Maradékmentő sonkás quiche

Keltsd új életre a húsvéti főtt sonkát.

Ahogy leszedjük a Karácsonyfát (január vége, február eleje tájékán), a Húsvétot és a jó időt várom. A kertészkedést, a lágy napsütést, a friss levegő illatát és a friss zöldségeket és a húsvéti sonkát. Ez a várakozás annyira hosszúnak tűnik, hogy Húsvétra túlzásokba esve szerezzük be a húst, újhagymát, retket, uborkát, paradicsomot. 3-4 napig csak úgy faljuk a rég vágyott ízeket, a sonka mégsem akar fogyni. Ez az érzés nektek is megvan?
Ilyenkor szoktam új életet adni az ételnek, mert azt ugye nem kell mondani, hogy ételt nem dobunk ki. A quiche erre egy nagyon jó megoldás: gyorsan elkészül, finom és bármivel készíthetjük. Akár maradék sonkából és a zöldségekből is Húsvét után. :)

quiche04.JPG

Hozzávalók 24 cm-es piteformához
a tésztához:
160 g sima liszt + kevés a nyújtáshoz
40 g teljes kiőrlésű liszt 
fél teáskanál só
125 g hideg vaj + kevés a sütőtálhoz
4–5 evőkanál hideg víz

Hozzávalók a töltelékhez
kb. 3 szelet maradék húsvéti sonka
3 nagyobb brokkolirózsa negyedelve
8 koktélparadicsom felezve
2 szál újhagyma felkarikázva
4 tojás
1 dl tejszín
1 dl zsíros tej

frissen őrölt fekete bors
snidling a tálaláshoz (elhagyható)

Elkészítés
A lisztet és a sót mérd a robotgép táljába, add hozzá a kockákra vágott vajat, dolgozd morzsás állagúra. Adj hozzá annyi vizet, hogy a tészta összeálljon. Műanyag fóliába csomagolva tedd 1 órára hűtőbe.
Lisztezett deszkán nyújtsd ki, béleld ki vele a kivajazott piteformát. Villával szurkáld meg az alját, borítsd be sütőpapírral önts rá nehezéknek szárazbabot, vagy sütőgolyót. 180 előmelegített sütőben 10-15 percig süsd. Távolítsd el a nehezéket, hagyd kihűlni. 
Közben a tojásokat verd fel, add hozzá a tejet és a tejszínt. Sózd, borsozd, végül keverd bele a sonkát és az újhagymát. Öntsd a tésztára, rendezd el rajta  a brokkolirózsákat és a felezett paradicsomokat.
A 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt süsd készre. Akkor jó, ha a közepe még remeg kicsit.
Hagyd langyosra hűlni, snidlinggel megszórva tálald.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon

Femina

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

 

A házi durumtésztából készült ételek támogatója:

epm_logo_rgb_124_37_41.png 

és Instagramon is!

Címkék

bbq (19) befőzés (22) desszert (138) farsang (9) fűszer (24) gasztro túra (10) hálaadás (7) halak (30) halloween (1) házimenza (48) húsok (120) húsvét (25) ital (54) karácsony (60) kenyér (93) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (132) leves (59) mártonnap (3) négy szuper (22) pastamía (85) reggeli (48) saláta (34) tipp (40) vega (101) vendégváró (23) Címkefelhő
süti beállítások módosítása