Pásztorpite
2021. február 04. írta: Városi konyha

Pásztorpite

Ahogy én készítettem: krémes csirkés raguval és kétféle burgonyával.

Már annyiszor szemeztem a pásztorpitével Jamie Oliver Otthonos ízek (Comfort food) című szakácskönyvében, hogy a könyv mindenféle jelölés nélkül ott nyílik ki. Többször be is vásároltam hozzá, de az alapanyagokból végül más készült. :) 
Aztán január elején, amikor pihenés és feltöltődés címen nem csináltam mást, csak főzős videókat néztem és a szakácskönyveimet, blogokat bújtam, újra rátaláltam a pásztorpitére. Többféle recept, többféle módon és hozzávalóval elkészítve. Ebből alkottam meg a saját verziómat. Összeírtam a listát, bevásároltam hozzá, és ez esetben semmi sem tántorított el attól, hogy az alapanyagokból ne ezt készítsem el. :D

pasztorpite.JPG

Hozzávalók - 4 főnek
40 dkg csirkemell filé
1 szál póréhagyma
2 szál sárgarépa
100 g zöldborsó
40 dkg édesbrugonya
60 dkg burgonya
kb. 1,5 dl tej
1-2 kanál vaj
2 dl tejföl
1 evőkanál liszt
5 szem borókabogyó
3 szemszegfűbors
olívaolaj, só, bors, szerecsendió
cheddar és néhány levél rozmaring a tetejére

Elkészítés
A kétféle burgonyát pucold meg, kockázd fel, majd külön lábosban, enyhén sós vízben főz őket puhára. Szűrd le, hagyd, hogy a gőz kicsit távozzon. Továbbra is külön dolgozva kevés tejjel nyomd össze őket, fűszerezd mindkettőt sóval és szerecsendióval, végül kevés vajjal keverd krémesre. Felhasználásig tedd félre.
A csirkét tisztítsd meg, kockázd fel. A póréhagymát és a répát karikázd fel. Egy sütőben is használható serpenyőben hevíts kevés olívaolajat, párold meg a póréhagymát. Amint kicsit összeesik, add hozzá a répát. 8-10 percig párold őket tovább. Add hozzá a csirkét, pirítsd a húst fehéredéséig. Fűszerezd sóval, borssal, borókabogyvóval és szegfűborssal, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a serpenyő tartalmát. Kis lángon 30-40 perc alatt főzd puhára. A tejfölt keverd ki a liszttel, merj hozzá pár kanállal a ragu szaftjából, keverd simára, majd öntsd a serpenyőbe. Add hozzá a zöldborsót is, és főzd további 10 percig. Utolsó lépésként egyengesd el a kétféle burgonyapürét a ragu tetején, szórd meg rozmaring levelekkel, majd tedd 180 fokos sütőbe 30-40 percre. A sütőből kivéve szórd meg cheddarral.
Tányérokba szedve tálald.

süti beállítások módosítása