Húsos gombóc káposztával
2021. március 04. írta: Városi konyha

Húsos gombóc káposztával

Fleischknödel mit Sauerkraut, ahogy az osztrák hütték menüjén találjuk, ugyanis ez is egy hamisíthatatlan hegyi fogadó kaja. 

Pár hete már hoztam nektek egy osztrák hütte kaja receptet, amit tavaly síeléskor kóstoltam. A Specklinsen mit Semmelknödel annyira belopta magát a szívünkbe, hogy azóta többször is elkészítettem. Vírusmentes időben most ismét Ausztria egyik sípályáján suhannék le a dombokról, és persze tesztelném a helyi finomságokat. De azért, hogy ne csak a tavalyi képeket nézve ábrándozzak erről, elkészítettem a másik ételt, amit múlt évben kóstoltam. Iszonyú laktató, azt biztos, hogy visszaadja a ledolgozott energiát, amit elsíel az ember. Tavaly ez volt az utolsó ebéd, mielőtt hazaindultam volna, emlékszem, hogy azt hittem, elalszom a volán mögött, úgy tele volt a hasam. :D 
Az itthon készített verzió is hasonló tömör. Igazi hétvégi kaja: ha jól bereggelizik az ember, késő délután jöhet az ebéd, ami másnap reggelig kitart. :) 

fleischknodel_mit_sauerkraut02.JPG

 Hozzávalók a gombóchoz - 4 főnek
500 g krumpli
1 tojás
kb. 100 g liszt
só, szerecsendió

Hozzávalók a töltelékhez
250 g darálthús
1 kisebb fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors

Hozzávalók a káposztához
1 kg savanyú káposzta
kb. 1,5 liter víz
1 húsleveskocka
6-8 szem bors
5-7 szem borókabogyó
fél teáskanál köménymag

6 szelet szalonna

Hozzávalók a tálaláshoz
tejföl
pirított hagyma

Elkészítés
A savanyú káposztát mosd át, tedd lábosba, öntsd fel annyi vízzel amennyi ellepi. Morzsold bele a leveskockát, add hozzá a fűszereket, kis lángon félig lefedve főzd 20-30 percig. Szűrd le. 
A szalonnát kockázd fel, egy serpenyőben pirítsd meg. Add hozzá a káposztát, forgasd össze. 
A töltelékhez a hagymát pucold meg, aprítsd fel, kevés olajon párold üvegesre. Add hozzá a húst, pirítsd le. Hagyd kihűlni, add a húshoz a többi hozzávalót, dolgozd össze. 
A gombóchoz héjában főzd meg a krumplit. Hagyd picit hűlni, pucold meg, nyomd át krumplinyomón. Sózd, fűszerezd szerecsendióval, add hozzá a tojást és dolgozd össze. Végül adj hozzá annyi lisztet, hogy formázható tésztát kapj. Oszd 4 részre, lapogasd ki, mindegyik közepére halmozz a töltelékből, majd gyúrd gombóccá. Lobogó, sós vízben 15-20 perc alatt főzd meg őket.
A káposztát szedd tányérokra, a tetejére ültess 1-1 gombócot. Locsold meg bőven tejföllel és szórd meg pirított hagymával.

süti beállítások módosítása