Csirkés-kolbászos gumbo
Csirkés-kolbászos gumbo

Egytálétel New Orleansből.

Flancosnak tűnhet, de ez egy végtelenül egyszerű étel, a mi rizses húsunk kreol - és szerintem sokkal finomabb - változata. Nem vagyok egy nagy rizses hús rajongó, évente maximum egyszer szoktam főzni, akkor, amikor elkészül az első adag házi kovászos uborka. Ezt a kreol változatot azért szeretem jobban és főzöm rendszeresen, mert szaftosabb, fűszeresebb. Hús mellett készülhet hallal, vagy rákkal is. A cajun fűszerkeverék pedig ...

Schiacciata
Schiacciata

A firenzei laposkenyér. 

A schiacciata nagyon hasonlít a focaccia-hoz, ám tésztája jóval lágyabb, hidratáltabb. Főként Firenzében és környékén terjedt el, míg a pizzához nagyon hasonló focaccia Ligúria népszerű előétele. A schiacciata-nak is létezik fűszerekkel és/vagy (aszalt) paradicsommal, olívabogyóval készített verziója, mégis inkább "üresen" sütik és szendvicset készítenek belőle. 
Sütés után hiába haraptam volna bele azonnal, nagy ...

Görögös csirkenyárs
Görögös csirkenyárs

Gyors és egyszerű csirkenyársak ebédre. 

Dacolva az időjárással és azzal, hogy egy zárt lakásban vagyok, nálam beindult a grillszezon. A héten megtaláltam tavalyi kerti sütögetős képeket, és nem tudtam megállni, hogy ne valamilyen grill ételt készítsek. A Russell Hobbs beltéri, elektromos grilljének köszönhetően ezt könnyen tudtam kivitelezni a pesti konyhámban is. Szag és fröcsögés mentes, és tökéletesen alkalmas a nyári grillezések megidézésére. 
...

Kovászos kalács
Kovászos kalács

Igazi, pihe-puha, foszlós kalács.

Néhány éve sütöttem egy aranymazsolás kalácsot, ami annyira bevált - puha, foszlós, 2-3 napig tökéletes marad az állaga - hogy azóta, ha kalácsot sütök, mindig azt a receptet veszem elő. Anna barátnőm is mindig ezt süti Húsvétra, mert az ő családjának is ez lett a kedvence.
Néha variálom az eredeti receptet: többféle liszttel dolgozom, kihagyom, vagy lecserélem a mazsolát más aszalt gyümölcsre, citromhéjat reszelek a ...

Céklás hummusz
Céklás hummusz

Egyszerű csicseriborsó krém, amit kicsit kiszíneztem. 

Nálam a vacsora okozza mindig a legnagyobb fejtörést, mert a vajas kenyér felvágott kombó nem igazán jön be. Azért készítek mindenféle kencét sajtkrémből, juhtúróból, hallal, zöldséggel, hogy változatossá tudjam tenni az esti étkezéseket is.
Pár éve, amikor először készítettem otthon hummuszt, mindenki csak nézett, hogy mi is az. Igaz, akkor még az alapját, a csicseriborsót is nehezebb volt ...

Pina colada smoothie
Pina colada smoothie

Édes kísértés regglire.

Aki ismer, tudja mennyire szeretem a kókuszt. Minden formában. Étel, ital, mindegy, ha kókusz van benne, én máris imádom. :D Néha annyira rá tudok kattanni, hogy napokig, hetekig minden nap készítek valamilyen kókuszos dolgot.
Így van ez most is, mióta a síelésből hazajöttem. Hazafele a Billában vettem egy Pina colada smoothiet, azóta pedig minden nap ezzel indítom a napot. :) Egyelőre nem tudom megunni. Ha most nyár lenne, és egy medence ...

Kókuszos-vörösáfonyás kenyér
Kókuszos-vörösáfonyás kenyér

Pihe-puha süti reggelire.

Imádom a muffint, mert gyorsan elkészül, több napon át is puha, szaftos marad. A hagyományos muffint, már ami a formát illeti, mostanában nem tudok sütni, mert vagy a sütőm nagyon kicsi, vagy a muffin formám túl széles..... a lényeg, hogy nem fér be a forma sütőbe. :( Lemondani azért mégsem akartam az egyik kedvenc sütimről, ezért átálltam arra, hogy püspökkenyér formában süssem. Ami lássuk be még egyszerűbb is, mind megtölteni a ...

Bazsalikom pestos-paradicsomos tagliatelle
Bazsalikom pestos-paradicsomos tagliatelle

Friss tavaszi ízek a tányéron.

Ha valami a tavaszt jelenti számomra, akkor az a friss bazsalikom pesto. Természetesen a házi készítésű, durvára tört verzió, amiben meg-megroppan a fenyőmag és a érződik a bazsalikom lédússága. Ezért általában mozsárban készítem, mert ezt az állagot csak a kézi készítéssel lehet elérni.
A pestos-paradicsomos tészta pedig a pesto felhasználásának egyik legjobb módja. Végtelenül egyszerű, mégis leírhatatlanul finom. ...

Sfogliatelle
Sfogliatelle

Nápoly leghíresebb, ricottával töltött süteménye. 

A sfogliatelle-ről (ejtsd: szfojatelle) először Paul Hollywood A Város ízei (City Bakes) műsorában hallottam, amikor Nápolyban Gennaro Contaldo segítségével kóstolja meg a helyi különlegességeket. Ez a süti annyira déli és annyira olasz, hogy máshol nagyon esélyünk sincs megkóstolni. Utánajártam hát, hogy is készül.
Az biztos, hogy nem egy diétás süti, mert van benne egy nagy adag zsír, de ettől lesz ...

Tojáslikőrös kozák sapka
Tojáslikőrös kozák sapka

A klasszikus sütemény ünnepi verziója.  

Nagyon szeretem a kozák sapkát, de már éve óta nem ettem. Mivel nem is tudok olyan cukrászdát, ahol kapni lehetne, a Kifőztük magazin márciusi, szülinapi száma jól alkalom volt arra, hogy megsüssem. Kicsit pepecselős süti, igazából nem is nekem való. Piskótát imádok sütni, abban semmi boszorkányság nincs, viszont kiszaggatni és összeragasztani a kis korongokat már olyan türelemjáték nekem, amit nagyon hamar ...

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (20) desszert (126) fűszer (23) gasztro túra (10) halak (27) házimenza (41) húsok (111) ital (52) karácsony (42) kenyér (83) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (125) leves (52) négy szuper (23) nektek (49) pastamía (66) pénteki gyors (46) reggeli (50) saláta (32) tipp (39) ünnep (39) vega (94) vendégváró (22) Címkefelhő