan, mintha kovászos kenyér ...

Corteccia tészta nápolyi szósszal
Corteccia tészta nápolyi szósszal

Gyors és egyszerű tészta könnyű nyári mártással.

A corteccia fakérget jelent. Azért kapta ez a hosszúkás, közepén kis mélyedéseket tartalmazó tészta ezt a nevet, mert hasonlít egy fakéreg egyenletlen felületéhez.
A Dél-olaszországra jellemző formát főként darabos szószokhoz készítik, mert a mélyedésekben jól meg tudnak ülni a zöldségek, vagy a hús darabok. De a pestot, vagy a paradicsomos mártást is felveszi. Én most ez utóbbit készítettem hozzá, ...

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

bbq (15) befőzés (16) desszert (110) fűszer (21) gasztro túra (7) halak (23) húsok (97) ital (46) karácsony (33) kenyér (67) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (111) leves (43) négy szuper (23) nektek (46) pastamía (53) pénteki gyors (46) reggeli (42) saláta (29) tipp (38) ünnep (38) vega (88) vendégváró (21) Címkefelhő