Szalonnás lencse zsemlegombóccal

Alsó-Ausztria sípályáinak specialitása.

Imádok síelni, síelés közben pedig (szó szerint) becsúszni egy-egy hüttébe inni és harapni valamit. Az olyan népszerű osztrák fogásokat, mint a Jagertee, a gőzgombóc, vagy a Frittatensuppe, nem kell bemutatnom, de ennél jóval változatosabb lehet egy hegyi fogadó kínálata. Az egyik újdonság, amivel tavaly Alsó-Ausztriában találkoztam, a szalonnával készített lencse zsemlegombóccal tálalva, vagyis a Specklinsen mit Semmelknödel. 
Idén síelés nem lesz, de ez nem azt jelenti, hogy nem lehet megidézni a hangulatot. Láttam egy jópofa képet Instán: egy lány pár hete, amint leesett a hó, felvette a síruháját, előkapta a snowboardját és kiment a kertbe fotózkodni. Ez annyira megtetszett, hogy azonnal hütte hangulatom lett, ami engem a konyhába vezetett. Úgy idézem meg a tavalyi síelést, hogy elkészítettem a legjobb hütte fogást, amit kóstoltam. 

speklinsen_mit_semmelknodel.JPG

Hozzávalók a lencséhez  - 4 főnek
250 g lencse
15 dkg füstölt szalonna
2 szelet bacon
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 evőkanál liszt
1 dl száraz fehérbor
1 dl víz
1 evőkanál mustár
só, bors, babérevél

Hozzávalók a zsemlegombóchoz (4 db)
100 g száraz zsömle
kb. 1 dl tej
1 kisebb fej hagyma
fél csokor petrezselyem
1 kisebb tojás
kb. 50 g liszt

Elkészítés
A lencsét éjszakára áztasd be. Másnap mosd át, enyhén sós vízben (bőven lepje el a lencsét) 2 babérlevéllel főzd enyhén puhára. Szűrd le, tedd félre.
A zsemléket darabold fel, áztasd tejbe. Egy hagymát apríts fel, kevés olajon piríts meg roppanósra. Tedd félre. A bacont süsd ropogósra, tedd félre.
A másik hagymát és a fokhagymát is aprítsd fel. Kockázd fel a szalonnát, majd forró serpenyőben, kis lángon a hagymákkal együtt kezd el pirítani. Ha színt kapnak, szórd meg a liszttel és öntsd fel a borral. Nagy lángon hagyd, hogy az alkohol elillanjon. Utána bedd vissza a hőt, add hozzá a vizet, sózd, borsozd, keverd el a lében a mustárt. Végül add hozzá a lencsét és a felaprított petrezselymet. Kis lángon 10-15 percig főzd.
A zsemlegombóchoz a beáztatott zsemlét nyomkodd ki. Add hozzá a tojásokat, a korábban megpirított hagymát, a felaprított petrezselymet és fűszerezd sóval. Dolgozd jól össze. Két-három adagban adj hozzá annyi lisztet, hogy a massza összeálljon, formázható legyen, de a tészta maradjon ragacsos. Nedves kézzel formázz teniszlabda nagyságú gombócokat, és lobogó sós vízben főzd ki őket. Amint feljönnek a víz tetejére a gombócok 10 perc alatt megfőnek. 
A lencsét kanalazd tányérokba, majd a közepükbe ültess egy-egy gombócot. A pirított baconnel és petrezselyemmel megszórva tálald.

A legjobb hütte kajákat tavaly már egy csokorba szedtem, ezt itt éritek el

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon

Femina

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

 

A házi durumtésztából készült ételek támogatója:

epm_logo_rgb_124_37_41.png 

és Instagramon is!

Címkék

bbq (19) befőzés (22) desszert (139) fűszer (24) gasztro túra (10) halak (30) házimenza (49) húsok (124) ital (54) karácsony (55) kenyér (99) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (137) leves (60) négy szuper (23) nektek (49) pastamía (89) pénteki gyors (45) reggeli (53) saláta (35) tipp (41) ünnep (47) vega (108) vendégváró (26) Címkefelhő
süti beállítások módosítása