Pappardelle sárgarókagombával

Ízletes gomba és tészta. Kitűnő páros. 

A sárgarókagombáról mindig a Lar Pour L'art társulat és Besenyő Pista bácsi jut eszembe. Arra már nem emlékszem, pontosan minek kapcsán is emlegette a sárgarókagombát, de az a kiejtés a mai napig a fülemben cseng. Ráadásul mostanában, köszönhetően a 11 éves unokaöcsémnek, felelevenedik az összes poén, mert pár hónapja rákattant a régi műsorra és reggeltől estig ezt hallgatja, vagy skandálja. Tudjátok: "Ezt mindennek a teteje", "Maaaargit, nóóóóórmális", "Pityu komp akart lenni, de nem komp lett", és a hasonló híres mondatok. :D
Na, de vissza a sárgarókagombára... Hogy én azt mennyire szeretem! Tésztával természetesen. :) Ősszel, amikor szezonja van frissen is beszerezhető a piacokon, de szárított formában egész évben kapható. Én ez utóbbiból készítettem egy gyors tésztaételt. Egyszerű, házias, egyszerűen imádom. 
 sargarokagombas_pappardelle08_kicsi.JPG

Hozzávalók - 4 főnek
35 dkg Első Pesti Malom durum tésztaliszt
kb. 1,6 dl víz
4 dkg szárított sárgarókagomba
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 teáskanál szárított oregano
2–3 dkg parmezán sajt + a tálaláshoz
2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés
A szárított gombát legalább 1 órára áztasd meleg vízbe. Szűrd le, egy kevés vizet tegyél félre, a gombát hagyd lecsepegni. 
Mérd ki a lisztet, borítsd ki egy deszkára, csinálj a közepébe egy nagy krátert. Üsd bele a tojásokat, dolgozd össze egy villával, majd apránként adagold hozzá a lisztet. Ha a liszt felvette az összes folyadékot, de a tészta még ragacsos, adj hozzá néhány evőkanál lisztet - vagy amennyi szükséges ahhoz, hogy egy ruganyos tésztát gyúrj. A tészta akkor jó, ha felülete teljesen sima, az összes repedés és ránc eltűnik róla.
A tésztát oszd 4 részre, amit épp nem használsz tekerd folpakkba, vagy nedves konyharuhába, hogy ne száradjon ki. A tésztát géppel, vagy sodrófával nyújtsd ki, majd kézzel vágd fel másfél ujjnyi széles pappardelle formára. Lisztben kicsit forgasd át, és hagyd a deszkán, amíg elkészíted a szószt.
Segítségül a tészta gyúrásához és formázásához videót a Youtube csatornálom itt találsz
A vöröshagymát és a fokhagymát pucold meg, aprítsd fel. Egy serpenyőben hevíts fel kevés olívaolajat, párold üvegesre benne a hagymát. Add hozzá a gombát, pár percig pirítsd. Sózd, szórd meg oreganoval, adj hozzá néhány evőkanállal a gomba áztatólevéből. Kis lángon főzd a szószt 5-6 percig. Végül keverd bele a parmezánt is. 
A tésztát sós, lobogó vízben pár perc alatt főzd ki, szűrőkanállal szedd a gombás szószra, forgasd össze.
Parmezánnal megszórva tálald.

A recept megjelent a Kifőztük magazin februári számában is.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon

Femina

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

 

A házi durumtésztából készült ételek támogatója:

epm_logo_rgb_124_37_41.png 

és Instagramon is!

Címkék

bbq (19) befőzés (22) desszert (139) fűszer (24) gasztro túra (10) halak (30) házimenza (49) húsok (124) ital (54) karácsony (55) kenyér (99) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (137) leves (60) négy szuper (23) nektek (49) pastamía (89) pénteki gyors (45) reggeli (53) saláta (35) tipp (41) ünnep (47) vega (108) vendégváró (26) Címkefelhő
süti beállítások módosítása