Sós húsvéti kalács
2022. április 10. írta: Városi konyha

Sós húsvéti kalács

Mákkal megbolondítva és egy trükkös hármas fonással. 

Nálunk Húsvétkor mindig édes kenyér készül, de régóta szemezek a sós kaláccsal is. Ahogy régóta szemezek azzal a fonási technikával is, ami 3-3 szállal készült egyszerű hármas fonat. 

sos_husveti_kalacs_3023.jpg

Azt kell mondjam, hogy kár volt ennyit várni a sós kalács elkészítésére. Mert még jobb, mint gondoltam. :D Gyerekkorom óta szeretem a sós és édes ízeket egyszerre: már akkor együtt ettem a csokit a sajtos-sós tallérral. Ez a kalács egyszerre hozza az édes foszlós kalács és a sós ízek együttes élményét. Amikor kóstoltam újra gyereknek éreztem magam, a nagymamámnál, ahol a kalácsot párizsival ehettük a tesómmal. Anyukámék nem engedték ezt, de nála mindig lehetett akár reggelire, akár vacsorára. Na ez a kalács pont ilyen. Szuperül illik majd a Húsvéti sonkához, tojáshoz és tormához.

Hozzávalók
500 g liszt
20 g cukor
2 teáskanál só
2 tojás + 1 a kenéshez
100 g olvasztott vaj
200 ml langyos tej
20 g élesztő
egy kevés víz
kb. 5 dkg mák
2 csipet sópehely

Elkészítés
A lisztet keverd össze a cukorral és a sóval. 
A tejben teljesen oldd fel az élesztőt, majd add hozzá a tojásokat és a vajat. Jól keverd össze. 
A tejed keverékhez adagold a száraz hozzávalókat, kézzel, vagy géppel dagassz ruganyos tésztát. Letakarva keleszd duplájára.
A megkelt tésztát borítsd ki lisztezett deszkára, kicsit gyúrd át, majd oszd 9 részre. A darabokat gömbölyítsd, lapítsd kicsit ki, szorosan tekerd fel, végül sodorj belőle hurkát. A szálakat rendezd el három hármas csoportban a deszkán. Mindegyik csoportból a középső szálat mártsd vízbe, majd forgasd meg mákban, helyezd vissza a deszkára.
Először a csoportok szálainak végét csippentsd össze, majd a három csoport végét is jól nyomkodd egymásba. A 3-3 szálat egyszerre fogva készítsd el a kalácsot egy egyszerű hármas fonással. A kalácsot letakarva keleszd duplájára.
A felvert tojással kend meg a sima szálakat, szórd meg sópehellyel. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt süsd aranybarnára.

süti beállítások módosítása