Zöldfűszeres-olívás stangli

Békebeli foszlós stangli egy kis csavarral.

Év elején elkezdtem bátrabban kísérletezni a teljes kiőrlésű liszttel: kenyeret, croissant, csigát is sütöttem. Ezeknek az állaga a liszt miatt tömörebb, ezért múlt héten már nagyon vágytam valami igazán könnyed, foszlós állagú pékárura. Bevillant a sajtos stangli receptem, amiből az az igazi békebeli, foszlós sajtos kifli lesz. Ezt alakítottam át kicsit, mert a teljes kiőrlésű lisztről nem akartam teljesen lemondani, igaz visszavettem belőle, és elég sajt sem volt itthon. Isteni puha és foszlós olívás stanglik készültek, amiket egy kis Provence-i fűszerkeverékkel tettem még ízletesebbé. Semmi mást nem is tettünk rá, csak vajjal kentük meg, mert annyira jó íze van. Kár lenne elrontani bármi mással. :)

zoldfuszeres_oliivas_stangli01.JPG 

Hozzávalók - 6 darabhoz
300 g liszt (nálam 200 g kenyérliszt, 50 g fehér tönkölyliszt, 50 g teljes kiőrlésű búzaliszt)

5 g cukor
5 g só
120 g aktív kovász (1:1:1 arányban etetve)
60 g víz
30 g tej + kevés a tetejére
30 g olvasztott vaj
1 púpozott teáskanál zöldfűszer keverék
15-20 szem zöld, paprikával töltött olívabogyó

Elkészítés
Etesd meg a hűtős kovászod 1:1:1 arányban. Hagyd aktiválódni, amíg habos nem lesz.
A vizet és a tejet mérd ki a robotgép táljában, teljesen oldd fel benne a kovászt, majd add hozzá az olvasztott vajat. 
Egy tálban keverd össze a liszteket a cukorral, a sóval és a fűszerkeverékkel. Indítsd be a robotgépet, adagold a nedves keverékhez a lisztes elegyet, majd dagassz belőle ruganyos tésztát. Letakarva szobahőmérsékleten keleszd a tésztát a duplájára. 
Az olívabogyókat aprítsd fel. A megkelt tésztából ütögesd ki a levegőt, majd gyúrd a tésztába a bogyókat. Tedd jól zárható tálba, pihentesd egy éjszakát a hűtőben. 
Másnap reggel vedd ki a tésztát a hűtőből, 1 órát pihentesd a konyhapulton, utána gyúrd át, oszd hat részre. A darabokat gömbölyítsd, letakarva pihentesd 20 percig. 
Nyújtsd ki a gombócokat vékony, téglalap alakúra, majd a hosszabbik oldaltól szorosan tekerd fel őket. Tedd sütőlemezre az így elkészült stanglikat, letakarva keleszd őket a duplájukra.
A stanglik tetejét kend meg vékonyan tejjel, 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt süsd őket készre.

Városi konyha

Gasztronómiai utazás a konyhában. Receptek, konyhai tippek, trükkök, hogy élmény legyen a főzés - akár minden nap.

Kövess Facebookon

Femina

Oldalam a femina_cikk_logo.jpg

együttműködő partnere.

 

 

A házi durumtésztából készült ételek támogatója:

epm_logo_rgb_124_37_41.png 

és Instagramon is!

Címkék

bbq (19) befőzés (22) desszert (139) fűszer (24) gasztro túra (10) halak (30) házimenza (49) húsok (124) ital (54) karácsony (55) kenyér (99) ki vagyok (1) koktélcsütörtök (28) könnyű (137) leves (60) négy szuper (23) nektek (49) pastamía (89) pénteki gyors (45) reggeli (53) saláta (35) tipp (41) ünnep (47) vega (108) vendégváró (26) Címkefelhő
süti beállítások módosítása