Márványos kalács
Márványos kalács

Vaníliás és kakaós rétegek egymásba simulva egy puha, foszlós kalácsban. 

Az elmúlt hetek online oktatása alatt lett egy gyerekünk. Hol egy elsős, hol egy ötödikes, ugyanis a tesóm egyszerre nem tudott a három lurkóval foglalkozni/tanulni. Ez feladta nekem a leckét a főzés szempontjából, ugyanis mindkét gyerek kísértetiesen hasonlít rám. Finnyásak. Nagyon. :D Szóval, nem volt mindegy, mit és hogyan készítek. Azt nem akartam, hogy a menü kimerüljön a ...

A tökéletes olasz paradicsomszósz
A tökéletes olasz paradicsomszósz

A legjobb tésztaszósz és mártások, raguk alapja. 

Meggyőződésem, hogy az olaszok vérében van a paradicsomszósz készítés. Sőt, még az is lehet, hogy az ereikben vér helyett paradicsomszósz folyik. :D Ha mégsem, azt biztos, hogy tudják a tökéletes szósz elkészítésének titkát. 

paradicsom_szosz.JPG

Néhány nagyon egyszerű hozzávaló, és mégis fantasztikus mártás lesz belőle. Ezt mutatom most meg nektek új videómban. Az alap verziót hoztam el, ami a különböző olasz ...

Retekcsíra pesto
Retekcsíra pesto

 Pestoból sosem elég! Tavasszal készítsd retekcsírából. 

Évek óta szemezek azzal, hogy reteklevélből pestot készítsek, de hiába veszem piacon a retket, még sosem volt egy csokornak olyan szép levele, hogy azt fel mertem volna használni. Ezért jött az ötlet, hogy a levél helyett a csírát turmixoljam össze a pesto többi hozzávalójával. 
Mivel a retekcsírának elég erőteljes az íze, szendvicsbe nekem kicsit sok, de tésztához és gnocchihoz tökéletes, sőt ...

Maradékmentő sonkás quiche
Maradékmentő sonkás quiche

Keltsd új életre a húsvéti főtt sonkát.

Ahogy leszedjük a Karácsonyfát (január vége, február eleje tájékán), a Húsvétot és a jó időt várom. A kertészkedést, a lágy napsütést, a friss levegő illatát és a friss zöldségeket és a húsvéti sonkát. Ez a várakozás annyira hosszúnak tűnik, hogy Húsvétra túlzásokba esve szerezzük be a húst, újhagymát, retket, uborkát, paradicsomot. 3-4 napig csak úgy faljuk a rég vágyott ízeket, a sonka mégsem akar ...

Velencei focaccia
Velencei focaccia

Édes focaccia, melyet Velencében és környékén készítenek Húsvétra. 

A húsvéti focaccia a neve ellenére nem egy lapos kenyér, hanem a panettonéra hasonlító isteni kalács szerű finomság. De azzal kell kezdenem a bejegyzést (és tudom, hogy ezzel magam ellen beszélek), hogy macerás, hosszan készül, pontosan 2 napig. Ezért csak akkor fogj hozzá, ha van időd. Most kérdezheted hogy minek is osztok meg ilyen receptet, ha az első két mondatban nagyjából ...

Hogyan fonjunk kalácsot?
Hogyan fonjunk kalácsot?

Nem elég a jó recept, egy kis kézügyesség is kell a jó kalács elkészítéséhez.

A kalács lényege a fonás, ami ugyan az ízt nem befolyásolja, engem mégis elvarázsolnak a minél több szálból, szépen fonott édes kenyerek. A pékségekben is azokon a finomságokon akad meg elsőként a szemem, amik tekerednek, csavarodnak, gömbölyödnek. 

portugal_kalacs04.JPG

Nálunk gyerekkoromban hétvégén mindig kaláccsal indult a nap. A barátnőim sokszor furcsán néztek rám, amikor meséltem ...

Citromos ricotta pite
Citromos ricotta pite

Egyszerű, húsvéti olasz desszert, amit mindenki szeretni fog.

Olaszországban a ricotta szinte egyetlen ünnepi fogásból sem hiányozhat. Ugyan a parmezán gyártás mellékterméke, sokáig nem is használták fel, ma mégis nagy becsben tartják. Ricotta nélkül nincs karácsonyi panettone, farsangi lasagne és húsvéti pite sem. 
A krémes, szinte semleges ízű ricottát bármilyen ételhez adhatjuk, magas zsírtartalma miatt krémesíti, az ízeket lágyítja. Szerintem az ...

Angol muffin buggyantott tojással
Angol muffin buggyantott tojással

Igaz királyi reggeli.

Múlt héten a hosszú hétvége miatt  mutattam már egy igazi brunch fogást ( Quiche ), most pedig hozok egy másikat, ami szintén nem hiányozhat a ráérős reggelik közül. Az elmúlt néhány hét nem kifejezetten a főzésről és a blogról, na meg a ráérős reggelikről szólt, sokkal inkább a digitális oktatásról, a nagyobbik unokaöcsémről és az unokahúgomról. Számomra (aki eddig 9 körül kelt) hajnalban keltünk, kakaó, gyors reggeli, ...

Almás morzsasüti mákhabbal
Almás morzsasüti mákhabbal

Gyors és egyszerű almás pite változat.

Tele vagyunk almával. A spejzban több üveg befőtt, míg a mélyhűtőben a reszelt alma áll zsákszámra. Ezt mind tavaly tettük el. Akkor persze ki is számoltam, hogy hány kilót dolgoztunk fel (most gyorsan vissza is néztem az őszi Insta story-kat: 25 kg almát tettem el befőttnek és fagyasztva), de igazából akkor szembesülök ezzel a hatalmas mennyiséggel, amikor kinyitom a mélyhűtőt és nem látok mást, csak almás zacsikat. ...

Póréhagymacsírás-sonkás quiche
Póréhagymacsírás-sonkás quiche

Pite reggelire, vagy vacsorára roppanós tésztával, krémes, tojásos töltelékkel.

A quichet ma már imádom, pedig mikor először kóstoltam, cseppet sem ízlett. Jó néhány éve az akkori munkahelyemen kínált meg egy kis szelettel egy kolléganőm, és emlékszem, milyen küzdelmesen több pohár víz kíséretében gyűrtem le magamban a pár falatot, annyira száraz és ízetlen volt. 
Évekkel később szembejött velem egy cikk arról, mely ételeket vétek nem megkóstolni ...

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon

Femina

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

 

A házi durumtésztából készült ételek támogatója:

epm_logo_rgb_124_37_41.png 

és Instagramon is!

Címkék

bbq (19) befőzés (22) desszert (138) farsang (9) fűszer (24) gasztro túra (10) hálaadás (7) halak (30) halloween (1) házimenza (48) húsok (120) húsvét (25) ital (54) karácsony (60) kenyér (93) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (132) leves (59) mártonnap (3) négy szuper (22) pastamía (85) reggeli (48) saláta (34) tipp (40) vega (101) vendégváró (23) Címkefelhő
süti beállítások módosítása