Vermicelli pezsgős garnélával
2022. május 30. írta: Városi konyha

Vermicelli pezsgős garnélával

Könnyű nyári ebédre vágysz? Ez a garnélás tészta jó választás.

Farfalle, bucatini, fettucini, vermicelli. Mind hangzatos nevek, olyan jó kimondani őket olaszul. De tudtad, hogy a vermicelli férgecskét jelent? Így már nem is tetszik annyira, mi? Nekem sem. A cérnametélt sokkal találóbb és gusztább név, merthogy a vermicelli megfelel a mi cérnametéltünknek: hosszú és nagyon vékony. Az olaszok azonban nem levesbe teszik, hanem általában könnyű szószokkal, tenger gyümölcsivel fogyasztják. Én is ez utóbbival szoktam készíteni. A garnéla az egyik kedvenc, amit mindig vajon és chilivel készítek el. Most pedig egy kis pezsgővel dobtam fel az ízét, amitől igazán üdítő lett az étel.

garnela06.jpg

Hozzávalók
2 főnek∼
170 g Első Pesti Malom durum tésztaliszt
2 db M-es méretű tojás
2-3 evőkanál vaj
2 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
fél chili
1-1,5 dl száraz pezsgő
250 g garnéla 
só, bors, petrezselyem

Elkészítés
A tésztához a lisztet borítsd ki egy deszkára, csinálj a közepébe egy nagy krátert. Üsd bele a tojásokat, dolgozd össze egy villával, majd apránként adagold hozzá a lisztet. Ha a liszt felvette az összes folyadékot, de a tészta még ragacsos, adj hozzá néhány evőkanál lisztet - vagy amennyi szükséges ahhoz, hogy egy ruganyos tésztát gyúrj. A tészta akkor jó, ha felülete teljesen sima, az összes repedés és ránc eltűnik róla.
A tésztát oszd 3 részre, amit épp nem használsz tekerd műanyag fóliába, vagy nedves konyharuhába, hogy ne száradjon ki. A tésztát géppel, vagy sodrófával nyújtsd ki a lehető legvékonyabbra, majd vágd fel egészen vékonyra. Felhasználásig lisztezett deszkán pihentesd.
A szószhoz a fokhagymát és a chilit aprítsd fel. Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, add hozzá az olívaolajat, majd futtasd meg rajta a fokhagymát és a chilit. Ha színt kaptak, dobd rá a garnélát, forgasd össze, pirítsd pár percig. Öntsd fel a pezsgővel, hagyd, hogy az alkohol elpárologjon. Sózd, borsozd, adj hozzá friss, vagy szárított petrezselymet, kis lángon főzd 2-3 percig. 
A tésztát közben sós, lobogó vízben pár perc alatt főzd ki, merd a garnélára, forgasd össze. 
Tányérokra szedve, friss, aprított petrezselyemmel megszórva tálald.

garnela03.jpg

 

süti beállítások módosítása