Gnocchetti brokkoli pestoval
2021. február 15. írta: Városi konyha

Gnocchetti brokkoli pestoval

Kicsi tömör tészta, krémes, selymes brokkoli. Tökéletes páros.

Az utóbbi hetekben teljesen rákaptam a brokkolira. Mindenhez ezt enném, ami nem is nehéz, mert a brokkoli rengeteg módon elkészíthető. Szerencsére ha friss nincs is itthon, de a mélyhűtőben fagyasztva mindig találok, ami szerintem pont ugyan olyan jó és ízletes. 
Ha tésztát készítek, jobban szeretem a krémesebb szószokat. Amikor a szósz körülöleli a tésztát és szinte eggyé válnak, olyan krémes és harmonikus az étel. Jobban érvényesülnek az ízek. Ezért is találták fel a pestot - szerintem. :) Amit mindenből el lehet készíteni. Még brokkoliból is, ha a fagyasztóból veszed elő, akkor is. Pestohoz pedig a legjobbak a tömörebb, pufibb tészták, mint a gnocchetti, amit ráadásul most Dél-olasz módra tojás helyett, vízzel gyúrtam. 

brokkoli_pesztos_gnocchetti08kicsi.JPG

Hozzávalók a tésztához - 4 főnek
300 g Első Pesti Malom durum tésztaliszt
1,2 dl víz

Hozzávalók a pestohoz
1 fej brokkoli
2 gerezd fokhagyma
2–3 dkg parmezán sajt + a tálaláshoz
2–3 dkg török mogyoró vagy natúr pisztácia
olívaolaj

Elkészítés
A brokkolit szedd rózsáira, a szárát vágd kisebb darabokra. Enyhén sós, gyöngyöző vízben 6–8 perc alatt blansírozd meg. Szűrd le, majd csepegtesd le. A megtisztított fokhagymával, a reszelt parmezánnal, a mogyoróval és 2–3 evőkanál olívaolajjal tedd a késes aprítóba, majd pulzáló módban kezd összedolgozni. Sózd, adj hozzá annyi olívaolajat, hogy krémes állagú pestot kapj. 
A durumlisztet mérd tálba, fokozatosan adagolva hozzá a vizet, gyúrj sima felületű, ruganyos tésztát. A tészta akkor jó, ha felülete teljesen sima, az összes repedés és ránc eltűnik róla.
A tésztát oszd 4 részre, amit épp nem használsz tekerd folpakkba, vagy nedves konyharuhába, hogy ne száradjon ki. A tésztát sodord ujjnyi vékony hengerré, majd vágd fel fél centis darabokra. Bordázón vagy villa hátán pörgesd át őket, hogy a felületük enyhén csíkos bordázatot kapjon, így majd több szószt tud felvenni.
Bő, sós vízben pár perc alatt főzd ki. Közben a pestot kanalazd egy serpenyőbe, és kis lángon melegítsd fel. Adj hozzá néhány kanállal a tészta főzővizéből. A kifőtt tésztát szűrőkanállal szedd a pestora, forgasd össze. 
Parmezánnal megszórva tálald.

A recept megjelent a Kifőztük magazin februári számában is.

süti beállítások módosítása