Teljes kiőrlésű császárzsömle
Teljes kiőrlésű császárzsömle

A fejedelmi péksüti.

A császárzsömle nálunk az ünnepnapok zsömléje volt. A nagypapám vett olykor-olykor, mert a sima zsömléhez képest csillagászati áron lehetett kapni. Ugyan most is drágább, mint a hagyományos változat, de koránt sincs akkora különbség az árak között, mint 30 éve, a gyerekkoromban.  
Ezért a császárzsömle különleges számomra a mai napig. Ugyan rendszeresen készítem és mindig van néhány darab a mélyhűtőben, de csak akkor veszem ...

Pici alla Puttanesca
Pici alla Puttanesca

Toszkána legjava egy ételben.

A toszkán régió legnépszerűbb tésztája paradicsommal és olívabogyóval, amiben benne van a tájra jellemző összes íz. A toszkán konyhára az egyszerűség jellemző, nem bonyolítják túl a fogásaikat. Néhány zöldség, mint például a helyben termett paradicsom, zöldfűszerek, melyek közül a bazsalikom használata a legelterjedtebb, és természetesen olívaolaj, mely szintén helyi. Mindezt természetesen egy pohár jófajta ...

Őszi crumble
Őszi crumble

Rengeteg almával és fahéjjal.

Imádom az őszt, a hűvös reggeleket, a napközben cirógató napsugarat, a színeket és ízeket. Az első hűvösebb nap alkalmával előkerül a spejz mélyéről a fahéj és minden olyan fűszer, amiben benne van. Mert ez nálam egyértelműen az őszhöz tartozik. Az őszi kedvenceim az alma, a körte, a sütőtök mind elképzelhetetlenek fahéj nélkül De a kávé, kakaó is jobban esik ilyenkor, ha kerül bele egy csipettel belőle. És ...

Sfincione, a pizza Palermóban
Sfincione, a pizza Palermóban

Hagymás, paradicsomos, szardellás. Így készül a pizza Szicília fővárosában. 

A pizza nem csak kerek, belül vékony, a szélén vastag. Ez csak a nápolyi pizza, mely leginkább elterjedt a világban. A pizza azonban lehet olajban sütött, vastag és szögletes is. Utóbbi például Palermóban, ahol szinte minden sarkon belefuthatunk egy kis helybe, ahol kapható a legnépszerűbb utcai kaja. Nem csak a formája eltérő ám, hanem a feltétje is teljesen különbözik a ...

Sós karamelles Tiramisú
Sós karamelles Tiramisú

A tökéletes tiramisú. Ha így készíted, soha többé nem fogsz más receptért nyúlni!

Volt egy tuti tiramisú receptem, imádta mindenki, azt hittem maga a tökély. Mindaddig, amíg meg nem ismertem Zita barátnőmet. Ugyanis mutatott egy sokkal jobbat! Ha az volt a tökély, akkor ez a mennyország a tiramisú finomsági skálán. A trükk nem más, mint a cukorszirup, mert ettől sokkal selymesebb, krémesebb lesz az egész, és hát mi más lenne a tiramusú lényege, mint a ...

Citromos-rozmaringos csirkecombok
Citromos-rozmaringos csirkecombok

Omlósra és szaftosra sülve sütőzacskóban.

A konyhai ketyeréimről már többször meséltem nektek, de erre nagyon egyszerű megoldásról a sütőzacskóról még nem. Pedig nagyon szeretem és sokszor használom, főként, amikor szárnyast sütök.
Lehet, hogy ez amolyan megúszós, vagy lusta háziasszony módszer, de nagyon jó megoldás arra, hogy a hús sütés közben ne száradjon ki, ne süljön teljesen össze ki. Persze hajlamos vagyok megfeledkezni a fiók milyen ...

Oreganós-körtés galette
Oreganós-körtés galette

Oreganóval adj egy kis olaszos beütést ennek a francia sütinek!

A nyár végén teljesen elhatalmasodott rajtam a galette mánia. Mindenből azt sütöttem, heti kétszer. :D Mivel hoztam egy csomó almát és körtét Balcsiról, nem volt nehéz, az alapanyag halmokban állt itthon, de azért, hogy ne legyen unalmas, mindig kicsit máshogy készítettem. Egy almásat például vaj helyett kókuszzsírral, egy másikat pedig teljes kiőrlésű lisztből. A körtét pedig oreganóval ...

Vadas lassúfőzőben zsemlegombóccal
Vadas lassúfőzőben zsemlegombóccal

Tökéletesen omlós, mégis szaftos húst készíthetsz lassúfőzőben.

Totálisan odavagyok a zsemlegombócért. Nem tudom, honnan ez a rajongás -na jó, finom, és ennyi elég is- de nem tudom elképzelni, hogy a szaftos sülteket, mint a vadas, ne zsemlegombóccal készítsem. Ez kicsit olyan nálam, mint a pörköltet nokedlival, a lecsót pedig tarhonyával kell enni. Kész. Pont. És nincs alternatíva, a tészta köret nem megoldás. Mondom úgy, hogy tésztamániás vagyok. :D
...

Citromos álom sajttorta
Citromos álom sajttorta

Krémes és frissítő nyárvégi desszert - sütés nélkül.

Édesszájú vagyok. Nagyon. De szerintem ezt már többször mondtam is. A múlt héten egyik este rámtört a vágy, hogy valamilyen tortát egyek. Ez gondolkoztatott el azon, hogy tulajdonképpen én milyen sütiket is szeretek. Akkor hirtelen semmi sem jutott eszembe, illetve, ami igen, mind az volt, amit nem szeretek. :D Magam előtt láttam a cukrászdák pultjait tele Fekete-erdő, Lúdláb, Oroszkrém tortákkal, ...

Almás pite, ahogy a nagymamám sütötte
Almás pite, ahogy a nagymamám sütötte

Omlós tészta és rengeteg töltelék - ez a titka a jó almás pitének. 

Etka nagymamámról két dolog jut eszembe: világbajnok rizses húst készített és ő sütötte a legfinomabb almás pitét az egész világon. Ha meglátogattuk, biztos, hogy ezekkel kellett, hogy várjon minket. Azóta sem ettem olyan finom rizses húst, mint nála.  Pedig megvan a receptje, de sajnos még egyszer sem sikerül olyan ízesre és szaftosra főznöm, ahogy ő csinálta.
Az almás pitéjével ...

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon

Femina

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

 

A házi durumtésztából készült ételek támogatója:

epm_logo_rgb_124_37_41.png 

és Instagramon is!

Címkék

bbq (19) befőzés (22) desszert (139) fűszer (24) gasztro túra (10) halak (29) házimenza (49) húsok (117) ital (53) karácsony (42) kenyér (92) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (132) leves (59) négy szuper (23) nektek (49) pastamía (81) pénteki gyors (45) reggeli (53) saláta (35) tipp (41) ünnep (44) vega (102) vendégváró (23) Címkefelhő