Magvas-rozsos kenyér
2022. január 26. írta: Városi konyha

Magvas-rozsos kenyér

Majdnem olyan, mint a bajor Vollkornbrot.

Amikor 10 évesen München mellett nyaraltunk és a szüleim a feketénél is sötétebb helyi Vollkornbrotot ették nagy vidáman, én csak húztam a számat, mert nekem annyira savanyú volt. Mára azonban ez a kenyér lett az egyik kedvencem. Itthon sajnos ritkán kapni és általában csak zacskós, csomagolt verzióban, ami lássuk be, nem biztos, hogy a legjobb minőség.
Rettenetesen régen sütöttem kenyeret, mert átvette a helyét a kisebb adagban készíthető zsömle, kifli, perec tekercs, stangli. Ezekből néhányat elfogyasztunk frissen, a többi megy a fagyasztóba, ahonnan annyit veszünk elő, amennyi egy étkezéshez kell. Mára viszont már elkezdett hiányozni az igazi, nagy vekni kenyér, amit ha elkezdünk szelni, csak úgy serceg. Újabb kísérletet tettem a Vollkornbrot-ra. Csak kísérletet, mert nem csak teljes kiőrlésű lisztet használtam hozzá, hanem volt egy kis maradék rozsliszt, amit szintén belekevertem. 

magvas_rozsos_kenyer_2348.jpg

Hozzávalók
∼1 nagy cipóhoz∼
350 g rozsliszt
150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
10 g só
450 ml langyos víz
20 g élesztő
100 g mag (pl. len, szezám, napraforgó)
100 g rozspehely

Elkészítés
A langyos vízben teljesen oldd fel az élesztőt. 
Egy tálban keverd össze a liszteket a sóval. Öntsd hozzá a vizet, majd kézzel, vagy géppel dagaszd 8-10 percig. Add hozzá a magvakat és 1 maroknyit a rozspehelyből. Dolgozd bele. Letakarva keleszd duplájára.
A megkelt tésztát borítsd bővel lisztezett munkafelületre. Formázz belőle cipót. Szórd ki a kenyér mellé a maradék rozspelyhet, majd jól forgasd át benne. Tedd lisztezett kelesztő kosárba, keleszd a duplájára. 
200 fokra előmelegített sütőben süsd 25 percig, majd vedd le a hőfokot 180-ra és süsd további 20-25 percig. Ha szeretnéd, hogy extra ropogós legyen a héja, spriccelj kevés vizet a sütőbe, miután betetted a kenyeret. 
A kész kenyeret hagyd rácson kihűlni.

magvas_rozsos_kenyer_2329.jpg

süti beállítások módosítása