Fahéjas csavart

Őrülten fahéjas puha csavart rudacskák reggelire.  

Legutóbb egy cruffin receptet hoztam nektek, aminek a tésztája annyira bejön, hogy egy pici módosítással most egy másik formában és ízzel készítettem el. Mindig is nagy dilemma, hogy kelt tészta, vagy leveles, mert mindkettő lehet finom, de borzasztó is. :D A környékünkön egy időben volt egy pékség, ahol minden elkészítettek mindkét verzióban, vagyis volt kakaóscsiga, túrós batyu, fahéjas tekercs, stb.. kelt és leveles tésztából is. És bizony, volt, hogy belefutottam, hogy egyik-másik annyira száraz volt, hogy szinte megakadt az ember torkán. Mert a leveles tészta akkor jó, ha szinte szétesik, a kelt pedig akkor, ha puha és szaftos. Ez a cruffin tészta pont ilyen, ezért szeretetem ennyire.

fahejas_csavart04.JPG

REKLÁM Balatonon köszönhetően a Russell Hobbs Mini Air Fryer sütőjének, szuper péksütiket tudok sütni reggelire, méretéből adódóan azonban néha egy-egy recept átalakításra szorul. A muffin formám, nem fér bele, ezért tovább csűrtem-csavartam a cruffint, hogy olyan formát kapjon, amit meg tudok sütni, ízesítésnek pedig jó sok fahájat használtam. 

fahejas_csavart06.JPG

Hozzávalók - 15 darabhoz
120 ml tej
1 csapott teáskanál cukor
8 g élesztő
225 g liszt
40 g cukor
30 g olvasztott vaj
néhány evőkanál fahéjas cukor
Elkészítés
A tejet kicsit melegítsd meg a cukorral, morzsold bele az élesztőt, majd teljesen oldd fel benne.
A robotgép táljában keverd össze a lisztet a cukorral. Add hozzá az olvasztott vajat, majd az élesztős tejet. A dagasztókarral készíts a hozzávalókból lágy, ruganyos tésztát. Letakarva, szobahőmérsékleten keleszd duplájára.
A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, vedd két részre. Mindkettőt nyújtsd vékony téglalappá. Az egyiket bőven szórd meg fahéjas cukorral, majd borítsd rá a másik lapot. Kézzel, vagy sodrófával jól nyomkodd össze a két részt. Keresztben vágd fel másfél ujjnyi vastag csíkokra, két végüknél megfogva ellentétes irányban kezdve csavard meg őket. Sorakoztasd sütőpapírral bélelt tepsire. Letakarva 10-15 percig pihentesd. 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt süsd készre.
Lehet reggeli, vagy uzsonna, és ha nem fogy el azonnal, még harmad nap is puhán fogyaszthatod.
fahejas_csavart05.jpeg

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon

Femina

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

 

A házi durumtésztából készült ételek támogatója:

epm_logo_rgb_124_37_41.png 

és Instagramon is!

Címkék

bbq (19) befőzés (24) desszert (142) farsang (9) fűszer (24) gasztro túra (10) hálaadás (7) halak (29) halloween (1) házimenza (48) húsok (121) húsvét (25) ital (55) karácsony (60) kenyér (99) koktélcsütörtök (28) könnyű (129) leves (60) mártonnap (3) négy szuper (22) pastamía (92) reggeli (56) saláta (34) tipp (38) vega (100) vendégváró (23) Címkefelhő
süti beállítások módosítása