Ünnepi lasagne
2022. június 14. írta: Városi konyha

Ünnepi lasagne

Ha végigolvasod, el sem hiszed, hogy ez egy lasagne recept.

Pedig az! Még akkor is, ha kicsit sem tűnik annak. Olaszország konyhája nagyon változatos. Befolyásolja az éghajlat, az emiatt elérhető alapanyagok és a szokások, hagyományok. Ezért fordulhat elő, hogy egy ételt a különböző régiókban máshogy készítenek. Az Alpokban például nem terem meg a búza és a kukorica, helyette van hajdina és gesztenye, így ezeket (pontosabban a belőlük készült lisztet) használják tésztakészítéshez. Itt nincs paradicsom, de van vadhús és sajtok. Délen viszont rengeteg a zöldség, a gyümölcs, ezért azok kapnak nagyobb szerepet a konyhában. 
A lasagne egy országszerte elterjedt étel, amit különböző húsokkal készítenek északon és délen, egyes régiókban a besamelt ricottára cserélik. Van azonban egy nagyon különleges verziója, mellyel csak Nápoly környékén találkozhatunk. Felejtsük el a paradicsomos ragut, a tésztalapokat és a besamel mártást, ez a lasagne teljesen más! Nem nagyon vannak benne rétegek, inkább úgy kell elképzelni, mint egy pitét. A külső tésztája is egy egyszerű, sós pitetészta, amit megtöltenek olasz húsgombócos, kolbászos, ricottás spagettivel. Sütni is pite formában szokták és tortaként szeletelve kerül a tányérra. 
Ha pont azon gondolkozol, hogy konyhai robotgépet vennél, vagy már meglévő robotgépedhez kiegészítőt vennél, szívből ajánlom a Kenwoodot, Európa első számú robotgép márkáját. Ráadásul most a VAROSIKONYHA10E kuponkóddal kedvezményesen vásárolhatsz a Marketworld kínálatából. (reklám) 

 unnepi_lasagne_3669.jpg

Hozzávalók a pite tésztához
300 g liszt
150 g vaj
1 csipet só
1-2 evőkanál víz, ha szükséges

Hozzávalók a spagettihez
250 g durum tésztaliszt
3 M méretű tojás

Hozzávalók a húsgombóchoz
500 g sertés darálthús
1 tojás
2 evőkanál reszelt parmezán
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 dl passata
3 dl víz
0,5 dl tej
1-2 evőkanál oregánó
 só, bors, olívaolaj

Hozzávalók az összeállításhoz
250 g ricotta
1 szál fehér kolbász

Elkészítés
A húsgombóchoz a darált húst a tojást, a reszelt parmezánt tedd egy tálba, Nyomj hozzá egy gerezd fokhagymát, sózd, borsozd, ízesítsd kevés oregánvóval, majd jól dolgozd össze. Vizes kézzel formázz kis gombócokat a masszából és tedd egy tálra őket. Amíg elkészíted a paradicsomszószt, tedd hűtőbe. A hagymát és a többi fokhagymát aprítsd fel, kevés olajon párold üvegesre. Öntsd rá a passata-t, a vizet, majd a tejet. Fűszerezd sóval, borssal és oregánóval és forrald fel. Ekkor vedd alacsonyra a hőt a serpenyő alatt, tedd bele a gombócokat, 30-35 perc alatt időnként megkevergetve főzd készre.
A pite tésztához tedd a lisztet, a sót és a felkockázott vajat a gép edényébe, a K karral közepes fokozaton dolgozd morzsás állagúra. Apránként öntsd hozzá annyi vizet, hogy a tészta összeálljon. Gyúrd át picit, majd tekerd frissentartó fóliába és tedd a hűtőbe 30 percre. 
A tésztához tegyél 250 g durum tésztalisztet és 3 darab M méretű tojást a gép edényébe, a K karral alacsony fokozaton dolgozd ki a tésztát 5-6 perc alatt. Tedd lisztezett felületre, picit gyúrd át, majd a tésztanyújtó adaptor segítségével nyújtsd ki közepesen vastagra (kb. 4 fokozat). A fejet cseréld le a spagetti vágóra, és vágd fel a tésztát. Tökéletes, domború felületű spagettit kapsz majd. A tészta kiegészítő hajtásához válaszd a bekeverő funkciót. 
A tésztát főzd ki, majd keverd a húsgombóchoz.
A lasagne összeállításához egy piteformát vajazz ki. A tésztát vedd ki a hűtőből, a kétharmadát nyújtsd kerekre és béleld vele ki a formát. Rétegezve a húsgombócos tésztát, a ricottát és a kolbászt töltsd meg a tésztát. A maradék tésztát nyújtsd ki. Derelyevágóval csíkozd fel, majd rendezd el a lasagne tetején. 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt süsd készre.
Forrón tálald.

unnepi_lasagne_3635.jpg

 

süti beállítások módosítása