Szalonnás lencse zsemlegombóccal
2021. február 08. írta: Városi konyha

Szalonnás lencse zsemlegombóccal

Alsó-Ausztria sípályáinak specialitása.

Imádok síelni, síelés közben pedig (szó szerint) becsúszni egy-egy hüttébe inni és harapni valamit. Az olyan népszerű osztrák fogásokat, mint a Jagertee, a gőzgombóc, vagy a Frittatensuppe, nem kell bemutatnom, de ennél jóval változatosabb lehet egy hegyi fogadó kínálata. Az egyik újdonság, amivel tavaly Alsó-Ausztriában találkoztam, a szalonnával készített lencse zsemlegombóccal tálalva, vagyis a Specklinsen mit Semmelknödel. 
Idén síelés nem lesz, de ez nem azt jelenti, hogy nem lehet megidézni a hangulatot. Láttam egy jópofa képet Instán: egy lány pár hete, amint leesett a hó, felvette a síruháját, előkapta a snowboardját és kiment a kertbe fotózkodni. Ez annyira megtetszett, hogy azonnal hütte hangulatom lett, ami engem a konyhába vezetett. Úgy idézem meg a tavalyi síelést, hogy elkészítettem a legjobb hütte fogást, amit kóstoltam. 

speklinsen_mit_semmelknodel.JPG

Hozzávalók a lencséhez  - 4 főnek
250 g lencse
15 dkg füstölt szalonna
2 szelet bacon
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 evőkanál liszt
1 dl száraz fehérbor
1 dl víz
1 evőkanál mustár
só, bors, babérevél

Hozzávalók a zsemlegombóchoz (4 db)
100 g száraz zsömle
kb. 1 dl tej
1 kisebb fej hagyma
fél csokor petrezselyem
1 kisebb tojás
kb. 50 g liszt

Elkészítés
A lencsét éjszakára áztasd be. Másnap mosd át, enyhén sós vízben (bőven lepje el a lencsét) 2 babérlevéllel főzd enyhén puhára. Szűrd le, tedd félre.
A zsemléket darabold fel, áztasd tejbe. Egy hagymát apríts fel, kevés olajon piríts meg roppanósra. Tedd félre. A bacont süsd ropogósra, tedd félre.
A másik hagymát és a fokhagymát is aprítsd fel. Kockázd fel a szalonnát, majd forró serpenyőben, kis lángon a hagymákkal együtt kezd el pirítani. Ha színt kapnak, szórd meg a liszttel és öntsd fel a borral. Nagy lángon hagyd, hogy az alkohol elillanjon. Utána bedd vissza a hőt, add hozzá a vizet, sózd, borsozd, keverd el a lében a mustárt. Végül add hozzá a lencsét és a felaprított petrezselymet. Kis lángon 10-15 percig főzd.
A zsemlegombóchoz a beáztatott zsemlét nyomkodd ki. Add hozzá a tojásokat, a korábban megpirított hagymát, a felaprított petrezselymet és fűszerezd sóval. Dolgozd jól össze. Két-három adagban adj hozzá annyi lisztet, hogy a massza összeálljon, formázható legyen, de a tészta maradjon ragacsos. Nedves kézzel formázz teniszlabda nagyságú gombócokat, és lobogó sós vízben főzd ki őket. Amint feljönnek a víz tetejére a gombócok 10 perc alatt megfőnek. 
A lencsét kanalazd tányérokba, majd a közepükbe ültess egy-egy gombócot. A pirított baconnel és petrezselyemmel megszórva tálald.

A legjobb hütte kajákat tavaly már egy csokorba szedtem, ezt itt éritek el

süti beállítások módosítása