Pestos trofie
Pestos trofie

Egy tál pestos tészta sosem okoz csalódást. 

Mostanában teljesen rákaptam a trofie -csavart, trombitára emlékeztető tészta, innen kapta a nevét is- készítésre. Nem kell hozzá gép, csak egy tompa pengéjű kés, vagy tészta kaparó, így sokkal gyorsabban elkészíthető, mintha géppel dolgoznék. A workshopokon általában mumus a trofie, mert bizony rá kell érezni a mozdulatra, de ha egyszer valaki elkapta a fonalat, pikk-pakk tudja gyártani a kis csavart tésztákat. ...

Yorkshire puding avokádós majonézzel
Yorkshire puding avokádós majonézzel

Gyorsan … valamit … vacsorára.

Imádom a Yorkshire pudingot, bár kicsit megfejthetetlen számomra. Az első a puding elnevezés, ami nekünk ugye édességet jelent, az angolok azonban ezt a kifejezést használják a felfújt szerű tésztákra is. Szóval, nem édességről lesz most szó. Senki ne ijedjen meg, hogy valami tömör, cukros krémet promotálok vacsorára. :) A másik kérdőjel, hogy kerül egy palacsinta jellegű tésztába hús (általában kolbász formában), vagy ...

Shakshuka
Shakshuka

Fűszeres, zöldségragu Izraelből.

Izraeli lecsónak is nevezik, de szerintem ez legalább annyira rossz elnevezés, mint a mi lecsónkat magyar ratatouille-nak hívni. Szóval, a shakshuka, az shakshuka: jó sok zöldséggel, fűszerrel és tojással készül. Ha otthon támad kedvem bruncholni, vagyis egyben letudni a reggelit és az ebédet, amikor későn sikerül csak felkelnem, szívesen készítem ezt, mert késő délutánig kihúzza vele az ember.
Most Balcsin is nagyon jól ...

Egyiptomi spenótos lencse leves
Egyiptomi spenótos lencse leves

Egytálételnek is fogyasztható, olyan sűrű ez a leves.

Amikor pakolgattam otthon a konyhát és szortíroztam, mit kell magammal hoznom Balatonra, kezembe akadt a baharat fűszerkeverék. Ami rögtön eszembe juttatta, mennyire rég használtam, pedig mennyire szeretem. Főként lencselevest szoktam fűszerezni vele, amit mindig kicsit máshogy készítek. Most csak sima lencsét tettem bele, de van, hogy vöröslencsét is belefőzök, vagy csak abból készítem. Olykor cukkinit is ...

Csokis-mogyorós tekercs
Csokis-mogyorós tekercs

A svéd fahéjas tekercs és a krémes töltelékű kakaós csiga keveréke egy kis mogyoróval megbolondítva.

Emlékeztek még, hogy pár hete már megosztottam veletek a mogyoróliszttel készített Répatorta receptem ? Ígértem, hogy lesz folytatás, hiszen a Grapoilától kapott liszt nagy kedvenc lett.  
Most egy reggeli édességet készítettem belőle, ami olyan gyorsan elfogyott, hogy csak pislogtam. :D  
Készíthettem volna egyszerűen, ahogy a kakaós csigát szoktam: ...

Babsaláta tortilla ágyon
Babsaláta tortilla ágyon

Vega tortilla a húsmentes napokra.

Anyukám már legalább egy éve hozott nekem egy receptet, és szerette volna, ha megcsinálom. Babsaláta, mindenféle babból. Eddig akárhányszor vásároltam be hozzá, valamit -vagy a csicseriborsót, vagy a vörösbabot- másra használtam. De most végre mindent beszereztem és nem csábultam el sem humuszra, sem chilis babra. Anyukám nagy örömére elkészült a saláta, kicsit átalakítva, és tortillába töltve.

mexikoi_babsalata01.JPG

Hozzávalók a ...

Görögös fasírt
Görögös fasírt

Grillen és serpenyőben is készítheted.  

Ha Balatonra jövök, mindig rámtör a salátázhatnék. Nem tudom, hogy a zöld környezet, a friss levegő, vagy esetleg az ici-pici konyha teszi, de itt sosem vágyom “nehéz” köretekre, csak valami frissre és ropogósra. Ilyenkor a ciprusi nyaralás jut eszembe, ahol bármit rendelt az ember, hoztak mellé egy adag salátát is olívaolajjal és fehérbor ecettel. Ezt az emléket szoktam itt felidézni, és ez alapján dobok össze ...

Mascarponés spárga rizotto
Mascarponés spárga rizotto

Spárga szezonban kihagyhatatlan étel a vele készült rizotto. 

A rizotto készítés türelem játék, de megéri! Nem vagyok az a kifejezetten türelmes ember, olyan kajákat nem is szoktam főzni, amik mellett ott kell állni hosszú ideig: folyamatosan kevergetni kell, vagy épp figyelni, hogy le ne égjen. Egy kivétel a rizotto, amit viszont rendszeresen csinálok. Rászánom az időt, nem siettetem, kivárom, míg a rizs szépen lassan felszívja az apánként hozzá adagolt ...

Sárgarépa krémleves házi sajtos krutonnal
Sárgarépa krémleves házi sajtos krutonnal

Hűvösebb tavaszi/nyári napokon kellemesen melengető leves.

Én egyértelműen leveses vagyok. Az, aki két, három tányérral is tud enni a gőzölgő, tűzforró levesekből. Mert a leves csakis tűzforrón jó, még nyáron is, akár a legnagyobb melegben. Ha tavasszal hűvösebbre fordul az idő, ahogy most a napokban is, nem tudom megállni, hogy ne főzzek valamilyen levest. 
Most arra a csokor friss répára esett a választásom, amit múlt héten a piacon vettem. Gyömbérrel ...

Mascarponés túrótorta
Mascarponés túrótorta

Vékony, puha piskóta, tetején jó sok, krémes túró. 

Eredetileg túró rudi tortát szerettem volna sütni. El is kezdtem keresgetni recepteket, de mindegyikben ott villogott a zselatin a hozzávalók között. Én pedig ki nem állhatom a zselatint. Ha nem tudom, hogy van egy sütiben, ugyan megeszem - bár igyekszem cukrászdában is olyan sütit választani, amiről biztosan tudom, hogy zselatin mentes - de, én magam sosem használom. Ez a fóbia gyerekkorom óta tart, ...

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

Keress Instagramon

Címkék

bbq (18) befőzés (20) desszert (129) fűszer (23) gasztro túra (10) halak (27) házimenza (49) húsok (115) ital (52) karácsony (42) kenyér (87) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (127) leves (54) négy szuper (23) nektek (49) pastamía (72) pénteki gyors (46) reggeli (53) saláta (33) tipp (39) ünnep (44) vega (99) vendégváró (22) Címkefelhő