Tonhalas penne
2021. július 28. írta: Városi konyha

Tonhalas penne

Könnyű, nyári tésztaétel.

Imádom a tonhalat. Mindenféle formában. A legjobb persze a tonhal steak, de azt csakis tengerparti országokban, nyaraláskor készítek, ahol teljesen friss (éjjel kifogott) tonhalat lehet kapni a helyi halpiacon. Itthon marad a konzerv, de az sem rossz, ám. A tészta szószaim visszatérő hozzávalója, mert jól variálható zöldségekkel. Lehet tejszínnel készíteni, lehet belőle tésztasaláta. Két forma illik hozzá nagyon jól, a penne és a farfalle. Mindkettő nagyon könnyen elkészíthető otthon is. Annak ellenére, hogy a penne bonyolultnak tűnhet, csak egy fakanál kell hozzá, akinek pedig valamimért nincs ilyen otthon, használhatja az ujját. :) Ugyan a tésztagyárakban gépek segítségével kerül lyuk a tészta közepébe, ezért formája picit más, szabályosabb, de ettől még készíthetjük magunk is, ahogy Olaszország-szerte a mai napig teszik a Nonnák (nagyik).

tonhalas_penne06.JPG

Hozzávalók  - 2 főnek
170 g durum tésztaliszt
2 M-es méretű tojás
2 evőkanál vaj
150 g friss spenót
80 g tonhal konzerv
2 dl tejszín
szerecsendió
frissen őrölt tarkabors

Elkészítés
Mérd ki a lisztet, borítsd ki egy deszkára, csinálj a közepébe egy nagy krátert. Üsd bele a tojásokat, dolgozd össze egy villával, majd apránként kezd beledolgozni a lisztet. Ha a liszt felvette az összes folyadékot, de a tészta még ragacsos, adj hozzá néhány evőkanál lisztet - vagy amennyi szükséges ahhoz, hogy egy ruganyos tésztát gyúrj. A tészta akkor jó, ha felülete teljesen sima, az összes repedés és ránc eltűnik róla.
A tésztát oszd 3 részre, amit épp nem használsz tekerd folpakkba, vagy nedves konyharuhába, hogy ne száradjon ki. A tésztát géppel, vagy sodrófával nyújtsd ki közepesen vékonyra, majd vágd fel kb. 4x4 centis négyzetekre. Az egyik saroktól kezdve egy vastagabb fakanál, vagy fa rúd segítségével tekerd fel. Formázd így az összes tésztát, majd kifőzésig pihentesd lisztezett deszkán.
A tészta elkészítéséhez segéd videót négy részes Tésztaműhely video sorozatomban találsz. 
A spenótot pucold meg, mosd át és szárítsd le. A vajat a serpenyőben olvaszd fel, fonnyaszd meg rajta a spenótot. Amint kicsit összeesett sózd, borsozd és ízesítsd szerecsendióval. Öntsd fel a  tejszínnel, főzd néhány percig. Közben sós, lobogó vízben főzd ki a tésztát. Szűrőkanállal, kevés főzővízzel együtt merd át a spenótra, forgasd össze, végül keverd bele a tonhalat is. 
Tányérokra szedve kínáld.

tonhalas_penne_viki.JPG

A recept megjelent a Kifőztük magazin júliusi számában is. 

süti beállítások módosítása