A legjobb kuglóf
A legjobb kuglóf

Puha és citromos, nekem így tökéletes.

A kuglóf sokáig mumus volt nálam. Pontosan nem tudtam, mi miatt. A recept jó volt, abban biztos voltam. De azt nem tudtam, hogy a forma nem megfelelő-e, vagy a hőmérséklet nem jó, ami sütöm. Akárhogy is próbálkoztam, a nagymamámtól örökölt ősrégi, vagy új formával, alacsony hőfokon sütéssel, légkeveréssel és nélküle, a széle és a teteje (ami végül ugye a kuglóf alja) mindig megégett. Nem nagyon, csak pont ...

Édesburgonya curry chapatival
Édesburgonya curry chapatival

Kicsit pikáns, krémes curry, mellé laposkenyér a tunkolás szerelmeseinek.

Nem szoktam diétázni, sem újévi fogadalmat tenni a helyes, vagy egy helyesebb táplálkozásra. Januárban valahogy mégis több zöldséget eszek, mint általában szoktam. Egyszerűen azért, mert a szervezetem ezt kívánja. Ahogy nyáron, a nagy melegben is a saláták és gyümölcsök játszák a főszerepet, év elején is jobban esnek a húsmentes falatok. Ilyenkor sok curry-t készítek, mert ...

Kókuszos granola
Kókuszos granola

Nincs jobb a házi készítésű granolánál.

Nagyon szeretem a granolát, főleg vacsira szoktam enni natúr, vagy görög joghurtba keverve. Ha üzletben járok néha elcsábulok egy-két olyan verzióra -főleg a piros gyümölcsösek hoznak lázba- amit itthon nem készítek. Aztán kibontom, megkóstolom és az első falat után rájövök, hogy kár volt megvenni, mert sokkal finomabb, amit én csinálok. Így volt ez velem a hetekben is, ezért gyorsan össze kellett dobnom egy ...

Mátrai borzaska
Mátrai borzaska

Rösztibe rejtett karaj szeletek.

A magyar konyha a gulyásleves-pörkölt-káposztás tészta háromszögön túl rejtélyes számomra, a mélyebb bugyrai pedig teljesen ismeretlenek. Szerencsére a sógorom e téren mindig kihívások elé állít, és fejlődök, tanulok, felfedezek olyan ételeket, amikről korábban nem is hallottam. 
Nálunk a szülinapokon mindig az ünnepelt választ ételt. Mivel a sógorom igencsak kedveli a magyar konyhát, annak is a kevésbbé ismert ételeit, ...

Zöldségfasírt leveszöldségből
Zöldségfasírt leveszöldségből

Egyszerű maradékmentés:  leveszöldségből vacsora.

Zöldségfasírtot sokszor készítek, főként vacsira, valamilyen mártogatóssal. Ezek tulajdonképpen a röszti változatai, amikben a burgonyát különböző zöldségekre cserélem.  Csak lereszelem, fűszerezem őket, összekeverem egy tojással és liszttel, végül kevés olajban megsütöm. Múlt héten azonban készítettem egy nagy adag zöldségalaplevet, amibe belefőztem 2 nagy répát, egy nagy hagymát és néhány ...

Sajtos croissant kovászos leveles tésztából
Sajtos croissant kovászos leveles tésztából

Három napig készül, de megéri. Finom, puha, foszlós croissant.

Régóta készítek itthon leveles tésztát, ami szuper finom. Jobb, mint a bolti, de hát ezt az otthon késztett dolgokra nem is kell már mondani, nem igaz? :D
Ilyen tésztából készítem a croissantot is, ami roppanós és omlós egyben, viszont az állagával, vagyis inkább a bélzetével eddig voltam igazán elégedett. Még sosem sikerült olyan igazán lemezesre egyik tésztám sem, mint amilyen a Freya ...

Sertés rilette
Sertés rilette

Fűszeres és krémes vendégváró.

Mivel szinte az egész nyarat a Káli-medencében töltöttem. A vasárnapjaim azzal teltek, hogy egy kiadós reggeli után átgurultam a 2 faluval arrébb lévő Káptalantótiba és bevásároltam a Liliomkert Piacon. A kosaramba rendszerint került kecskesajt golyó, vörösáfonyás kecskesajt, sonka, friss gyümölcs, rétes és rilette. Ez utóbbira az isteni sajtjairól ismert Tekeresvölgyi standján bukkantam és azonnal rá is kattantam. Már ...

Szezámmagos kréker
Szezámmagos kréker

Kívül ropog, belül omlós, ilyen az igazi kréker.

Bár az idei Szilveszter nem a nagy házibulikról fog szólni, mégis érdemes összedobni ezt a krékert, ha sósat is szeretnénk ropogtatni az Új Évet várva. Önmagában, vagy ital mellé is nagyon finom, ráadásul nem csak szezámmaggal készíthető, hanem variálhatjuk ízlés szerint sajttal, mákkal, chilivel, stb... Sőt, mártogatóst is készíthetünk hozzá, vagy a "muszáj venni belőle egyet, ha elmegyek a tál ...

Mákos linzer angol citromkrémmel
Mákos linzer angol citromkrémmel

A klasszikus recept egy kis turpissággal.

Néhány éve Húsvétra sütöttem egy mákos-túrós-őszibarackos sütemény. Emlékszem arra, hogy milyen ruha volt rajtam, milyen tepsiben sült a mákos piskóta, milyen edényben kevertem ki a túrókrémet és arra is, milyen edényben állítottam össze a teljes sütit. Arra is emlékszem, hogy a receptet egy újságban találtam, a bal oldal bal felső sarkában és a recept mellé illesztett fotót is látom a szemem előtt, de az ...

Lazackrémes caramelle citrommártással
Lazackrémes caramelle citrommártással

A caramelle az ünnepi ravioli, amit szaloncukor formájának köszönhet.

Tudtad, hogy az olaszok karácsonyi asztaláról a tészta sem hiányozhat? A tél, az ünnepek elhozzák magukkal a nagy családi lasagnékat, cannellonikat és a különböző töltött tésztákat. Ezek karácsonyi változata kerül az ünnepi asztalra is. Természetesen friss tésztából, amit ha nem otthon gyúrnak, a helyi pékségekből szereznek be. 
A számomra leginkább ünnepibb tészta a caramelle, ...

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon

Femina

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

 

A házi durumtésztából készült ételek támogatója:

epm_logo_rgb_124_37_41.png 

és Instagramon is!

Címkék

bbq (19) befőzés (22) desszert (139) fűszer (24) gasztro túra (10) halak (30) házimenza (49) húsok (122) ital (54) karácsony (55) kenyér (97) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (134) leves (60) négy szuper (23) nektek (49) pastamía (86) pénteki gyors (45) reggeli (53) saláta (35) tipp (41) ünnep (47) vega (107) vendégváró (26) Címkefelhő
süti beállítások módosítása