Levendulás mojito

Ha szereted a levendulát, mojitot is felturbózhatod vele.

Évek óta járunk levendulát szedni. Voltunk Tihanyban, Monoszlón, legutóbb pedig Köveskálon, hogy beszerezzük a virágokat, amikből szörpöt főzök és amivel dekorálhatom a lakást is. Idén a levendulaszüret azonban teljesen máshogy zajlott, mint korábban. Nem kellett órákat autózni, a tűző napon sorban állni zacskóért, és keresgetni sem kellett a szép, nagy bokrokat. A tavaly ültetett 4 levendula bokrom ugyanis nyárra akkorára nőtt, hogy elegendő virág volt rajtuk a szürethez. Így idén már mindent saját levendulából tudtam csinálni, aminek roppant mód örültem és büszke is vagyok. :D 
Elkészült a szörp, lecseréltem a nappaliban és a kocsimban lévő tavalyi csokrot, a gyerekek levendula zsákját is frissítettük, egy adagot pedig szárítva is eltettem, amit fűszernek fogok használni. 
A szörp nálunk most is nagy mennyiségben fogy, a két unokaöcsém imádja, meg persze mi is, bár magunknak általában valamilyen felnőtt verziót készítek. Ginnel, vodkával és rummal is szoktam variálni, általában klasszikus koktélok levendulás változata kerül ki a kezeim közül. Az egyik kedvencem a mojito, amibe cukorszirup helyett kerül a levendulaszörp. Ha szoktál letenni szörpöt, készítheted azzal (az én receptem itt érhető el), de hoztam egy gyors verziót, ha csak a mojitóhoz készítenéd el. Ez a változat nem túl tartós, kb. hétig áll el a hűtőben.

levendulas_mojito08.JPG

Hozzávalók a levendula sziruphoz
∼kb. 1,2 dl∼
2 dl víz
10 dkg cukor
1 teáskanál levendulavirág

Hozzávalók a mojitóhoz
∼1 pohár∼
3 gerezd lime
4 cl levendula szirup
4 cl fehér rum
3-4 jégkocka
3 dl szóda

Elkészítés
A sziruphoz a vizet forrald fel a cukorral. Add hozzá a levendulavirágot, főzd gyöngyözve 10-12 percig. Szűrd le, hagyd kihűlni.
A mojitóhoz a lime gerezdeket tedd egy nagy pohárba, lime törővel, vagy egy fakanál végével nyomkodd össze .Add hozzá a levendula szirupot és a rumot. Töltsd meg a poharat jégkockával, spriccel fel szódával. 
Keverd fel, fogyaszd azonnal.

levendulas_mojito02.JPG

 

A recept megjelent a Kifőztük magazin augusztusi számában is. 

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Instagramon!

Címkék

bbq (21) befőzés (25) desszert (143) farsang (9) fűszer (23) gasztro túra (10) hálaadás (7) halak (28) halloween (1) házimenza (47) húsok (115) húsvét (28) ital (57) karácsony (63) kenyér (101) koktélcsütörtök (29) könnyű (136) leves (60) mártonnap (5) négy szuper (22) pastamía (99) reggeli (62) saláta (37) tipp (36) vega (101) vendégváró (26) Címkefelhő
süti beállítások módosítása