Hot cross buns
2022. április 15. írta: Városi konyha

Hot cross buns

Ezek a kis, édes cipók az angolok húsvéti finomsága jellegzetes kereszttel a tetején.

Pár éve sütöttem először hot cross bun-t. Azóta valahogy feledésbe merült, de tavaly, amikor ellepték az Instát és a Pinterestet a kis bucikról készült fotók, újra kedvet kaptam hozzá. Igaz, az utolsó pillanatban dobtam össze, mert szombat reggel sütöttem meg, ráadásul csak 6 darabot, mert "úgy is annyi minden van", mégis ez fogyott el a leghamarabb. :D Még a tesóm is kettőt megevett a vacsorához, annak ellenére, hogy nem szereti az aszalt gyümölcsöket, holott a hot cross bun igencsak bővelkedik ebben. 

hot_cross_bun_3138.jpg 

Mivel ennyire nagy sikere volt, úgy döntöttem, hogy az olasz colomba pasquale mellett ez is felkerül a "Húsvétkor kötelező" listára. Tavaly kovász is került a tésztába, mert a sütés napján volt kovász etetés, és nem volt szívem kidobni, amit kivettem belőle. Idén viszont nélküle készítettem. A végeredmény most is ugyan olyan jó lett: puha, szaftos. Videóban is mutatom, pontosan, hogyan készítheted el.

 

Hozzávalók
6 darabhoz∼
150 ml szobahőmérsékletű tej (nálam most laktózmentes)
13 g friss élesztő
130 g hűtős kovász (elhagyható)
25 g margarin
1 tojás
180 g kenyérliszt
70 g teljes kiőrlésű liszt
35 g cukor
1 csipet só
1 teáskanál fahéj
80 g kandírozott gyümölcs (nálam most 5 szem sárgabarack, mazsola és vörösáfonya fele-fele arányban)
1 evőkanál almapüré

Hozzávalók a kereszt díszhez és kenéshez
2 evőkanál liszt
1-2 teáskanál víz
3-5 evőkanál sárgabaracklekvár felmelegítve

Elkészítés
Az aszalt gyümölcsöket áztasd be 30 percre meleg vízbe.
A tejben teljesen oldd fel az élesztőt (és a kovászt). A vajat olvaszd fel, hagyd egy picit hűlni, majd a tojással együtt add a tejes keverékhez, keverd jól el.
A liszteket keverd össze a cukorral, a sóval és a fahéjjal. Apránként adagold a tejes keverékhez, géppel, vagy kézzel pár percig dagaszd a tésztát. Ha a tészta összeállt, az aszalt gyümölcsöket szűrd le, add a tésztához (ha a barackot szükséges, darabolt fel előtte), majd tedd bele az almapürét is. Dagaszd a tésztát, amíg fényes, ruganyos nem lesz. Letakarva keleszd a duplájára.
A megkelt tésztát borítsd lisztezett felültre. Gyúrd át, oszd 6 részre (1 buci kb. 140 g lesz). Egyesével gömbölyítsd őket, majd sorakoztasd sütőpapírral bélelt magad falú tepsibe. Letakarva ismét keleszd duplájára.
A kereszthez szükséges lisztet keverd el kevés vízzel, hogy egy sűrű masszát kapj. Kanállal csurgasd a masszát kereszt alakban a bucik tetejére. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süsd készre.
A sütőből kivett forró bucikat kend meg meleg sárgabaracklekvárral. 
A bucikat kínálhatod a húsvéti sonka mellé, vagy reggelire.

hot_cross_bun_3153.jpg

süti beállítások módosítása