Tejes, vajas császárzsömle
2021. augusztus 19. írta: Városi konyha

Tejes, vajas császárzsömle

Zsömle, ami másnap is olyan puha, mintha akkor sült volna ki.

Eddig is egy szuper recept alapján készítettem a császárzsömlét, ami felidézi a gyerekkori osztrák nyaralásokat, de valahogy mégsem voltam 100%-osan elégedett a végeredménnyel. A zsömle frissen puha és foszlós volt, de másnapra kicsit összetömörödött és már nem az a könnyed zsömle volt, amiért a császárzsömlét annyira szeretem. Aztán elkezdtem kísérletezni tejjel és vajjal, míg megtaláltam azt az állagot, amit szerettem volna elérni. A tej és a vaj lazít annyit a tésztán, hogy másnap, sőt még harmadnap is puha marad a zsömle belseje, könnyű kettévágni és a frissen sült hatást kelti.
Persze annál nincs jobb, mint amikor tényleg frissen sütjük meg reggel a zsömiket és még langyosan kenjük meg a vajjal, ami azonnal beleolvad a puha bélzetbe. :D Ezért szoktam a megformázott bucikat kicsit keleszteni, nem duplájára, csak épp annyit, hogy már zsömle formájuk legyen, majd egy sütőpapírra katonásan felsorakoztatom őket és mennek a fagyasztóba. 24 óra múlva átpakolom őket zacsiba (ne foglalják a helyet), reggel meg csak annyit tolok be a meleg sütőbe, amennyi el fog fogyni. Így várom Kriszti barátnőméket is, akik holnap érkeznek hozzám. Nem szeretném, ha a tészta gyúrásával, kelesztésével telne az idő, van itt annyi látnivaló, ha pedig tényleg újra kánikula lesz, inkább strandolunk. Így előre készültem és már a fagyasztóban várják őket a zsemlék. :)

csaszarzsomle13.JPG

Hozzávalók
∼12 darabhoz∼
200 ml víz
200 ml tej
15 g élesztő
25 g vaj
520 g sima liszt
120 g teljeskiőrlésű liszt 
10 g só

Elkészítés
A vajat olvaszd fel, hagy picit hűlni. Közben a tejet és a vizet öntsd egy tálba, teljesen oldd fel benne az élesztőt. Add hozzá a vajat. 
Egy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Adagold a nedves keverékhez, közben kezd gyúrni gyúrni kézzel, vagy dagasztani géppel. 10-12 perc alatt készíts ruganyos tésztát. Letakarva a konyhapulton keleszd duplájára. 

A megkelt tésztát oszd 12 részre, a tészta teljes súlyának függvényében kb. 95 grammos darabokat kapsz. Gömbölyítsd őket, majd letakarva pihentesd 10 percet. A pihentetett bucikat lapogasd ki nagyjából téglalap formára, a felső oldaltól szorosan tekerd fel, formázz 30-35 centis hurkát. Középen készíts belőle egy kört. A kilógó széleket mindkét oldalon ellentétes irányba indulva hurkold át a körön. Az így készített császárzsömléket letakarva keleszd duplájára. 
A zsömlék tetejét spricceld meg vízzel, 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt süsd készre (a mélyhűtőből elővett zsömléket ugyan így sütheted meg).

csaszarzsomle11.JPG

süti beállítások módosítása