Szardiniai narancsos ricottás tortácskák
Szardiniai narancsos ricottás tortácskák

A túrótorta olasz verziója, amit Húsvétra naranccsal ízesítve sütnek.

Az olasz túró, vagyis a ricotta számos sütemény alapja. Kerülhet a tésztába, vagy töltelékként is fel lehet használni. Gazdagíthatjuk kandírozott citrommal, naranccsal, vagy citrusok friss héjával. Süthetjük, de pohárkrém, vagy friss töltelék is lehet belőle. A legtöbb ünnepi desszert ricottával készül, akárcsak ezek a kis húsvéti tortácskák. 

  ricottas_torta_blogra.jpeg

Hozzávalók a tésztához - ...

Casatiello Napoletana
Casatiello Napoletana

Nápolyi kenyér szalámival és sajttal töltve.

Ez a koszorú alakú kelt tészta egyet jelent a nápolyi emberek számára a Húsvéttal. A zsírral készült, puha rusztikus kenyér egy család asztaláról sem hiányozhat az ünnepekkor. Jellemzően Húsvét hétfőn fogyasztják, nem csak otthon, hanem akkor is, ha kirándulni megy a család - Nápoly környékén ez is szokás. 

szalamis_kalacs.jpeg

A recept megtalálható a Príma Konyha magazin áprilisi számában is. 

Hozzávalók
60 dkg ...

Torta Pasqualina
Torta Pasqualina

Ez a liguriai Húsvéti torta a régió legnépszerűbb ünnepi étele.

Liguria a legkisebb olasz régió, egy keskeny partszakasz az ország északi részén. A tenger és a hegyek (Mare e Monti) találkozása igen változatossá teszik az itteni konyhát: sok a friss zöldség, és a fűszer. Ez a bazsalikom pesto és a trofie (tölcsér formájú) tészta hazája. 
A Húsvéti ünnepi pitéhez a szintén itt termő mángoldot használják, ami ízben a spenóthoz hasonlít, ezért ...

Bárány ragu Pugliából
Bárány ragu Pugliából

Olaszországban sehol sincs Húsvét lassan sült, zöldséges bárány ragu nélkül.

Olaszországban igen kedvelt a bárányhús, amit régiónként más-más módon készítenek el. A közös bennük azonban, hogy mindig lassú tűzön főzik, így lesz a hús igazán omlós és ízletes. Puglia régióban krumplival és zöldborsóval kerül a fazékba, puha pedig a vörösbortól lesz.
Nem nagyon kedvelem a bárányt, mert nekem az íze akárhogy is van elkészítve, nyers. Ebből a ...

Darázsfészek
Darázsfészek

Kelt tésztás desszert, ami egy jó leves után akár főétel is lehet.  

A családomban mindig is egy népszerű étel volt a darázsfészek, amit általában hétvégén készített az anyukám és egy gulyás, vagy babgulyás után ettünk. Az osztálytársaim, amikor meséltem nekik erről kelt tésztás fogásról, sosem tudták, hogy miről beszélek. Rajtam kívül senki nem ismerte. Ezért is volt nagy öröm amikor felcsaptam Bernáth József szakácskönyvét és megtaláltam a ...

Spanyol chorizo saláta
Spanyol chorizo saláta

Saláta nem csak hidegen készülhet. Ez egy meleg, fűszeres verzió, ami még ebédnek is elmegy.

Nektek megvan a Jamie belevág (Jamie does) sorozat? Én imádom. A kedvenc részem, amikor Andalúziában jár. Hm... nem is értem, miért.... :D
Amióta először láttam ezt a részt, a gazpachot csak úgy készítem, ahogy ő, és ez a saláta is toplistás kaja lett. Sokszor összebodom, és tenném még többször, de a szűk keresztmetszet a chorizo, amit nem mindig kapni. Azonban ha ...

Huevos rancheros
Huevos rancheros

A mexikói tojásos egytálétel, amit mindenki szeretni fog. Ráérős hétvégéken még az ebédet is kipipálhatjuk vele. 

Meg az olyan napokon is, amikor későn kelünk, és egyben szeretnénk letudni a reggelit és az ebédet. :)
Reggeli recepteket nem nagyon szoktam megosztani, mert bár szeretek reggelizni - és reggelizek is minden nap - általában valamilyen péksüteményt eszek. Nagyobb, brunch jellegű étkezésre hétvégén van csak idő, de ha tehetem akkor is édes ...

Omlós medvehagymás pogácsa
Omlós medvehagymás pogácsa

Medvehagyma szezonban kihagyhatatlan a pogácsa. 

Alapvetően nem szeretem a pogácsát, mert ha nem langyosan eszem meg, nekem száraz. Főleg másnap. Ezért nagyon sütni sem szoktam. A medvehagyma viszont annyira adja, hogy pogácsába vele, hogy ilyenkor mindig megpróbálkozom egy adaggal. Idén valami új helyett egy régi receptet vettem elő, és az turbóztam fel néhány - szó szerint - zsíros hozzávalóval, hogy a pogácsa omlós, ne pedig szívós legyen. Nemcsak langyosan, ...

Brioche
Brioche

A francia édes kenyér, ami a sok tojástól és vajtól lesz omlós és puha. 

Ha francia receptről, életről van szó, biztos, hogy előveszem Julia Child szakácskönyvét. A két vaskos kötetben nincs olyan étel, amit ne találnánk meg a francia konyha remekei közül. Nem is csoda, hiszen összesen 1410 oldalon mutatja be részletesen a francia fogásokat - olykor oldalakon keresztül.
A briós leírása is rettentő részletes és aprólékos, de szeretem olvasgatni, és ...

Insalata caprese
Insalata caprese

Az olasz zászló színeit viselő saláta egyszerű, gyors és az olaszok három legfontosabb hozzávalójával készül.

Sokat gondolkoztam azon, hogy megér-e egy bejegyzést a caprese saláta, mert nem egy nagy "wasistdas", de amennyire egyszerű, szerintem annyira zseniálisan finom. Ezért úgy döntöttem, megéri, hogy megosszam. :)
Mozzarella, paradicsom és bazsalikom. Ha olasz alapanyagokat kéne felsorolnom, az előbbiek a top 5-ben kapnának helyet a tészta és az olívaolaj ...

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (105) fűszer (21) gasztro túra (7) halak (22) húsok (92) ital (46) karácsony (33) kenyér (58) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (106) leves (41) négy szuper (23) nektek (45) pastamía (47) pénteki gyors (46) reggeli (37) saláta (28) tipp (34) ünnep (37) vega (87) vendégváró (21) Címkefelhő