Farfalle saláta chilis királyrákkal
Farfalle saláta chilis királyrákkal

Könnyű tésztás saláta a legforróbb nyári napokra.

Az elmúlt napok hőségében szinte csak jól behűtött görögdinnyén éltem. Igazából nem is vágytam másra, csak hideg falatokra. De, azért van, aminek sosem tudok ellenállni, mégpedig a tenger finomságainak. Ha tengerparti városba születtem volna, egy nap sem telne el úgy, hogy ne ennék valamilyen halat. Mert a friss halnak nincs párja. Ahogy a friss tésztának sem. Ha pedig a kettő találkozik, na az…. hmmmm, a ...

Nyári, olasz zöldségleves
Nyári, olasz zöldségleves

Szezonális zöldségekből  sok parmezánnal tálalva. 

A neve eredetileg Zuppa alla contadina, vagyis paraszt/farmer leves, ami magyarul nem valami hangzatos. De szerencsére nem a név határozza meg az ízt. Hasonlít a minestrone, vagyis az olasz zöldséglevesre, mert ebbe is rengeteg nyári, szezonális zöldség kerül. Aki nem tud leves nélkül élni -még nyáron sem-, ahogy én sem, és szereti a minestronét, az ne hagyja ki ezt a zöldséges levest!

nyari_olasz_leves08_kicsi.JPG

Hozzávalók - 4-6 ...
Piadina
Piadina

Laposkenyér Riminiből.

Szinte minden nemzetnek van valamilyen laposkenyere. Az olasz sem kivételek, sőt igencsak bővelkednek benne. Hiszen ott a focaccia, amit számos feltéttel tesznek változatossá és előételnek fogyasztanak, a schiacciata, amiből zöldségekkel, sonkával és sajttal szendvicset készítenek. Az egyik leghíresebb, a pizza, ami ugyan sok helyen még ma is utcai kaja, amit két étkezés között fogyasztanak, mi mégis ebédre, vagy vacsorára esszük.
A ...

Tárkonyos őszibarack leves fetával
Tárkonyos őszibarack leves fetával

Frissítő, hűsítő minimális főzéssel.

A tárkonyt és az őszibarackot tavaly hoztam össze először egy galette-ben . A gyümölcs édességéhez annyira bejött a tárkony ánizsos íze, hogy azóta szeretem a kettőt kombinálni.
Magamtól nem ültetnék őszibarack fát, mert nem tartozik a kedvenc gyümölcseim közé, és tavaly majdnem ki is vágtam két kipusztultnak hitt fát, de jól tettem, hogy nem tettem, mert idén rengeteg őszibarackot hoztak. Folyamatosan érnek be ...

Padlizsános bulgur saláta
Padlizsános bulgur saláta

A tökéletes grill-kaja köret

Sokan idegenkednek a bulgurtól, de szerintem csak azért, mert nem tudják jól elkészíteni. Pedig nagyon változatosan bánhatunk vele: lehet egyszerű köret, ha valamilyen fűszerkeverékkel főzzük meg, gazdagíthatunk vele salátát, de akár a rizst is kiválthatjuk vele, ha töltött paprikát készítünk.
A grill szezon közepén sokat készítem ezt a padlizsános salátát, mert gyors és egyszerű, hús és halétel mellé is nagyon jó ...

Zöldborsós orecchiette
Zöldborsós orecchiette

Igazi Dél-olasz klasszikus!

Az orecchiette tészta egy igazi Dél-olasz forma, ami még ma is kézzel készítenek a helyi asszonyok. A szó ugyan fülcimpát jelent, a tészta azonban inkább hasonlít kis kagylóra, mely csészéjében megülnek a zöldségek. Ezért készítik apróra vágott, padlizsánnal, cukkinivel, fekete lencsével, csicseriborsóval. A zöldborsós, az az igazi klasszikus, amit meg kell kóstolni, ha Puglia, Calabria, vagy Basilicata régiókban járunk. Sok ...

Babgulyás bográcsban
Babgulyás bográcsban

Kihagyhatatlan kerti, családi étel. 

Ha bográcsozásról van szó, olyan ételeket is készítek és megeszek, amiket egyébként nem. Ilyen ez a babgulyás is, amit eszembe sem jut otthon feltenni fazékban a tűzhelyre. Balcsin viszont már alig vártam, hogy meglátogassanak a tesómék és együtt álljunk a tűz körül nézve, ahogy rotyog a leves. Jól felavattuk a vadiúj bográcsom a babgulyással, amibe majdnem elfelejtettem paprikát és paradicsomot tenni. De időben ...

Spaghetti alla Carbonara
Spaghetti alla Carbonara

Az eredeti, olasz recept, ahogy a dígók szerint a Carbonarat készíteni kell.

Lazio régió leghíresebb étele, amit a legtöbbször helytelenül, tojás helyett tejjel/tejszínnel készítenek. Még hazai olasz éttermek is előszeretettel kínálnak tejszínes carbonarát, valószínű azért, mert mi valahogy ezt szoktuk meg. Nekem is van egy hamis carnobana receptem tejszínnel, ami a tesóm gyerekeinek nagy kedvence, de ha nem nekik kell főznöm, a tejszínt elfelejtem. :D 
A ...

Vágott zsömle
Vágott zsömle

Formára inkább kis buci, ezért tökéletes szendvicskészítéshez.

Egy időben mindig ilyen kis bucikat vettem az útravaló szendvicshez, ha kirándultunk vagy utaztunk. Azért szeretem, mert a hosszúkás formáját jól meg lehet tölteni, és az autóban is könnyen el lehet fogyasztani. Ez utóbbi nálam a mai napig fontos szempont a szendvicskészítésnél, mert alapvetően utálom a kocsiban evést: az autóm tiszta és jól illatú, nem pedig egy guruló gyorsbüfé. Hosszú ...

Jeges mojito tea
Jeges mojito tea

Alkoholmentes nyári frissítő.

A workshopjaimra érkező vendégeimet mindig valamilyen frissítővel várom: bazsalikomos-citromos, rozmaringos-citromos vizet, házi szörpöt, limonádét, vagy gyömbéres, citromfüves, mentás jeges teát szoktam készíteni nekik. A legutóbbi alkalommal egyik kedves visszatérő vendégem a citromos menta teát átkeresztelte mojito teára, azt mondta olyan, mintha koktélozna. :D Hogy ti is kipróbálhassátok, elhoztam a receptet. 

jeges_mojito_tea02.JPG

...

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

 

A házi durumtésztából készült ételek támogatója:

epm_logo_rgb_124_37_41.png 

és Instagramon is!

Címkék

bbq (19) befőzés (22) desszert (132) fűszer (24) gasztro túra (10) halak (29) házimenza (49) húsok (115) ital (53) karácsony (42) kenyér (89) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (132) leves (58) négy szuper (23) nektek (49) pastamía (78) pénteki gyors (46) reggeli (53) saláta (35) tipp (40) ünnep (44) vega (102) vendégváró (23) Címkefelhő