Hamisíthatatlan olasz bolognai ragu
2021. július 12. írta: Városi konyha

Hamisíthatatlan olasz bolognai ragu

Eredeti olasz recept alapján, lassan főzve pipe rigate tésztával.

Az olaszok szerint annyi tészta formájuk van, hogy minden nap lehetne más és más tésztát az asztalra tenni. Ha kíváncsi vagy ezekre a formákra, kezdheted a kutatást a Poster Storeban, ahol rögtön két olyan fali dekorációt is találsz, ami segít eligazodni a tészták világában. Az olyan elterjedt formák, mint a spagetti, fusilli, vagy farfalle  mellett felkerült az egyik poszterre egy olyan különlegesebb tészta is, mint a pipe rigate, ami a rigatoni egy fajtája. Hazája Campania régió, ahol a rigatonit félbe hajtják, majd az egyik oldalát összenyomják kialakítva a pipe rigate jellegzetes, egyik oldalról zárt cső alakját. Előnye, hogy a szósz becsúszik a tészta belsejébe, így húsos mártásokkal könnyen fogyasztható. Például az eredeti bolognai raguval, amit darált hússal, paradicsommal, pancettával és vörösborral készítenek. Ez kerül például a lasagnéba is, de más formákkal is kínálják. Sokan keverik a bolognai és milánói szószt, és emlegetik őket spagettivel, vagy makarónival. A bolognai a húsos ragu, melyet középen lyukas formákkal szolgálnak fel, és csak az utóbbit szokták Olaszországban hosszú tésztával kínálni, mert a milánói szósz a hiedelemmel ellentétben húsmentes, könnyű, paradicsomos, szardellás mártás. 

bolognai01.JPG

Ha tetszik a pipe rigate, készítsd el, ehhez segéd videót az Instagram oldalam házitészta highlight-jában találsz. Ha pedig csak nézegeted és számolgatod a megannyi tésztaformát, böngéssz a Poster Storeban. A konyha és tészta ihlette fali képek mellett rengeteg témában és méretben találsz posztereket a skandináv dizájn jegyében. A dekoráció felhelyezésére még kreatív ötleteket is elleshetsz, valamint kiválaszthatod a legjobban illő képkeretet is a poszterekhez. Engem persze legjobban a gasztro képek fogtak meg és nem volt kérdés, hogy a konyhánk átalakítása után majd néhány Poster Store fali dekoráció is helyet kap az új helyiségben. 

poszterek.jpg

Ha most kukkantasz be a webshopba, és a Varosikonyha35 kóddal vásárolsz, a végösszegből 35% kedvezményt kapsz. A kedvezmény nem vonatkozik a Selection kategória posztereire és a képkeretekre, nem kombinálható más kedvezményekkel vagy akciókkal. Érvényes 2021. augusztus 11. éjfélig. Amíg pedig válogatsz, simán hagyhatod rotyogni a bolognai ragut a fazékban.

bolognai03.JPG

Hozzávalók a tésztához - 4 főnek
450 g durum tésztaliszt
5 tojás

Hozzávalók a raguhoz
300 g darált marhahús
300 g passata (olasz paradicsomsűrítmény)
1 szál sárgarépa
1 szál angolzeller
1 kisebb fej vöröshagyma
1 dl vörösbor
15 dkg pancetta
kb. 5 dl zöldség alaplé
só, bors, olívaolaj

Elkészítés
A tésztához mérd ki a lisztet, borítsd ki egy deszkára, csinálj a közepébe egy nagy krátert. Üsd bele a tojásokat, dolgozd össze egy villával, majd apránként adagold hozzá a lisztet. Ha a liszt felvette az összes folyadékot, de a tészta még ragacsos, adj hozzá néhány evőkanál lisztet - vagy amennyi szükséges ahhoz, hogy egy ruganyos tésztát gyúrj. A tészta akkor jó, ha felülete teljesen sima, az összes repedés és ránc eltűnik róla.
A tésztát oszd 5 részre, amit épp nem használsz tekerd műanyag fóliába, vagy nedves konyharuhába, hogy ne száradjon ki. A tésztát géppel, vagy sodrófával nyújtsd ki, vágd fel kb. 5x4 centis lapokra. A hosszabbik oldalától indulva egy, a mutatóujjad vastagságával megegyező rúdon, vagy fakanál nyelén tekerd fel a tésztát, a széleket nyomd össze. A tésztát az eszközről lehúzva hajlítsd meg U alakúra, az egyik végét zárd le azzal, hogy összenyomod. Lisztezett deszkán szétterítve hagyd pihenni kifőzésig.
A bolognai raguhoz a vöröshagymát, a sárgarépát és az angol zellert pucold meg, aprítsd fel. Egy serpenyőben hevíts olívaolajat, dobd rá a hagymát, párold üvegesre. Add hozzá a többi zöldséget, 10-15 percig párold együtt a hagymával. Közben kockázd fel a pancettát, majd a hússal együtt add a zöldségekhez. Vedd fel a serpenyő alatt a lángot, öntsd bele a vörösbort. Hagyd, hogy néhány perc alatt az alkohol elillanjon, ekkor vedd vissza a hőt. A húst sózd, borsozd, végül add hozzá a passata-t és az alaplevet is. Kis lángon félig lefedte 2-3 órát főzd. Közben, néha nézz rá, ha nagyon elfő a leve, kevés vízzel pótold.
A tésztát sós, lobogó vízben néhány perc alatt főzd ki. Szűrőkanállal merd át a raguba, ha szükséges a főzővízből is adj hozzá néhány kanállal, hogy a ragu krémes legyen. Keverd össze.
Tányérokra szedve, parmezánnal megszórva tálald.

süti beállítások módosítása