Mogyoróvajas keksz
Mogyoróvajas keksz

Extra vajas, de mégis roppanós. Nyaralás alatt, két búvárkodás között olyan jó elnyammogni egyet-egyet.

Keksz imádó vagyok, a legjobban azokat a kekszeket szeretem, akik kívül roppannak, de belül krémesek, lágyak. A mogyoróvajas keksz pedig pont ilyen a sok zsiradéknak köszönhetően. 
A héten nyaralni megyünk ezért egy jó nagy adaggal sütöttem, papírzacskóban pedig megy majd a bőrödbe. Jól jön a strandon napközben. :)
A nagyon jól bevált keksz receptemet ...

Patiszon curry
Patiszon curry

A curry nem csak húsból készülhet, a v ega, zöldséges verzió nyáron különösen üdítő.

Curry-t általában húsból készítek, de nyáron a tökfélék valahogy arra kívánkoznak, hogy curry pasztával és kókusztejjel thai fogás legyen belőlük. A tökök közül különösen kedvelem a patiszont, ezért a curry-hoz is ezt választottam. A curry pasztával kicsit csaltam, mert most nem én készítettem, hanem az Ázsia boltban vettem, de ha gyorsan szeretne készíteni ...

Sangria Margarita
Sangria Margarita

Ahány ház, valószínű annyi sangria recept létezik.  

A spanyolok bor alapú nyári "üdítőjét" készítik fehér borból, vörös borból, és pezsgővel is. Gimis koromban a spanyol órán tanult recept szerint brandy is kerül bele, de rummal, vagy narancs likőrrel is helyettesíthető. Amit ma megosztok veletek, az egy tequilás változat narancslével és gyümölcsökkel.

sm_fotor.jpg

Hozzávalók
1 üveg Sauvignon Blanc
1 dl Tequila Silver
0,3 l narancslé
2 lime leve
narancs-, ...

Levendulás őszibarack leves
Levendulás őszibarack leves

Egy leves, amit nem kell főzni, csak egy turmixgép kell hozzá.

Ha nyár, jöhetnek a hűsítő gyümölcslevesek. Főleg azok, amik 5 perc alatt főzés nélkül elkészülnek. 
Évekig jobban szerettem a nektarint, mert azt nem kell megpucolni, a héját is meg lehet enni. Idén viszont rájöttem, hogy az őszibarack - pucolás ide, vagy oda - mégis finomabb, húsa zamatosabb. Úgyhogy rávettem magam, hogy megpucoljak egy adagot, és levest készítsek belőle. 

  oszibarack_leves0101.JPG

...

Sárgabarackos galette
Sárgabarackos galette

A süti, amiért nyáron is érdemes bekapcsolni a sütőt.

Amikor hirtelen süti ehetnékem támad, akkor biztos, hogy valamilyen galette-t sütök, mert néhány alap élelmiszerből, ami mindig, minden háztartásban megtalálható, nagyon gyorsan egy finom pitét lehet készíteni. Lehet sós, vagy édes, és bármilyen tölteléket kitalálhatunk hozzá.
A hétvégén vett sárgabarackból lekvár, vagy pálinka :) helyett galette-t készítettem. Fahéjas cukorral és levendulával ...

Nyári töltött káposzta
Nyári töltött káposzta

Töltött káposzta kicsit másképp, paradicsomos mártásban sülve. 

A kápsztafélék fő szezonja ősszel/télen van, de nyáron is kapható zsenege, friss káposzta a piacokon. Most feltehetnétek a kérdést, hogy minek káposzta nyáron, hiszen nem épp nyári ételek készülnek belőle. Azonban nem csak nehéz fogásokat készíthetünk a káposztából. Korábban megosztottam már egy olasz receptet, káposzta és krumpli parmezánnal és jó sok vajjal sütőben sütve, ami ...

Kókuszos jegeskávé
Kókuszos jegeskávé

Hideg is, fagyis is, kókuszos is. Hűsítő nyári délutánokra.

Ha kávé koktél - ha lehet így nevezni ezeket az italokat - akkor szerintem midenkinek az ír kávé jut eszébe, amibe whiskey és tejszín kerül. De számos más itallal is feldobhatjuk még a kávénkat.
Kókuszimádó vagyok, így mindent, amit csak lehet, biztos, hogy kókusszal (is) ízesítek. A kávé-kókusz ízpárosítás remek, a tiramisu piskótát is szoktam kókusszal ízesített kávéba forgatni. Ha ...

Brassói aprópecsenye
Brassói aprópecsenye

Hagyományosan sertés hús, borsó és krumpli keveréke. Szerintem tökéletes hármas.

Nem egy tipikus nyári étel, de annyira megkívántam a brassóit múlt héten. Volt még tavalyról zöldborsó a mélyhűtőben, na meg egy szép darab sertéscomb, így semmi nem tántoríthatott el attól, hogy elkészítsem. 

img_3756.jpg

Hozzávalók - 2 főnek
40 dkg sertés comb
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 dl húsalaplé
2 nagy marék zöldborsó
só, bors, olaj, liszt

Elkészítés
...

Aszalás otthon
Aszalás otthon

Az aszalt zöldségek, gyümölcsök rengeteg ételbe használhatók, van akár önmagukban is elrágcsálhatók. 

Nagyon szeretem a különböző aszalványokat, rendszeresen csinálok is általában zöldségből. Alacsony hőfokon órákon keresztül a sütőben szinte bármit el lehet készíteni, csak figyelni kell, nehogy odaégessük. Az én sütőmbe legtöbbször paradicsom kerül, erről  tavaly írtam is. Most viszont megosztom veletek újabb aszalós élményeimet. Ugyanis...

...
Grillezzünk halat!
Grillezzünk halat!

A legegyszerűbb és leggyorsabb elkészítési módja a halnak, ha feldobjuk a grillre. 

Aki járt már Horvátországban, az biztos fel tudja idézni azt az illatot, ami a tengerpartot lengi be minden délután/este, amikor kinyitnak a kikötőben a halsütödék. Ha a tengerpartra vágyom, akkor halat szoktam grillezni, hogy legalább az illatokon olyanok legyenek otthon, mint a nyaralás alatt. Az egyik kedvencünk a makréla, ami mellé petrezselymes krumplit és mángoldot ...

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon!

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

foodyny-logo-v1.jpg

A FOODYNY Magyarország legújabb és legszínesebb online gasztro magazinja, ahol az én tartalmaimat is rendszeresen megtaláljátok.

Keress Instagramon

Címkék

befőzés (14) desszert (84) fűszer (20) gasztro túra (7) halak (17) húsok (68) ital (37) karácsony (19) kenyér (47) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (21) könnyű (85) leves (26) négy szuper (23) nektek (42) pastamía (33) pénteki gyors (46) reggeli (29) saláta (20) tipp (30) ünnep (26) vega (80) vendégváró (20) Címkefelhő