Mandulakrémes cruffin
Ötvöztél már muffint croissanttal? Ha nem, próbáld ki most!
A San Francisco-i cruffin őrületről már írtam egyszer. A péksüti ötlete köré épített mítosz továbbra is emberek százait csábítja órás sorban állásra azért, hogy megkóstolhassák a korlátozott mennyiségben készülő különlegességet. Ami lássuk be annyira nem is különleges. Hiszen én is rendszeresen készítem itthon. Csupán egy kellemesen puha alaptésztát kell begyúrni, amit megsüthetünk és utána tölthetünk meg lekvárral, krémekkel, vagy mint egy kakaós csigát már az ízesítéssel tolhatjuk a sütőbe. 
Én most ez utóbbi formában készítettem el, mert bevallom, nem szeretek a habzsákkal bíbelődni, hogy megtöltsem a sütiket. De valószínű ez azért van, mert bánok vele valami ügyesen. :D Szerintem sokkal egyszerűbb a tésztát megkenni a krémmel és úgy elkészíteni a kis cruffinokat. Bármelyik módszert is választod, biztos, hogy hamarabb megsütöd otthon, mint amennyit sorba kéne állnod érte SF-ban. Meg, hát nem is ott vagyunk, így egy okkal több, hogy elkészítsd akár holnap reggelire. :)
cruffin07.JPG
Hozzávalók - 6 darabhoz
120 ml tej
1 teáskanál méz
20 g élesztő
220 g liszt
25 g cukor
50 g olvasztott vaj
4-5 evőkanál mandulakrém
2-3 evőkanál vaníliás cukor
Elkészítés
A tejet kicsit melegítsd meg, keverd el benne a mézet. Morzsold bele az élesztőt, letakarva futtasd fel. 
A robotgép táljában keverd össze a lisztet a cukorral. Add hozzá az olvasztott vajat, majd a felfutott élesztőt. A dagasztókarral készíts a hozzávalókból lágy, ruganyos tésztát. Letakarva, szobahőmérsékleten keleszd duplájára.
A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, nyújtsd vékony téglalappá. A felére kenj mandulakrémet, majd szórd meg vaníliás cukorral. A rövidebb oldalánál hajtsd félbe, ismételd meg a műveletet. A tésztát nyomkodd össze, vágd hosszában 6 egyforma széles csíkra. A csíkokat tekerd fel, és helyezd őket papírral bélelt muffinformába. Letakarva ismét keleszd a duplájára.
A tetejét szórd meg szeletelt mandulával, 180 fokos sütőben 20-22 perc alatt süsd készre. Még forrón szórd meg kevés vaníliás cukorral. 
Tökéletes reggeli.
cruffin02.JPG
A recept megjelent a Kifőztük magazin júliusi számában is.
Mandulakrém: Donum Terrae (reklám)

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon

Femina

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

 

A házi durumtésztából készült ételek támogatója:

epm_logo_rgb_124_37_41.png 

és Instagramon is!

Címkék

bbq (19) befőzés (24) desszert (142) farsang (9) fűszer (24) gasztro túra (10) hálaadás (7) halak (29) halloween (1) házimenza (48) húsok (121) húsvét (25) ital (55) karácsony (60) kenyér (99) koktélcsütörtök (28) könnyű (129) leves (60) mártonnap (3) négy szuper (22) pastamía (92) reggeli (56) saláta (34) tipp (38) vega (100) vendégváró (23) Címkefelhő
süti beállítások módosítása